Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Requip 5 Mg 21 Film Tablet

Sinir Sistemi » Parkinson İlaçları » Dopaminerjik İlaçlar » Dopamin Agonistleri » Ropinirol

Formülü:

Beher film tablet : 5 mg ropinirol serbest baza eşdeğer ropinirol hidroklorür içerir. Boyar madde olarak: Titanyum dioksit ve indigokarmin.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik özellikleri : Ropinirol güçlü bir non-ergolin dopamin agonistidir. Parkinson hastalığı nigral striatal sistemde belirgin bir dopamin eksikliğiyle karakterizedir. Ropinirol, striatal dopamin reseptörlerini stimüle ederek bu eksikliği azaltır. Ropinirol, prolaktin salgılanmasını inhibe ederek hipotalamus ve hipofizde etkilidir.
Farmakokinetik özellikleri : Absorpsiyon: Ropinirol oral yoldan hızla ve tamamen absorbe olur. Ropinirolün biyoyararlanımı yaklaşık %50’dir ve ilacın ortalama doruk konsantrasyonlarına dozdan 1.5 saatlik bir medyan süre sonra ulaşılır. Farmakokinetik parametrelerde kişiler arasında büyük ölçüde değişkenlik görülmekteyse de genel olarak terapötik doz aralığı içinde dozun artışına göre ilaca sistemik maruz kalma (Cmaks ve AUC) oranında orantısal bir artış olur.
Dağılım: Ropinirol, lipofilisitesinin yüksek olmasıyla uyumlu olarak geniş bir hacme dağılır (yaklaşık 7 l/kg) ve altı saat kadar bir ortalama yarı ömürle sistemik dolaşımdan temizlenir. İlaç, plazma proteinine düşük ölçüde bağlanır (%10-40). Metabolizma: Ropinirol öncelikle oksidatif metabolizma ile metabolize olur ve metabolitleri esas olarak idrarla atılır. En önemli metaboliti, dopaminerjik fonksiyon hayvan modellerinde ropinirolden en az 100 kez daha az potenttir. Eliminasyon: Tek ve tekrarlanan oral uygulamadan sonra ropinirolün oral klerensinde hiçbir değişiklik görülmemektedir. Yaklaşık olarak her yarı ömründe bir uygulanan bir ilaçtan beklenebileceği gibi tek bir oral dozdan sonra gözlenenlerle karşılaştırıldığında önerilen günde üç kezlik rejimden sonra ropinirolün ortalama olarak iki kat daha yüksek kararlı durum plazma konsantrasyonları görülmektedir.

Endikasyonları:

Parkinson hastalığının tedavisi :
- Ropinirol dopaminerjik tedavi gereken hastalarda erken tedavi şeklinde etkilidir.
- Ropinirol karşılaştırmalı bir çalışmada bromokriptine üstün bulunmuştur. Bu ilaçlar selegilin ile birlikte verildiğinde aralarında farklılık bulunmamıştır.
- Ropinirol L-dopa tedavisine başlamayı geciktirir ve böylece diskinezi gelişmesini geciktirir.
- Levodopa tedavisine ek olarak , ropinirol L-dopa etkinliğini artırır, kronik L-dopa tedavisine eşlik eden "ilaç alınan süre ve alınmayan süredeki" dalgalanmaları kontrol eder ve levodopa’nın toplam günlük dozunun azalmasını sağlar.

Kontrendikasyonları:

Ropinirole ve ilacın bileşimindeki maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Ropinirolün farmakolojik etkisi nedeniyle ciddi kardiyovasküler hastalığı olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir. Önemli psikolojik bozuklukları olan hastalar, ancak potansiyel faydalar risklere ağır bastığı taktirde dopamin agonistleriyle tedavi edilmelidir.


Gebelik ve Emzirme : Gebelik kategorisi C. Ropinirol gebelik sırasında kullanılmamalıdır. İnsanda gebelikte ropinirol üzerine hiçbir araştırma yapılmamıştır. Laktasyonu engelleyebileceği için emziren annelerde ropinirol kullanılmamalıdır.


Araç kullanma ve makina kullanma üzerine etkisi: Ropinirol kullanırken hastalar somnolans ve baş dönmesi olasılığı konusunda uyarılmalıdırlar. Hastalar önceden belirti olmadan ani uykuya dalma veya gün içinde ortaya çıkan somnolans gibi çok nadir vakalar hakkında bilgilendirilmelidirler. Araç veya makine kullanırken sadece kendilerinin değil diğer şahısların da risk altında olabileceği konusunda uyarılmalıdırlar. Eğer hastalarda gün içinde uykuya dalma veya aktif katılım gerektiren aktiviteler esnasında uyku atakları gelişiyorsa araba kullanmamalı ve diğer tehlikeli olabileceği düşünülen aktivitelerden kaçınmaları konusunda uyarılmalıdırlar.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Advers olaylar sistem organ sınıfına ve sıklık derecesine göre verilmiştir. Sıklık dereceleri: çok yaygın(>1/10), yaygın (>1/100,<1/10), yaygın değil (>1/1000, <1/100), nadir (>1/10000,<1/1000) izole raporlar dahil çok nadir (<1/10000). Yaygın ve yaygın olmayan olaylar genellikle ropinirol klinik çalışma popülasyonlarındaki biraraya toplanmış güvenlik verilerinden belirlenmiştir ve plaseboya göre daha sık görülen olaylardır. Nadir ve çok nadir olaylar pazarlama-sonrası verilerinden belirlenmiştir ve gerçek frekanstan çok raporlama oranına dayanmaktadır.
Klinik Çalışma Verileri: Psikiyatrik Bozukluklar Monoterapi çalışmalarında kullanım : Yaygın olarak halüsinasyonlar Ek tedavide kullanım : Yaygın olarak konfüzyon, halüsinasyonlar Sinir sistemi bozuklukları Monoterapi çalışmalarında kullanım: Çok yaygın olarak somnolans, senkop. Ek tedavide kullanım : Çok yaygın olarak diskinezi Gastrointestinal bozukluklar Monoterapi çalışmalarında kullanım: Çok yaygın olarak bulantı; yaygın olarak karın ağrısı, kusma, hazımsızlık Ek tedavide kullanım: Yaygın olarak bulantı Genel bozukluklar ve uygulama yeri koşulları Monoterapi çalışmalarında kullanım: Yaygın olarak bacak ödemi Bromokriptin ve pergolid gibi ergolin kimyasal yapısında olan dopamin agonistleriyle retroperitonal fibrozis, eritromelalgia ve pulmoner reaksiyonlar gibi advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Ropinirol, özgün ve ergolin olmayan kimyasal yapıdadır ve klinik çalışmalarda böyle advers olay bildirimleri yapılmamıştır.
Pazarlama-sonrası verileri Sinir sistemi bozuklukları Çok nadir olarak aşırı somnolans, ani olarak uykuya dalma* *Diğer dopaminerjik tedavilerde olduğu gibi, pazarlama-sonrası deneyim sırasında, başlıca Parkinson hastalığında aşırı somnolans ve ani uykuya dalma rapor edilmiştir. Ani olarak uykuya dalan hastalar uyku bastırmasına direnemezler ve uyandıklarında uykuya dalmadan önceki yorgunluklarını hatırlamayabilirler. Sonuçları hakkında bilgi olan tüm olgular ilaç dozu azaltıldığında veya kesildiğinde düzelmiştir. Bu olguların çoğunda, hastalar birlikte potansiyel sedasyon özellikleri olan ilaçları da kullanmıştır. Vasküler bozukluklar Yaygın olarak hipotansiyon, postüral hipotansiyon Diğer dopamin agonistleri gibi ropinirol tedavisiyle postüral hipotansiyon dahil hipotansiyon gözlenmiştir.
BEKLENMEYEN BIR ETKI GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Sulpirid veya metoklopramid gibi nöroleptikler ve merkezi sinir sistemi üzerinde aktif dopamin antagonistleri ropinirolün etkinliğini azaltabilirler. Bu nedenle bu ilaçların ropinirolle birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ropinirol ve L-dopa veya domperidon arasında ilaçlardan birinin dozunun ayarlanmasını gerektirecek bir etkileşim görülmemiştir. Ropinirol ve genel olarak Parkinson hastalığının tedavisi için kullanılan diğer ilaçlar arasında hiçbir etkileşim görülmemiştir.
Birlikte digoksin verilen parkinson hastalarıyla yapılan bir araştırmada doz ayarlamasını gerektiren hiçbir etkileşim görülmemiştir. Ropinirol, esas olarak sitokrom P450 enzimi CYP1A2 ile metabolize olmaktadır. Parkinson hastalarında yapılan bir farmakokinetik çalışmada siprofloksasinin, ropinirolün Cmax ve AUC değerlerinde artış yaptığı gösterilmiştir. Bu nedenle, ropinirol almakta olan hastalara CYP1A2 inhibitörü olan siprofiloksasin, fluvoksamin ve enoksin gibi ilaçlara başlandığında veya bu ilaçlar kesildiğinde ropinirol dozunun ayarlanması gerekebilir.
Parkinson hastalarında ropinirol ve CYP1A2 substratlarından, teofilin arasında bir farmakokinetik etkileşim çalışmasında ne teofilin ne de ropinirol farmakokinetiğinde değişiklik görülmemiştir. Bu nedenle CYP1A2 substratlarıyla birlikte verildiğinde ropinirol farmakokinetiğinde değişiklikler beklenmemektedir.
Yüksek östrojen dozları ile tedavi edilen hastalarda ropinirolün plazma konsantrasyonlarının arttığı gözlenmiştir. Bu hormon yerine koyma tedavisi (HRT) uygulanan hastalarda ropinirol tedavisine normal şekilde başlanabilir. Bununla birlikte, ropinirol tedavisi sırasında hormon yerine koyma tedavisine başlanırsa veya durdurulursa doz ayarlaması gerekebilir. Ropinirol ile alkol arasında etkileşim potansiyeline ilişkin hiçbir bilgi yoktur. Merkezi sinir sistemi üzerinde etkisi olan diğer ilaçlarla olduğu gibi hastalar, alkolle birlikte ropinirol almaya karşı uyarılmalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

Etkililik ve tolere edilebilirliğe göre dozun hastalar için tek tek tespit edilmesi önerilir. Herhangi bir doz seviyesinde hastalarda somnolans geliştiğinde doz azaltılmalıdır. Diğer yan etkiler için doz azaltılmasından sonra kademeli olarak dozun arttırılmasının yararlı olduğu gösterilmiştir. Ropinirol gastrointestinal toleransı geliştirmek için tercihan yemeklerle günde üç kez alınmalıdır. Tedaviye başlama :
Başlangıç dozu günde üç kez 0.25 mg olmalıdır. Tedavinin ilk dört haftası için bir titrasyon rejimi kılavuzu aşağıdaki tabloda verilmektedir :
H a f t a                                   1      2    3      4
Birim doz (mg)                   0.25 0.5 0.75 1.0
Toplam günlük doz (mg) 0.75 1.5 2.25 3.0
Tedavi şeması: Başlangıç titrasyonu sonrasında ropinirol 0.5 mg ila 1 mg günde 3 kez (1.5 mg-3 mg/gün) şeklinde haftalık artışlar uygulanabilir. 3 ve 9 mg/gün dozları arasında terapötik bir cevap görülebilir ama ek tedavi olarak alan hastalar için daha yüksek dozlar gerekebilir. Yeterli semptomatik kontrole ulaşılamaz veya yeterli semptomatik kontrol korunamazsa ropinirol dozu kabul edilebilir bir terapötik cevap elde edilene kadar artırılabilir (maksimum 24 mg/gün’e kadar) (5 yıllık çift-kör çalışma sonunda terapötik yanıt sağlayan ropinirol ortalama dozu 16.5 mg/gün olmuştur). 24 mg/gün dozunun üzerindeki dozlar klinik araştırmalarda araştırılmamıştır ve bu dozun üzerine çıkılmamalıdır. Ropinirol levodopa’ya ek olarak uygulandığında birlikte uygulanan L-dopa dozu tedrici olarak toplam %20 civarında azaltılabilir. Tedavinin diğer bir dopamin agonistinden ropinirole değiştirilmesi sırasında ropinirole başlamadan önce üreticinin ilacın kesilmesiyle ilgili yol gösterici bilgilerine uyulmalıdır. Diğer dopamin agonistlerinde olduğu gibi ropinirol bir haftalık bir süre içinde günlük dozların sayısı tedricen azaltılarak kesilmelidir.
Böbrek ve karaciğer yetmezliği Hafif ile orta şiddette böbrek bozukluğu olan Parkinson hastalarında (kreatinin klerensi 30-50 ml/dk) ropinirol klerensinde hiçbir değişiklik gözlenmemesi bu popülasyonda doz ayarlaması yapılmasının gerekmediğini göstermektedir. Ciddi böbrek bozukluğu (kreatinin klerensi <30 ml/dk) veya karaciğer bozuklukluğu olan hastalarda ropinirol kullanımı araştırılmamıştır. Bu gibi hastalara ropinirol verilmesi önerilmez.
Yaşlılar : 65 yaşın üzerindeki hastalarda ropinirol klerensi azalmaktaysa da yaşlı hastalarda ropinirol dozu normal şekilde titre edilebilir.
Çocuklar : Parkinson hastalığı çocuklarda meydana gelmemektedir. Bu nedenle, ropinirolün bu popülasyonda kullanılması araştırılmamıştır ve çocuklara ropinirol verilmemelidir.
Doz Aşımı : Semptom ve belirtiler: Klinik araştırmalarda ropinirolle isteyerek dozun aşıldığı hiçbir vaka olmamıştır. Ropinirol doz aşımı semptomlarının dopaminerjik aktivitesiyle ilgili olacağı düşünülmektedir. Tedavi: Bu semptomlar dopamin antagonistleri gibi nöroleptikler veya metoklopramid ile uygun tedavi sonucunda hafifler.
Saklama Koşulları : 250C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamalı, ışıktan korunmalıdır. ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Atc Kodu:

N04BC04

İthalatçı Firma:

GlaxoSmithKline Services plc
Telefon:

Requip 5 Mg 21 Film Tablet Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:15.2.2018)

Requip 5 Mg 21 Film Tablet

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Ropinirol


Barkod Numarası: 8699522096633

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 54,35 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 700,55 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

GlaxoSmithKline Services plc

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.