Duyu Organları » Göze Uygulanan İlaçlar » Teşhis ajanlar » Renklendiriciler » Fluoresein sodyum
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Fundus ve iiris vaskülaritesinin diagnostik fluoressein anjiografi ve anjioskopisinde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Bileşenlerinden herhangi birine aşırı duyarlık gösterenlerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Fluoresein solüsyonunun yüksek pH'ı nedeniyle enjeksiyon esnasında ekstravazasyonun ciddi lokal doku hasarına yol açabileceği dikkate alınmalıdır.
Damar dışına enjeksiyon sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar:
deride dökülme, süperfisyal flebit, subkutanöz granüloma antekübital bölgede orta eğri boyunca toksik nevrittir. Ekstravazasyon sonucu kolda birkaç saat boyunca şiddetli ağrı olabilir, önemli derecede eksravazayon olduğunda, enjeksiyon sürdürülmemeli ve hasar görmüş dokuda koruyucu ölçüm yapılmalı ve ağrı giderilmelidir. Allerji veya bronşiyal astım geçmişi olanlarda dikkatli olunmalıdır. Muhtemel bir fluoresein enjeksiyonu reaksiyonuna karşı IV veya IM kullanılabilecek %0.1'lik epinfrin, antihistaminik, solube stroid ve IV kullanım için aminofilin ve oksijen daima el altında bulundurulmalıdır.
Cilt geçici olrak sarı renk alır. İdrar parlak renk alır. Ciildin diskolorasyonu 6-12 saat içinde, idrarfluoresini 24-36 saatte kaybolur.
Gebeliğin özellikle ilk aylarında, hamile hastalarda anjografiden sakınmalıdır.
Hamilelik esnasında fluoresein enjeksiyonu için fetal komplikasyonlar ait rapoı yoktur.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Bulantı baş ağrısı, Gl distres, senkop, kusma, hipotansiyon ve hipersensitivitenin diğer balirtileri meydana gelir. Kalp krizi, basilar arter iskemisi, ciddi şok konvulsiyonlar, enjeksiyon bölgesinde tromboflebit ve nadir olarak ölüm vakaları rapor edilmiştir. Enjeksiyon bölgesinde solüsyonun ekstravazasyonu, bölgede yoğun ağrıya ve enjeksiyon yapılan kolda ağır ağrıya sebep olur. Genel ürtiker ve kaşıntı, bronkospazm ve anafilaksi rapor edilmiştir. Enjeksiyondan sonra acı bir tad oluşabilir.
İlaç etkileşimleri:
Yoktur.
Kullanım şekli ve dozu:
Retina hastalıklarının ve ön segment hastalıklarının bir bölümünde tanı yöntemi olarak kullanılan fundus fluoresein anjiografide damar içine enjekte edilen fluorescite, bu tanı yöntemi için gerekli tecrübesi olan kliniklerde kullanılmalıdır. Ekstravazasyondan sakınma için gerekli önlemleri aldıktan sonra ampul içeriğini antekübital vene hızla enjekte edin. İğneyi batırın ve hasatanın kanının şırınganın ortasına kadar çekin böylece küçük bir hava kabarcığı tüpteki kanı fluoreseinden ayıracaktır. Aydınlık odada, iğnenin ucundaki deriyi gözleyerek kanı yavaşça vene geri enjekte edin. Eğer iğne ekstravazate olmuşsa hastanın kanı cilt altında toplanacak ve şişme olacaktır, bu durumda enjeksiyon hiç fluoresein enjekte edilmeden durdurulmalıdır. Ekstravazasyon olamdığından emin olunduğunda, odanın ışıkları söndürülür ve fluoresein enjeksiyonu tamamlanır. Retina ve koroidal damarda lüminesans 9-14 saniyede ortaya çıkar ve standart izleme aletiyle gözlenebilir. Eğer muhtemel bir alerji şüphesi varsa IV uygulamadan önce intradermal olarak 0.05 ml enjekte edilir ve enjeksiyonu takiben 30-60 dak içinde ortaya çıkmasını sağlayacak bir intradermal cilt testi yapılır. Çocuklar için doz vücut ağırlığının her 4.5 kg'ı başına 35 mg olarak hesaplanır. Venlerine zor ulaşılan hastalarda , anjiogramın erken dönemlerinin gerekmediği sistoid moleküler ödem gibi olgularda, 1gr Fluorescite oral olarak uygulanır. Boyanın göz dibinde belirmesi için genelikle 10-15 dak. gereklidir.
Atc Kodu:
S01JA01
İthalatçı Firma:
Alcon Laboratuarları Tic. A.Ş.
Telefon: (216) 425 68 70