Duyu Organları » Göz ve Kulak İlaçları » Kortikosteroidler » Göz ve Kulak için Kortikosteroidler » Deksametazon
Formülü:
Her bir şişe (5 ml): 5 mg deksametazon-21-fosfata eşdeğer deksametazon-21-fosfat disodyum, 30 mg sodyum klorür, 5 mg sodyum EDTA, 0.5 mg benzalkonyum klorür, 80 mg PVP K30, disodyum hidrojen fosfat 7H20 q.s., monosodyum hidrojen fosfat q.s. (pH = 7-7.5 için) ve enjeksiyonluk su q.s. 5 ml.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik ÖzellikleriONADRON SIMPLE Steril Göz-Kulak Damlası, gözün ön segmentinde mekanik, kimyasal veya immünolojik olarak ortaya çıkan enflamasyonu inhibe ederek etkisini gösterir.
Farmakokinetik ÖzellikleriONADRON SIMPLE Steril Göz-Kulak Damlası intraoküler sıvı, kornea, iris, koroid, silier cisim ve retinaya absorbe olur. Anlamlı sistemik absorbsiyon sadece yüksek dozlarda veya uzatılmış pediatrik tedavilerde meydana gelir.
Endikasyonları:
Göz: Alerjik konjonktivitler, Acne rosacea, yüzeyel noktalı keratit, Herpes zoster keratitis, iritis, siklitis, mevsimle ilgili ve iltihaplı olmayan konjonktivitler, kimyasal veya ısı ile meydana gelen yanmalarda ya da yabancı cisim batması ile meydana gelen kornea yaraları gibi göz kapağı ve bulbar konjonktivanın, korneanın ve gözün ön segmentinin steroid tedaviye cevap veren enflamasyon durumlarında endikedir.
Kulak: Alerjik otitis eksterna ile steroid kullanımının riskine rağmen mutlaka steroid tedavi gerektiren otitis eksternanın seçilmiş pürülan olan veya olmayan enfeksiyonları gibi dış kulak yolunun steroid tedaviye cevap veren enflamasyon durumlarında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Akut yerel Herpes simplex keratitinde, gözde ve kulakta mantar enfeksiyonu veya şüphesi olan durumlarda, su çiçeği ve çiçek hastalığı ile kornea ve konjonktivanın diğer akut viral hastalıklarında, göz tüberkülozunda, preparatın herhangi bir komponentine karşı aşırı duyarlığı olan hastalarda ve kulak zarı delik olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Stromal Herpes simplex'in steroidlerle tedavisi büyük dikkat gerektirir. Periyodik olarak mikroskobik incelemeler yapılması gereklidir.
Uzun süreli steroid uygulaması göz içi basıncını artırabilir. Bunun için göz içi basıncı sık sık kontrol edilmelidir.
Korneanın viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları steroid uygulaması ile alevlenebilir.
Göz ve kulağın tedavi edilmemiş akut pürülan enfeksiyonları steroid tedavisi ile maskelenebilir veya aktiviteleri artabilir.
Kornea veya skleranın incelmesine neden olan hastalıklarda lokal steroid uygulamasını takiben delinmeler olduğu bilinmektedir.
Yüksek dozlarda veya pediatride uzun süre kullanımında sistemik absorbsiyonu belirgin olabilir. Pediatrik hastalarda adrenal süpresyon riski nedeniyle, tedavi mümkün olan en kısa süre ile sınırlandırılmalıdır.
Preparat konservan olarak benzalkonyum klorür içermekte olup, yumuşak lens bulunan gözlere uygulanmamalıdır.
Hamilelikte kullanımıHamilelik kategorisi: C.
Hamilelikte lokal steroid uygulamasının güvenilirliği henüz ispatlanmamıştır. Hamilelerde zaruret olmadıkça kullanılmamalı, kullanılması gerekli görüldüğü takdirde intensif veya uzun süreli tedavilerden kaçınılmalıdır.
Laktasyon döneminde kullanımKortikosteroidler anne sütüne geçebilir. Bu sebeple emziren kadınlarda ya emzirmeye son verilmeli ya da ilaç kullanımı kesilmelidir.
Araç ve makina kullanma üzerine etkisiBilinen bir etkisi yoktur.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Özellikle uzun süreli steroid tedavisinde göz sinirlerinin tahribi ve glokom, görüş berraklığı ve görüş alanı azalması, posterior kapsül altı katarakt oluşması, Herpes simplex'i de içeren patojenlerin neden olduğu sekonder göz enfeksiyonları ve göz küresinin perforasyonu gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Seyrek olarak yanma ve batma meydana gelebilir. Ayrıca katarakt ameliyatından sonra yerel steroidler kullanıldığı zaman seyrek olarak filtrasyon kabarcıklarının ortaya çıkabileceği bildirilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.İlaç etkileşimleri:
Aspirin, hipotrombinemide kortikosteroidlerle birlikte kullanılmamalıdır. Fenitolin, fenobarbital, efedrin ve rifampin kortikosteroidlerin metabolik klerensini artırarak kan seviyelerini ve fizyolojik , aktivitelerini azaltabilirler. Bu nedenle doz ayarlaması gerekebilir. Ayrıca bu ilaçlar (ve ayrıca indometazin) dekzametazonla yapılan supresyon testlerini etkileyebildiklerinden bu ilaçların verilmekte olduğu kişilerin test sonuçları ihtiyatla değerlendirilmelidir.
Kortikosteroidler, kumarin antikoagülanlarına cevabı değiştirebileceklerinden, bu antikoagülanları ve Kortikosteroidleri aynı zamanda alan hastalarda protrombin zamanı daha sık kontrol edilmelidir. Kortikosteroidler, potasyum kaybını arttırıcı diüretiklerle birlikte uygulandıklarında hastalar hipokalemi gelişmesi yönünden izlenmelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Tedavinin süresi, lezyonun tipine ve terapötik cevabın alınmasına bağlı olarak birkaç günden, birkaç haftaya kadar değişebilir.
Nüksler kronik vakalarda daha fazla ortaya çıkar.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde aşağıdaki dozlar kullanılabilir:
Göz: Başlangıçta konjonktiva kesesine gündüzleri her saat ve geceleri her 2 saatte 1-2 damla damlatılır. Elverişli bir cevap alınınca doz her 4 saatte 1 damlaya indirilir. Daha sonra günde 3 veya 4 defa 1 damlaya indirilen dozlar semptomları kontrol altına almaya yetebilir.
Kulak: Dış kulak yolu temizlenip kurulandıktan sonra, solüsyon damlalıkla kulak yoluna damlatılır. Tavsiye edilen başlangıç dozu günde 2-3 defa 3-4 damladır. Memnuniyet verici cevap alındıktan sonra doz tedricen azaltılır ve sonra tedavi kesilir.
Eğer istenirse, dış kulak yolu solüsyonla doyurulmuş bir gazlı bezle kapatılır. Gazlı bezin solüsyonla devamlı nemli kalması sağlanır ve 12-24 saat sonra yerinden alınır. Uygulama, doktorun tavsiyesine göre gerektiği kadar tekrar edilebilir.
Atc Kodu:
S03BA01
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]