Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları) » Antimetabolitler » Pürin Analogları » Tioguanin
Formülü:
Bir tablet 40 mg tioguanin içerir
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik özellikler: Tioguanin, guaninin bir sülfidril analoğudur ve bir pürin antimetaboliti gibi davranır. Tioguanin, nükleotidi olan tioguanilik aside aktive edilir. Metabolitleri de novo pürin sentezini ve pürin nükleotid interkonversiyonlarını inhibe ederler. Tioguanin aynı zamanda nükleik asitlerin bünyesine katılır. DNA'ya (deoksiribonükleik asit) katılımın, tioguaninin sitotoksisitesine katkıda bulunduğu düşünülür. Tioguanin ile merkaptopürin arasında genellikle çapraz direnç vardır ve bunlardan birine direnci olan hastaların diğerine cevap vermesi beklenmemelidir.
Farmakokinetik özellikler: Radyoaktif tioguanin ile yapılan çalışmalar, kanda en yüksek total radyoaktivite düzeylerine oral uygulamadan yaklaşık 8-10 saat sonra erişildiğini ve bundan sonra düzeyin yavaş yavaş azaldığını gösterir. HPLC kullanılarak daha sonra yapılan çalışmalar, intravenöz uygulamadan sonra en az ilk 8 saat süresince bulunan başlıca tiopürinin 6-tioguanin olduğunu göstermiştir. İntravenöz yoldan 1-1.2 g/m2 vücut yüzey alanı dozunda 6-tioguanin uygulanmasından sonra elde edilebilen en yüksek plazma konsantrasyonları 61-118 nmol/ml'dir. Başlangıç yarılanma süresi 3 ve terminal yarılanma süresi 5-9 saat olan plazma düzeyleri her iki durumda da 2 üslü(biexponentially) olarak bozulma gösterir. Oral yoldan 100 mg/m2 uygulamadan sonra HPLC ile ölçülen en yüksek kan plazma düzeylerine 2-4 saatte ulaşılır ve sınırları 0.03-0.94 mikro-molar'dır (0.03-0.94 nmol/ml). Bu düzeyler birlikte alınan yiyecekler ve kusma ile azalır. Tioguanin, in vivo geniş ölçüde metabolize edilir. Başlıca iki katabolik yol vardır: 2-amino-6-metiltiopürine metilasyon ve 2-hidroksi-6-merkaptopürine deaminasyondan sonra 6-tioürikaside oksidasyon.
Endikasyonları:
Lanvis akut lösemi, özellikle akut miyeloid lösemi ve akut lenfoblastik lösemi tedavisinde endikedir. Lanvis aynı zamanda kronik granülositik lösemi tedavisinde de kullanılır.
Kontrendikasyonları:
İlacın bileşenlerinden birine aşırıduyarlılıkta kontrendikedir. Daha önce kullanımında bu ilaca direnç gösteren hastalar. Endikasyonlarının ciddiyeti gözönüne alındığında kesin bir kontrendikasyonu yoktur.
Uyarılar/Önlemler:
LANVIS ANCAK BU TÜR İLAÇLARIN UYGULANMASINDA DENEYİMLİ OLAN DOKTORLARIN DENETİMİ ALTINDA KULLANILABİLECEK AKTİF BİR SİTOTOKSİK AJANDIR. BU TABLETLERİ ELLERKEN YA DA YARIYA BÖLERKEN ELLERE BULAŞMAMASINA, YA DA İLACIN SOLUNUMLA ALINMAMASINA ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR.
Canlı organizma aşısı kullanarak immunizasyon, bağışıklığı bastırılmış hastalarda enfeksiyona neden olma potansiyeli taşır. Bu nedenle canlı organizma aşılarıyla immünizasyon önerilmez.
Hepatik Etkileri: TİOGUANİN, YÜKSEK VASKÜLER ENDOTELYAL HASARA BAĞLI KARACİĞER TOKSİSİTESİ NEDENİYLE İDAME TEDAVİSİ VEYA BENZERİ UZUN SÜRELİ TEDAVİLER İÇİN ÖNERİLMEZ (Bakınız Kullanım Şekli ve Dozu ve Yan Etkiler/Advers Etkiler) Bu karaciğer toksisitesi akut lenfoblastik lösemi için idame tedavisinin bir bölümü olarak tioguanin alan çocukların büyük bir kısmında ve devamlı tioguanin kullanımının olduğu diğer durumlarda gözlenmiştir. Bu karaciğer toksisitesi daha çok erkeklerde görülür. Karaciğer toksisitesi genellikle hepatik veno-oklüzif hastalık klinik sendromu (hiperbilirubinemi, ağrılı hepatomegali, sıvı birikmesi ve asit nedeniyle kilo alma) veya portal hipertansiyon belirtileri (splenomegali, trombositopeni veya özofagal varisler) gösterir. Bu toksisitenin histopatolojik özelliklerine hepatoportal skleroz, nodüler rejeneratif hiperplazi, peliosis hepatis ve periportal fibrozis eşlik eder. İlacın kesilmesiyle karaciğer toksisitesi belirti ve semptomlarının düzeldiği bildirildiğinden karaciğer toksisite bulguları olan hastalarda tioguanin tedavisi kesilmelidir.
Hastalar tedavi sırasında kan hücresi sayımları ve haftalık karaciğer fonksiyon testleri dahil dikkatle izlenmelidir. Karaciğer toksisitesinin erken belirtileri splenomegali ve orantı dışı trombositopeni gibi portal hipertansiyona eşlik eden belirtilerdir. Karaciğer toksisitesine bağlı karaciğer enzimlerinde yükselme bildirilmişse de her zaman görülmez.
Hematolojik Etkiler
Tioguanin ile tedavi lökopeni ve trombositopeniye yol açan kemik iliği baskılanmasına neden olur. Daha az sıklıkla anemi bildirilmiştir. Tioguanin yeterince erken dönemde kesilirse kemik iliği baskılanması çabucak geriye dönebilir.
Kalıtsal olarak tiopurin metiltransferaz enzim (TPMT) eksikliği olan bireyler tioguaninin kemik iliği baskılayıcı etkilerine olağan dışı bir şekilde duyarlı olabilirler ve tioguanin tedavisinin başlangıcında hızlı bir kemik iliği baskılanmasına yatkındırlar. Bu sorun TPMT’ ı inhibe eden olsalazin, mesalazin veya sulfalazin gibi ilaçlarla birlikte uygulamada şiddetlenebilir. Bazı laboratuarlar TPMT eksikliği için test yapılmasını önerirler, ancak bu testler tüm ciddi toksisite riski olan hastaları belirlememektedir. Bu bakımdan kan sayımlarının yakından takibi hala gereklidir. Akut miyelogenöz lösemide remisyon başlangıcında hasta sıklıkla görece kemik iliği aplazisinde kalabilir ve uygun destekleyici önlemlerin hazır bulundurulması önemlidir.
Miyelosupresif kemoterapideki hastalar özellikle çok çeşitli enfeksiyonlara duyarlıdır. Remisyon indüksiyonunda özellikle hızlı hücre erimesi oluşurken, hiperürisemi ve /veya hiperürikozüri ve ürik asit nefropati riskinden kaçınmak için uygun önlemler alınmalıdır.
İzleme: REMİSYON İNDÜKSİYONU SIRASINDA SIK SIK TAM KAN SAYIMLARI YAPILMALIDIR. Lökosit ve trombosit sayıları tedavi durdurulduktan sonra da düşmeye devam eder; bu nedenle bu sayılardaki anormal derecede büyük bir düşüşün ilk belirtisinde tedavi geçici olarak durdurulmalıdır.
Lesch-Nyhan sendromu:
Hipoksantin guanin fosforibosil transferaz enzimi tioguaninin aktif metabolitine dönüşmesinden sorumlu olduğundan, Lesch-Nyhan sendromu gibi bu enzim eksikliği olan hastalar ilaca dirençli olabilirler. Lesch-Nyhan sendromlu iki çocukta Lanvis ile aynı aktif metabolite sahip olan azatioprine (Imuran) direnç gösterilmiştir.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Gebelik kategorisi D.
Lanvis diğer sitotoksik ajanlar gibi teratojeniktir. Lanvis dahil sitotoksik ajan kombinasyonlarını alan erkeklerin çocuklarında konjenital anormallikler bildirilen izole olgular vardır. Lanvis'in gebelik süresinde özellikle ilk 3 ay içinde kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Her bir vakada fötuse gelebilecek zarara karşı anneye sağlanması beklenen yarar değerlendirilmelidir. Tüm sitotoksik tedavilerde olduğu gibi, eşlerden biri Lanvis alıyorsa gebeliği önlemek için gerekli olan tedbirler alınmalıdır. Anne sütünde Lanvis veya metabolitleri olduğu bildirilmemiş olmakla birlikte Lanvis uygulanan anneler emzirmemelidir.
Araç ve Makine Kullanımı Üzerine Etkileri: Tioguaninin taşıt veya makine kullanımı üzerindeki etkisi bilinmemektedir. İlacın farmakolojisinden bu etkinlikler üzerine zararlı bir etkisi öngörülemez.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Lanvis kombine kemoterapinin bir parçası olduğu için, görülen yan etkileri yalnızca bu ilaca bağlamak mümkün değildir. Yan etkilerin sıklığı için aşağıdaki sıklık tanımları kullanılmıştır: Çok sık ≥1/10(≥%10), sık ≥1/100, ve <1/10 (≥%1ve<%10), sık değil ≥1/1000 ve <1/100 (≥%0.1 ve <%1), nadir ≥1/10000 ve <1/1000 (≥%0.01 ve <%0.1), çok nadir<1/10000 (<%0.01).
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları
Çok sık: Kemik iliği baskılanması (Uyarılar, Önlemler’e bakınız)
Gastrointestinal bozukluklar Sık :Stomatit, gastrointestinal tahammülsüzlük
Nadir: İntestinal nekroz ve perforasyon
Hepatobiliyer bozukluklar:
Çok sık: Tioguanin idame veya benzeri uzun süreli tedavide kullanıldığında- ki önerilmez -vasküler endotelyal hasara bağlı karaciğer toksisitesi (Kullanım Şekli ve Dozu ve Uyarılar, Önlemler’e bakınız). Genellikle hepatik veno-oklüzif hastalık (hiperbilirubinemi, ağrılı hepatomegali, sıvı birikmesine ve asite bağlı kilo alma) veya portal hipertansiyon belirti ve semptomları (splenomegali, trombositopeni ve özofageal varisler) Karaciğer transaminazları, alkali fosfataz ve gamma glutamil transferazda yükselme ve sarılık da meydana gelebilir. Bu toksisiteye eşlik eden histopatolojik özellikler hepatoportal sklerozis, nodüler rejeneratif hiperplazi, peliosis hepatis ve periportal fibrozisi içerir.
Sık: Kısa süreli devresel tedavi sırasında veno-oklüzif hastalık şeklinde görülen karaciğer toksisitesi Kısa süreli veya uzun süreli devamlı tedavinin kesilmesiyle karaciğer toksisite belirti ve semptomlarında geriye dönüş bildirilmiştir.
Nadir: Kombinasyon kemoterapisi, oral kontraseptifler, yüksek doz tioguanin ve alkol alan hastaları içeren bir kaç olguda sentrilobular hepatik nekroz bildirilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Bağışıklığı baskılanmış hastalarda canlı organizma aşılarıyla aşılanma önerilmez. (Uyarılar/Önlemler’e bakınız)
Ürik asit oluşumunu inhibe etmek için Zyloric (allopurinol) ile birlikte kullanımı merkaptopurin ve azatioprin ile gerekli olduğu gibi Lanvis dozunun azaltılmasını gerektirmez.
Aminosalisilat türevlerinin (olsalazin, mesalazin veya sulfasalazin) TPMT enzimini inhibe ettiği in vitro olarak kanıtlandığından, birlikte Lanvis tedavisi alanlarda dikkatli kullanılmalıdır (Uyarılar ve Önlemlere bakınız).
Kullanım şekli ve dozu:
(Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde) Tam doz ve tedavinin süresi Lanvis ile birlikte diğer sitotoksik ilaçların yapısına ve dozuna bağlıdır. Lanvis'in oral uygulama sonrası absorpsiyonu değişkendir. Plazma düzeyleri kusma ve birlikte alınan yiyecekler nedeniyle azalabilir. Tioguanin idame tedavisi öncesinde kısa süreli devresel tedavi örneğin indüksiyon, konsolidasyon ve intensifikasyon şeklinde kullanılabilir. Bununla beraber yüksek karaciğer toksisite riskinden dolayı idame tedavisinde veya benzeri uzun süreli tedavide kullanımı önerilmez (Uyarılar, Önlemler’e ve Yan Etkiler, advers etkiler’e bakınız).
Yetişkinler: Lanvis her gün için 60-200 mg/m2 vücut yüzey alanı olarak hesaplanır.
Çocuklar: Vücut yüzey alanında uygun düzeltme yapmak koşuluyla yetişkinler ile aynı dozda uygulanır.
Yaşlı hastalar: Yaşlı hastalar için spesifik bir doz önerisi yoktur ("Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde doz" bölümüne bakınız). Lanvis akut lösemide, genç hastalarda kullanılanlara eşit dozlarda değişik kemoterapi kombinasyonlarında yaşlılarda da kullanılmıştır. Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde doz: Karaciğer ya da böbrek fonksiyon yetmezliği bulunan hastalarda dozun azaltılması düşünülmelidir. Bir dozu almayı unutursanız doktorunuza danışınız. Bir sonraki dozu iki misli almayınız.
Doz aşımı ve tedavisi Belirtiler: Başlıca toksik etki kemik iliği üzerinedir. Lanvis'in tek bir yüksek oral dozda alınmasına oranla kronik aşırı yüksek dozların alınmasıyla hematolojik toksisitenin daha fazla olacağı düşünülür.
Tedavi: Bilinen bir antidot bulunmadığından, kan tablosu dikkatle izlenmeli ve gerekirse uygun kan transfüzyonlarıyla birlikte genel destekleyici önlemler alınmalıdır.
Saklama Koşulları 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız. Işıktan koruyunuz.
Atc Kodu:
L01BB03
İthalatçı Firma:
Vld Danışmanlık, Tıbbi Ürünler ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti.
Telefon: