Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Makrolidler, Linkozamidler ve de Streptograminler » Linkozamidler » Linkomisin HCL
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Linkomisin başta stafilokok, streptokok ve pnömokok olmak üzere duyarlı gram-pozitif bakterilerin neden olduğu tonsilit, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, pnömoni, bronkopnömoni, akciğer absesi, deri enfeksiyonları,furonküloz, septisemi, endokardit ve ürogenital enfeksiyonlada etkilidir.
Kontrendikasyonları:
Linkomisin veya klindamisine önceden duyarlığı bilinen hastalarda kontrendikedir. Minör bakteriyel enfeksiyonlar veya viral enfeksiyonların tedavisinde tavsiye edilmemektedir.
Uyarılar/Önlemler:
Linkomisin, çok seyrek de olsa ciddi kolite neden olabilir. Bundan dolayı, daha az toksit antimikrobiyal ilaçların uygun olmadığı ciddi enfeksiyonlarda kullanılır. Birçok üst solunum yolu enfeksiyonları gibi, bakteriyel olmayan enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır.
Belirgin bir diyare meydana gelirse, ilaç kesilmeli veya gerekiyorsa sadece hasta yakın gözetim altında tutularak devam edilmelidir.
Opiatlar, atropin ve birlikte olan difenoksilat gibi antiperistaltik ilaçlar durumu uzatabilir ve daha da kötüleştirebilir.
Diyare, kolit ve pseudomembranöz kolitin, linkomisin tedavisi kesildikten haftalar sonra başladsığı gözlenmiştir.
Hamilelerde, emziren annelerde veya yeni doğanlarda kullanılmamalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Başlıca yan etkileri yumuşak dışkı ve diyaredir. Diyare fazla olursa tedavi kesilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, deri döküntüsü ve stomatit bildirilmiştir. Nadir olarak kanlı ve sümüklü psödomemranöz kolite yol açtığı bildirilmiştir. Bu gibi hastalarda karın ağrıları için antikolinerjik ilaçlardan kullanılmamalıdır. Ayrıca nadir olarak karaciğer işlevlerini bozduğu ve geçici kemik iliği depresyonuna yol açtığı bildirilmiştir. Bu nedenle karaciğer ve kan tablosu bozukluğu olanlarda çok dikkatle kullanılmalıdır.
İlaç etkileşimleri:
Bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Linkomisin intramüsküler ve intravenöz yolla uygulanabilir. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde:
İntramüsküler uygulama:
Erişkinlerde:
Ciddi enfeksi,yonlarda-her 24 saatte bir 600 mg (1 ampul) i.m. enjeksiyon.
Daha ciddi enfeksiyonlarda: Her 12 saatte bir veya daha sık olarak 600 mg (1 ampul) i.m. enjeksiyon.
Çocuklarda (Bir ayın üzerindekiler):
Ciddi enfeksiyonlarda-Her 24 saatte bir veya daha sık olarak 10 mg/kg tek i.m. enjeksiyon.
Daha ciddi enfeksiyonlarda-Her 12 saatte bir veya daha sık olarak 10 mg/kg tek i.m. enjeksiyon.
İntravenöz uygulama:
Erişkinlerde:
Ciddi enfeksiyonlarda her 8-12 saatte bir 600 mg (1 ampul)- 1 g dozlar verilir. daha ciddi enfeksiyonlarda bu dozları arttırmak gerekebilir. Hayatı tehtit eden durumlarda günlük 8 gr'a kadar intravenöz dozlar verilmiştir. İntravenöz dozlar,1gr linkomisin 100 ml uygun çözelti içinde olacak şekilde dilue edilmeli ve bir saatten daha kısa olmayan bir süre ile infüze edilmelidir.
Çocuklarda (bir ayın üzerindekiler): Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak 10-20 mg/kg/gün bölünmüş dozlarda erişkinlerde de tarif edildiği gibi infüze edilebilir.
Böbrek yetmezliği olan hastalarda: Normal böbrek fonksiyonu olan hastalar için önerilen dozun %25-30 kadarı önerilmektedir.
Atc Kodu:
J01FF02
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]