Solunum Sistemi » Sistemik Antihistaminikler » Sistemik Antihistaminik İlaçlar » Diğer Sistemik Antihistaminikler » Siproheptadin hcl
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Antialerjik Antiprurutik olarak sipraktin geniş spektrumlu bir antialerjik ve antipuriritik ajandır.
Akut alerjik hastalıklar: Ürtiker, anjionörotik ödem, serum hastalığı, bilimum ilaç alerjileri, zehirli ot temasları, böcek sokmaları ve güneş yanığı hallerinde.
Kaşıntılı Derma Tozlar: Pruritus ani, pruritus vulvae, dermatit, nörodermatit, egzema, egzemayoid derrmatit, nörotik, ekskoriasyon.
Solunum Sisteminin Alerjik Hastalıkları: Saman nezlesi, mevsimlere bağlı alerjik ve vazomotor rinitler.
Bronşial astma: Cari astma tedavisi ile iyilik elde edilemeyen hastalarda denenmesi tavsiye edilir.
Migren ve Baş Ağrısı: Bu hastaların %70-80'inde faydalı etkisi olduğu bildirilmiştir.
Su çiçeği, kızıl ve kızamıkta endikedir.
Kontrendikasyonları:
Her ne kadar tedavi dozlarında periferik antikolinerjik etkisi az ise de sipraktin, bütün antikolinerjiklerde olduğu gibi glokoma ve idrar tutukluğunda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Yeni doğanda, prematüre çocuklarda, laktasyonda, alt solunum yolu enfeksiyonlarında, etken madde ve MAO inhibitörlerine duyarlı olanlarda, glokomda, stenozlu peptik ülserde, prostat hipertrofisinde, piloroduedonal tıkanıklıkda ve çok yaşlı ve düşkün kişil Gebelerde kesin gerekli görülmedikçe kullanılmaz. Uyuklama hali yapabileceğinden dolayı motorlu araç vb. kullananlarla, yüksek yerlerde çalışanlar uyarılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Uyuklamaya yol açabileceğinden tedbirle alınmalıdır. BU durum tedavinin ilk 3 veya 4. gününden sonra geçmektedir. Hastalar alkol ve diğer merkezi sinir sistemi depresanlarını almada tedbirli olmalıdır. Ağır işhah kaybı gösteren hastaların hekime başvurmaları gerekir. Nadir olarak ajitasyon, konfüzyon veya halüsinasyonları ortaya çıkabilir. Gebelerde kullanılması tespit edilmemiştir.
İlaç etkileşimleri:
Diüretik tedavisi görenlere, ek olarak tisinopril verildiğinde hipotansiyon görülebilir. Lisinopril indometasinle birlikte verildiğinde indometasinin etkinliği azalabilir. ACE inhibitörleri lityum tuzlarıyla birlikte kullanıldığında lityum entoksikasyonu görülebilir. İlaç barbürat, alkol ya da narkotiklerle birlikte kullanıldığında, ortostatik hipertansiyon görülebilir. Hidroklorotiyazid, diğer antihipertansif ilaçlarla aditif etki gösterir. Hidroklorotiyazid en az 2 saat önce verilmelidir. NSAID kullananlara sinerotik verirken yeterli antihipertansif etki elde edilip edilmediği dikkatle izlenmelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Alerji ve Kaşıntılarda: Dozaj şahsa göre ayarlanmalıdır. Günlük ihtiyaç bölünerek 3 defada ya da iyiliği sağlayacak aralarla verilmelidir.
Büyükler: Terapötik.miktar 4-20mg arasında değişir. Normalde günde 12-16mg yeterlidir. Gerekli oplduğu zaman 32mg'a kadar çıkılabilir. Tedaviye günde 3 defa 4 mg ile başlanması cevaba göre dozun ayarlanması önerilir. Günlük doz 32mg'ı geçmemelidir.
Çocuklarda(6-14 yaş) : Mutat doz günde 3 defa 4mg ile başlanması cevaba göre dozun ayarlanması önerilir. İlave doz gerekiyorsa gece yatarken verilmelidir. Günlük doz 16mg'ı geçmemelidir.
Çocuklarda( 2-6 yaş) : Mutat doz günde 3 defa 2mg ile başlanması cevaba göre dozun ayarlanması önerilir. İlave doz gerekiyorsa gece yatarken verilmelidir. Günlük doz 8 mg'ı geçmemelidir.
Atc Kodu:
R06AX02
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]