Endokrin Sistem » Sistemik Kortikosteroidler » MONO KORTİKOSTEROİDLER » Glucocorticoids » Deksametazon
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
A-İntravenöz veya intramüsküler enjeksiyon ile
Oral tedavinin mümkün olmadığı hallerde :Endokrin bozukluklar, Romatizmal hastalıklar, Kollagen hastalıklar, Dermatolojik hastalıklar, Alerjik durumlar, Göz hastalıkları, Gastrointestinal hastalıklar, Solunumla ilgili hastalıklar, Hematolojikl hastalıklar, Neoplastik hastalıklar, Ödematöz hastalıklar
B-İntraartiküler veya yumuşak doku enjeksiyonu
C-İntralezyonal enjeksiyonlarda entikedir.
Kontrendikasyonları:
Sistemik mantar enfeksiyonlarında ve sülfitler dahil formül bileşenlerine aşırı duyarlığı olanlarda entikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Kortikosteroidler, fungal enfeksiyonları şiddetlendirebilirler. Bu nedenle, fungal enfeksiyonların mevcutiyetinde kullanılmamaları önerilmektedir.
Kotikosteroid tedavisi esnasında olağandışı strese maruz kalan hastalarda, stresli durum sırasında, öncesinde ve sonrasında hızlı etki gösteren kotikosteroidlerin dozu artırılmalıdır. Kortikosteroidler, gizli seyreden amebiazisi aktive edebilirler.
Bu nedenle, nedeni açıklanamayan diyare vakalarında ve tropikal bölgelerde yaşayan kişilerde kortikosteroid tedavisine başlamadan önce gizli veya aktif amebiazisin tedavisi önerilir. Ağrı ile birlikte lokal terleme ,lokal şişme, eklem hareketinin giderek zorlaşması, lokal ateş mevcutiyeti septik artrit olasılığını düşündürür. Uzun süreli kortikosteroid tedavisi uygulanan bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme dikkatle izlenmelidir.
Hamilelerde : Kortikosteroidlerle yapılmış yeterli reprodüksiyon çalışmaları olmadığından, bu ilaçların hamilelerde ve doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımı, anneye ve embriyo veya fetusa olası zararına karşı beklenilen yararın karşılaştırma sonucuna bağlıdır. Önemli dozlarda kortikosteroid alan annelerin bebeklerinde hipoadrenalizm belirtileri olup olmadığı dikkatle gözlenmelidir.
Emziren annelerde: Kortikosteroidler anne sütüne geçerler. Bu nedenle çocuğun büyümesini ve endojen kortikosteroid üretimini etkileyebilir veya diğer istenmeyen etkilere neden olabilir. Bu nedenle, kortikosteroid alan annelerin bebeklerini emzirmemeleri önerilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Yara iyileşmesinde gecikme, frajil cilt, peteşi ve ekimozlar, eritem, terlemede artış, özellikle perineal bölgede yanma ve kaşıntı, alerjik dermatit, ürtiker, anjiyonörotik ödem gibi diğer kütan reaksiyonlar; konvülsiyonlar, papilla ödemi ile birlikte intrakraniyal basınçta artma, vertigo, baş ağrısı, psişik bozukluklar, göz içi basıncında artış, glokom, aşırı duyarlık reaksiyonları görülür.
İlaç etkileşimleri:
Aspirin, hipotrombinemide kortikosteroidlerle birliktr kullanılmamalıdır. Fenitolin, fenobarbital, efedrin ve rifampin kortikosteroidlerin metabolik klerensini artırarak kan seviyelerini ve fizyolojik , aktivitelerini azaltabilirler. Bu nedenle doz ayarlaması gerekebilir. Ayrıca bu ilaçlar (ve ayrıca indometazin) dekzametazonla yapılan supresyon testlerini etkileyebildiklerinden bu ilaçların verilmekte olduğu kişilerin test sonuçları ihtiyatla değerlendirilmelidir.
Kortikosteroidler, kumarin antikoagülanlarına cevabı değiştirebileceklerinden, bu antikoagülanları ve Kortikosteroidleri aynı zamanda alan hastalarda protrombin zamanı daha sık kontrol edilmelidir. Kortikosteroidler, potasyum kaybını arttırıcı diüretiklerle birlikte uygulandıklarında hastalar hipokalemi gelişmesi yönünden izlenmelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Tablet : (0.75 mg) 2. veya 3.günlerde her gün 2 defa 2'şer tablet, 4. gün 2 defa 1'er tablet ve 5. ve 6.günlerde 1 tablet. (7. gün verilmez), 8. gün hastanın durumu değerlendirilir.
İntraartiküler, İntralezyonal ve yumuşak doku enjeksiyonu :Endike olduğu patolojik durum bir veya iki eklem veya alan ile sınırlı olduğu durumlarda bu lokal uygulamalar düşünülebilir. Mutad doz 0.2-6 mg'dır. Uygulama sıklığı duruma göre her 3-5 günde 1 kez veya her 2-3 haftada 1 kezdir. Sık yapılan intraartiküler enjeksiyonlar eklem dokularında hasarla sonuçlanabilir.
Atc Kodu:
H02AB02
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]