Kan ve Kan Yapıcı Organlar » Kan ve Perfüzyon Solüsyonları » Damar İçine Enjekte Edilenler » Beslenme Serumu » Karbonhidrat
Formülü:
Dekstroz 1.36 gr. , Sodyum Laktat 0.5 gr. ,
Sodyum Klorür 0.56 gr. ,Kalsiyum Klorür 0.026 gr.
Magnezyum Klorür 0.015 gr.
Enjeksiyonluk su ad. 100 ml.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Akut ve kronik böbrek yetmezliği, zehirlenmeler, böbrek fonksiyon bozuklukları, inatçı ödemler, hepatoremal sendrom, akut pankreatit, üreter tıkanması, glomerulonefrit, spesifik böbrek toksinleri.
Kontrendikasyonları:
Abdominal perforasyon, ileri hamilelik, intra-abdominal tümörler ,yeni olmuş abdominal yaralar veya ameliyat, fıtık, akciğer hastalıkları (genellikle pnömoni), aşırı zayıflama, düşük kan basıncı.
Uyarılar/Önlemler:
Solüsyonda osmotik ajan olarak kullanılan dekstroz şeker hastalarının diyaliz edilmesinde ciddi sorunlar yaratabilir. Bu tip hastaların günlük insülin ihtiyaçlarının karşılanması değişmiş glikoz tutulmasına adapte edilmelidir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Şişkinlik hissi veya karın şişkinliği, omuz ağrıları, diyaframın yükselmesinden dolayı nefes darlığı, bağlı protein eksikliği.
İlaç etkileşimleri:
Mannitol bazı farmasötik maddeler ile beraber de kullanılabilir. Mannitol tek başına veya diğer diüretiklerle furosemid veya etakrinik asid gibi toksinlerin üriner sistemden atılımlarını ilerletmek için, her zamanki ağır intoksikasyonlu hastalardaki perhiz tedavilerinde mesela aspirin veya diğer salisilatlar, bazı barbitüratlar, bromid veya imipramin'e ek olarak kullanılır. Böbrek harabiyetine neden olan zehirlenmelerde karbontetraklorür ile birlikte inhalasyon veya enjektabl şekilde kullanıldığında muhtemel zehirlenmenin önüne geçilebilir. Tedavi için mannitole devam edilir. Farklı olarak bazı diüretikler mannitol'ün etkisini ürinerde arttırırlar.Lityum'un tedavide kullanılabilmesi için toksik etkisinin olmaması istenir. İlaç ilerlemiş ürik asid birikiminin ve hiper ürisemia'nın önüne geçer ve/veya kemoterapi veya radyoterapi tedavisi uygulanan hastalarda tedaviden sonra ürik asidin nefranlarda toplanması sonucu oluşan lükemia veya lenfomayı devolope etmek için kullanılır. Sodyum bikarbonatla birlikte idrarda alkalizm oluşur. Salisilat veya barbitüratlarla tedavide ürisemi veya zehirlenme gözlenir. Tiodiazid veya diğer diüretiklerle transport mekanizmasında refleksi önlemediği ve netice vermediği gösterilmek istenir. Çünkü süratli şok, travma gibi durumlarda veya depresyona neden olan böbrek fonksiyon bozukluğunda diğer diüretikler ile beraber kullanılması uygun değildir.
Kullanım şekli ve dozu:
Aralıklı periton dializde değişim tamamlandıktan sonra dialisat taze solüsyon ile değiştirilir. Bu değişim haftada 2 veya 3 bölüme ayrılmış 30 ile 40 saat her 20-60 dakikada bir tekrarlanır. Devamlı periton dializde haftanın her günü 24 saat boyunca kullanılır.
UYGULAMA YOLU VE ŞEKLİ :
Peritonal dializ hastalarının karın boşluğuna cerrahi müdahele ile kateter takılır. Bu katetere sabitlenmiş hortum vasıtası ile peritonal solüsyon taşıyan torba bağlanır. Üre, kreatin, toksinler ve belirli miktarda su kan dolaşımından dializ solüsyonuna geçer. Periton burada yarı geçirgen zar görevini görür. Değişim tamamlandıktan sonra (4-6 saat sonra) dialisat ağırlık yardımı ile aynı torbada toplanır. Dolu torba alınarak katetere sabitlenmiş uzatma hortumuna taze dializ solüsyonu takılır. Biri taze solüsyon, diğeri disalisat için olmak üzere iki torba da kullanılabilir. Bu uygulamanın avantajı konnektörlerin açılıp kapanması göz önünde tutulursa kapalı bir sistem olmasıdır. Bu da peritonit riskini azaltmaktadır.
Atc Kodu:
B05BA03
Üretici Firma:
Kansuk Laboratuvarı Sanayi Ve Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 592 15 76
Email: [email protected]