Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Maksipor 5 Ml Oral 250 Mg 100 Ml Süspansiyon

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » Birinci Kuşak Sefalosporinler » Sefaleksin

Formülü:

Maksipor 1 g Film Tablet, her bir film tablette 1 g sefaleksine eşdeğer sefaleksin monohidrat ve yardımcı madde olarak sodyum benzoat, titanyum dioksit ve Eurolake Erythrosine içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Maksipor, duyarlı mikroorganizmalarla gelişmiş; solunum yolu enfeksiyonları, otitis media, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları, kemik enfeksiyonları ve ürogenital sistem enfeksiyonlarının tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

Maksipor, sefalosporin grubu antibiyotiklere aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Sefaleksin tedavisine başlamadan önce, penisilin ve sefalosporinlere karşı daha önceki aşırı duyarlılık reaksiyonları ile ilgili dikkatli bir sorgulama yapılmalıdır. Sefalosporin türevleri, penisiline duyarlı hastalara dikkatle uygulanmalıdır. Ciddi akut aşırı duyarlılık reaksiyonlarında epinefrin ve diğer acil önlemlere gereksinim duyulabilir.
Penisilinler ile sefalosporinler arasında kısmi çapraz duyarlılık olduğuna dair klinik ve laboratuvar bulguları mevcuttur; hem penisilinlere, hem de sefalosporinlere karşı ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarının (anafilaksi dahil) geliştiği hastalar bildirilmiştir.
Alerjik yapıya sahip ve özellikle de ilaçlara karşı alerjik olan kişiler antibiyotikleri dikkatle kullanmalıdır. Maksipor bu genellemeye bir istisna değildir.
Sefaleksin de dahil olmak üzere hemen hemen tüm antibiyotiklerin kullanılması ile, hafiften hayatı tehdit edecek kadar farklı şiddetlerde psödomembranöz kolit bildirilmiştir. Bu nedenle antibiyotik uygulamasının ardından diyare gelişen hastalarda bu durum dikkate alınmalıdır.
Antibakteriyel ajanlarla tedavi kolonun normal florasını değiştirip, clostridiumların aşırı çoğalmalarına olanak sağlayabilir. Araştırmalar, Clostridium difficile'nin ürettiği bir toksinin antibiyotik kullanımı ile ilişkili kolite yol açan ana nedenlerden biri olduğunu göstermiştir. Psödomembranöz kolit tanısı konulduktan sonra uygun tedaviye başlanmalıdır. Hafif vakalar genellikle antibiyotik tedavisinin sonlandırılması ile düzelir. Orta şiddette ve ciddi vakalarda ise sıvı, elektrolit ve protein desteği sağlanmalı, Clostridium difficile kolitinde klinik olarak etkili bir antibakteriyel ile tedaviye başlanmalıdır.
İlaç idyosenkrazisinin nadir belirtileri ya da yan etkilerinin farkedilmesi bakımından hastalar dikkatle takip edilmelidir. Maksipor'a karşı herhangi bir alerjik reaksiyon geliştiği takdirde tedavi kesilmeli ve hasta bilinen ilaçlarla (epinefrin ya da diğer presör aminler, antihistaminikler veya kortikosteroidler) tedavi edilmelidir.
Maksipor'un uzun süreli kullanımı, dirençli mikroorganizmaların aşırı çoğalmalarına neden olabilir. Bu nedenle hastalar tedavi süresince iyi takip edilmelidir. Süperenfeksiyon oluşursa gerekli müdahale yapılmalıdır.
Böbrek yetmezliğinde kullanım: Belirgin böbrek fonksiyon bozukluğunun varlığında Maksipor dikkatle uygulanmalıdır. Bu hastalarda emniyetli doz, mutad dozdan düşük olabileceği için dikkatli klinik takip ve laboratuvar çalışmaları yapılmalıdır.
Hamilelikte kullanım: Sefaleksin ile yapılan hayvan çalışmalarında fertilite ya da fetus üzerinde olumsuz bir etki saptanmamış olmakla birlikte, insanlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmadığından gebelikte ancak gerekliyse kullanılmalıdır.
Emziren annelerde kullanım: Sefaleksin anne sütüne geçer, bu nedenle emziren annelerde dikkatli olunmalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Maksipor genellikle iyi tolere edilir. Maksipor tedavisi ile aşağıdaki istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.
Gastrointestinal: En sık rastlanan yan etki diyare olup, çok nadiren tedaviyi kesmeyi gerektirecek şiddettedir. Bulantı ve kusma seyrek olarak bildirilmiştir. Dispepsi, gastrit ve karın ağrısı da bildirilen yan etkiler arasındadır. Bazı penisilinler ve sefalosporinlerle tedavi sırasında da gözlendiği gibi, sefaleksin uygulanması ile nadiren geçici hepatit ve kolestatik sarılık görülebilir.
Aşırı duyarlılık: Döküntü, ürtiker, anjiyoödem, seyrek olarak eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu ya da toksik epidermal nekroliz gözlenmiştir. Bu reaksiyonlar genellikle ilacın bırakılması ile düzelmiş, nadiren destek tedavi gerektirmişlerdir. Anafilaksi de bildirilen hipersensitivite reaksiyonları arasındadır.
Diğer: Genital ve anal pruritus, genital moniliyazis, vajinit ve vajinal akıntı, baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, ajitasyon, konfüzyon, halüsinasyonlar, artralji ve artrit görülebilir. Reversibl interstisyel nefrit nadiren bildirilmiştir. Eozinofili, nötropeni ve SGOT, SGPT değerlerinde hafif artışlar da bildirilen reaksiyonlar arasındadır.

İlaç etkileşimleri:

Probenesid, eşzamanlı uygulandığında, tüm beta laktam antibiyotiklerde olduğu gibi sefaleksinin de renal atılımını azaltıp, plazma konsantrasyonlarını artırabilir.
Laboratuvar Testi Etkileşimleri: Sefalosporin grubu antibiyotikler ile tedavi sırasında direkt Coombs testinde yalancı pozitif sonuçlar bildirilmiştir.
Hematolojik testlerde, transfüzyon öncesi antiglobülin testleri uygulandığında ya da doğumdan önce antibiyotik kullanan annelerin bebeklerine Coombs testi yapılacağı zaman, pozitif sonucun ilaca bağlı olabileceği unutulmamalıdır.
Maksipor tedavisi sırasında idrarda glukoz ölçümü yapıldığında yalancı pozitif sonuçlar alınabilir. Bu durum hem Benedict ve Fehling solüsyonları, hem de Clinitest tabletlerinin kullanılması ile gözlenmiştir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde:
Yetişkinlerde: Doz günde 1-4 g arasında değişir ve günlük toplam doz bölünerek uygulanır. Mutad erişkin dozu; 6 saatte bir 250 mg'dır. Streptokokkal farenjit, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ile 15 yaşından büyük hastalardaki komplikasyonsuz sistitte 12 saatte bir 500 mg uygulanabilir. Sistit tedavisine 7-14 gün devam edilmelidir.
Daha ciddi veya daha az duyarlı mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda daha yüksek dozlara gerek duyulabilir, ancak günde 4 g'ın üzerinde uygulanması gerekiyor ise, parenteral uygulanan bir sefalosporinin uygun dozlarda verilmesi düşünülmelidir.
Çocuklarda: Önerilen günlük doz; 25-50 mg/kg'dır ve eşit dozlara bölünerek uygulanır. Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları ile bir yaşından büyük çocuklardaki streptokokkal farenjitte günlük toplam doz 12 saat ara ile bölünerek uygulanır. Ağır enfeksiyonlarda doz iki katına çıkartılabilir.
Otitis media tedavisi: Klinik çalışmalarda, günlük toplam 75-100 mg/kg'lık dozun dört eşit doza bölünerek uyulanması gerektiği gösterilmiştir.
Maksipor, beta-hemolitik streptokoklara bağlı enfeksiyonların tedavisinde, en az 10 gün süre ile terapötik dozlarda uygulanmalıdır.
Böbrek fonksiyon bozukluğunda dozaj ve uygulama: Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda sefaleksinin ilk dozu, normal erişkinlerdeki gibidir. Daha sonraki dozlar böbrek yetmezliğinin derecesine, enfeksiyonun şiddetine, etken organizmanın duyarlılık derecesine ve ilacın serum konsantrasyonuna göre ayarlanır.

DOZ AŞIMI
Doz aşımı semptomları arasında; bulantı, kusma, epigastrik ağrı, diyare ve hematüri sayılabilir. Eğer başka semptomlar varsa; bunlar altta yatan bir hastalığa, bir alerjik reaksiyona veya başka bir ilacın kullanılmasına sekonder gelişmiş olabilir.
Normal sefaleksin dozunun 5-10 katı ilaç alınmadıkça, gastrointestinal dekontaminasyon gerekli değildir.
Tedavide solunum yolu açık tutulmalı, ventilasyon ve perfüzyon desteklenmelidir. Hasta titizlikle monitorize edilmeli, vital bulguları, kan gazları, serum elektrolitleri vb. kabul edilebilir sınırlar içinde tutulmaya çalışılmalıdr. Birçok vakada emezis ya da lavajdan daha etkili olan aktif kömür uyulaması ile ilaçların gastrointestinal sistemden emilimi azaltılabilir. Midenin boşaltılması yerine ya da midenin boşaltılması ile birlikte aktif kömür uygulanması önerilmektedir. Aktif kömürün belirli bir süre içerisinde defalarca uygulanması, emilmiş bazı ilaçların atılımını geciktirebilir. Mide boşaltılırken ya da aktif kömür uygulanırken, hastanın havayolunun açık olması sağlanmalıdır.

Atc Kodu:

J01DB01

Üretici Firma:

Fako İlaçları A.Ş.
Telefon: (212) 279 28 20
Email: [email protected]

Maksipor 5 Ml Oral 250 Mg 100 Ml Süspansiyon Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Maksipor 5 Ml Oral 250 Mg 100 Ml Süspansiyon

İlaç Fotoğrafı: Maksipor 5 Ml Oral 250 Mg 100 Ml Süspansiyon

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Sefaleksin Monohidrat


Barkod Numarası: 8699517280603

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 3,46 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Hesaplanan Referans Fiyatı: 112,18 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Fako İlaçları A.Ş. Logosu

Fako İlaçları A.Ş.

Büyükdere Cad. 205, 4. Levent - İSTANBUL
Telefon: (212) 279 28 20
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.