Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Bulantı ve Kusmada Kullanılan İlaçlar » Antiemetikler ve Bulantıyı Önleyici İlaçlar » Antiemetik İlaçlar
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Araç tutmaları, enfeksiyon, entoksikasyon, gebelik kusmaları, hepatit, ilaçların neden olduğu bulantı, kolesistit, migrende endikedir.
Kontrendikasyonları:
Çocuklarda kullanımı kontrendikedir. Trimetobenzamide aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Uyku hali oluşturabilir, bu nedenle ilacı alan kişinin cevabı belirleninceye kadar motorlu taşıt ve diğer ağır dikkat gerektiren makineleri kullanmamaları ve ayrıca alkol almamaları önerilir.
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve zayıf bünyeli hastalarda akut ateşli hastalık, ensefalitler, gastroenteritler, dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği gibi rahatsızlıklar halinde opistotonos, kolvilsiyonlar, koma ve eksrapiramidal semptonlar gibi santral sinir sistemi hastalıklar bildirilmiştir. Bu nedenle bu tip hastalara ilaç verilirken daha önceden sinir sistemini etkileyen ilaçları almış kişilerde dikkatli olunmalıdır.
Kusma sırasında vücut sıvılarının ve elektrolit dengesi sağlanmalı, ateş düşürülmeli ve kusma nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Antiemetik etkisinin apandisit gibi vakaların teşhisini ve diğer ilaçlarla zehirlenme işaretlerinin anlaşılmasını güçleştirebilir.
Kusma nedeni olabilen bazı viral hastalıkllarla birlikte Reye Sendromu'nun gelişmesine neden olabileceğine dair kuikular vardır. Bu konuda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Diğer taraftan ilacın kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek teşhis edilmemiş bir hastalığın belirtileri ile karışabileceği göz önüne alınmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Konvülsiyon aşırı duyarlılık reaksiyonları, parkinsonizm belirtileri, dermansızlık, inkoordinasyon, baş ağrısı, bulanık görme, irritasyon ve ağız kuruluğu gibi yan etkiler görülebilir.
Alerjik tip deri hastalılkları gözlenmiştir, bundan dolayı ilk duyarlık belirtisinden sonra ilaç uygulamasına son verilmelidir.
İlaç etkileşimleri:
-Trimetobentamitin önceden uygulanması apomorfine emetik cevabı azaltabilir, ayrıca 2 ilaçın birlikte kullanımı her 2 ilaçın MSS etkilerini potansiyelize edilebilir.
-Merkezi sinir sistemini deprese eden ilaçlarla kullanımı, etkilerde potansiyezasyona neden olabilir. Opistotonos, konvülsiyonlar, koma ve ekstrapiramidal semptonlara neden olabilir.
-Ototoksik ilaçlarla birlikte kullanımı bu ilaçların kulak çınlaması, baş dönmesi ve vertigo gibi ototoksiksite belirtilerini maskeleyebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Draje: eritkinlerde 4x1 draje/gün çocuklarda 2x1 draje/gün dozda kullanılır.Gebelerde sabah uyanır uyanmaz 1 draje kullanılır.Ampul: Eritkinlerde günde 3-4x200-300mg/gün 27-41 kg arası çocuklarda 3x100-150mg/gün dozda uygulanır.
Atc Kodu:
A04AD
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]