Sinir Sistemi » Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) » NONNARKOTİK ANALJEZİKLER » Pirazolonlar » Metamizol Sodyum
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Analjezik, antipiredik,antienflamatuar ajan olarak: Her türlü romatizmal ağrılarda, lumbago, siyatalji, trigeminüs nevraljisi ve diğer nevraljilerde, miyalji ve eklem ağrılarında, kırık ve çıkık ağrılarında, böbrek ve safra kolikleri, tümör ağrıları ve postoperatif ağrılarda.
Kontrendikasyonları:
Kandiskrazisi, hepatik porfiria'sı olanlarda kullanılmamalıdır. Aşırı kanamalra yol açabileceğinden adet süresince, ağır hipotermiye neden olabileceğinden klorprozamin ile birlikte kullanılmamalıdır. Andolor Tablet Kan diskrazisi, hepatik porfiriası, doğuştan glikoz 6 fosfat dehidrojenaz eksikliği olanlarda, pirizolon alerjisi veya intoleransı olanlarda, aşırı kanamalara yol açabileceğinden adet süresince kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Andolor bütün benzerleri gibi aşırı duyarlılığı olan kişilerde, yüksek dozda ve uzun süre alındığında agrnülositoz'a yol açabilir. Bu nedenle kısa bir süre kullanılmalıdır. Andolor tablet uzun süreli kullanımlarada sık sık kan sayımı yaptırılmalıdır.
Bronşiyal astımı, Kronik solunum yolu enfeksiyonu olanlar, kronik ürtiker, polipöz rinosinüzit ve tekrarlayan konjonktivit gibi hastalıkları olanlarve çeşitli ağrı ve romatizma ilaçlarına aşırı duyarlı olanlar özellikle parenteral yoldan andolor kullandıkları zaman astım veya şoka maruz kalabilirler.
Hamilelikte kullanımı : Andolor hamileliğin ilk üç ayı ile son 6 haftası içinde ancak doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Deri döküntüsü, ödem, tremör, baş dönmesi, bulantı kusma, astma ve ürtiker gibi alerjik tepkiler, hemolitik ve aplastik anemi, trombositopenik purbura, mide bağırsak kanamaları, protrombin eksikliğinin ağırlaştığı bildirilmiştir. Andolor tablet kullanımı sonucu görülen yan etkiler, aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkmatadır. Ender olarak görülen fakat en önemli olan şok agranülositoz, trombositopeni gibi kan bozukluklarının yanı sıra, deri döküntüsü, ödem, tremor, baş dönmesi, bulantı, kusma, astım gibi alejik reaksiyonlar, hemolitik ve aplastik anemi, trombositoponik purpura, mide bağırsak kanamaları, protrombin eksikliğinin artması gözlenmiştir.
İlaç etkileşimleri:
Methimazole, Albendazol sulfoksidaz enziminin kuvvetli bir inhibitörüdür. Plasmada Albendazol sulfoksid seviyelerinin düşmesine yol açabilir.
Klorpromazin ve Fenbendazol aynı enzimle metabolize olduklarından plasmada Albendazol sulfoksid konsantrasyonunun düşmesine sebep olabilirler.
Kloramfenikol, Eritromisin, Hekzobarbital, Nalidiksik asid sitokrom P-450 sistemini inhibe ettiklerinden indirekt olarak Albendazol sulfoksid yapımını engelleyebilir. Deksametason, Albendazol sulfoksid yapımını arttırır ve plasma konsantrasyonlarını yükseltebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinlerde adaleden günlük doz 4-6 ml. (2-3 g.) dır. Günlük azami doz 3 g. dır. Çok şiddetli kolik ve ağrılarda, dakikada 1ml hesabiyle yavaş yavaş olmak üzere damara uygulanabilir. Adaleye derin olarak zerkedilmelidir. Andolor Tablet Yetişkinlerde 15 yaş üzeri: Mutad doz 1-2 tablet( 0.5 - 1 g) alınabilir. Maksimum günlük doz 6 tablet (3 g)' ı geçmemelidir. Çocuklarla 25 mg/kg olarak verilir. Yaşa göre bir defada 1/2 - tablet (250 - 500 mg) verilebilir. Gerektiği takdirde 3-4 saat sonra doz tekrarlanabilir. 6 yaşında küçük çocuklarda günlük toplam doz 1 g'dır. 12 yaş arasındaki çocuklarda günlük toplam doz 2 g'dır.
Atc Kodu:
N02BB02
Üretici Firma:
İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi Türk A.Ş.
Telefon: (212) 467 11 11
Email: [email protected]