Hematoloji»Antianemik
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Rescuvolin MTX gibi folik asit antagonistleri ile yapılan sitotoksik kemoterapiyi takiben antidot olarak kullanılır. Ayrıca, folat eksikliğine bağlı megaloblastik anemilerin tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Vitamin B12 eksikliğinden oluşan pernisyöz anemi ya da diğer megaloblastik anemilerin tedavisinde kullanılmamalıdır. Gastrointestinal kanal iritasyonu (kusma, diyare) olan hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Yüksek doz MTX tedavisi ile birlikte Rescuvolin uygulaması antitümör kemoterapi konusunda deneyimli uzman hekimlerce yapılmalıdır.
Rescuvolin'in tedavi süresi ve dozunun saptanmasında, MTX'in serum düzeylerinin yakından izlenmesi esastır.
MTX'in atılımı, vücuttaki sıvı birikimleri, renal yetmezlik ya da yetersiz hidratasyon sonucu uzayabilir. Bu gibi durumlarda rescuvolin'in yüksek dozlarına ve daha uzun bir tedavi süresine gereksinim duyulur.
Gebelerde kullanımının sakıncalı olduğuna dair deliller mevcut değildir. Ancak yine de mutlak gerekmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emziren annelerde kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Mutat dozlarda önemli bir yan etkiye rastlanmamıştır. Nadiren alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Yine nadiren parenteral uygulama sonrası ateş reaksiyonları bildirilmiştir.
İlaç etkileşimleri:
Rescuvolin klinik toksisiteyi azaltmak ya da ondan korunmak amacıyla folik asit antagonistleri ile aynı anda kullanılmamalıdır. Aksi taktirde folik asit antagonistlerinin törapötik etkileri ortadan kaldırılmış olur.Folik asidin yüksek miktarları fenobarbital, fenitoin ve primidon gibi antiepileptiklerin etkinliklerini azaltabilir. Özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını artırabilir. Rescuvolin, florousil'in toksisitesini artırabilir. Yaşlı hastalarda birlikte kullanımları sırasında bu durum daha da önem kazanır.
Kullanım şekli ve dozu:
Antidot olarak :Dozaj hekim tarafından bireysel gereksinime göre tayin edilir. Rescuvolin'in ilk dozu, MTX tedavisinin bitiminden 24 saat sonra verilmelidir.Standart antidot tedavisi : ilk 24 saat içerisinde i.v. yolla ve 3'er saatlik aralarla uygulanan 15 mg'dan ibarettir. Takip eden 48 saat içinde her 6 saatte bir 15 mg'lık bir tablet yeterli olmaktadır. Bu tedavi sırasında, serum kreatinin ve MTX düzeyleri günde en az bir kere tesbit edilmelidir. Antidot tedavisi plazma MTX düzeyi 5x10 E-8 M'ün altına inene kadar devam etmelidir. MTX'in aşırı dozundan şüphe edildiği durumlarda, Recuvolin tedavisi en kısa sürede başlatılmalıdır. Keza MTX'e bağlı renal disfonksiyon belirtileri görülmesi halinde Rescuvolin dozu arttırılmalıdır. Aynı şekilde MTX'a bağlı olarak yan etkiler artar ve ciddileşirse Rescuvolin'in uygulama süresi uzatılabilir. Megaloblastik anemilerde : oral terapinin mümkün olmadığı hallerde, önerilen doz 10-15 gün süresince günde 1 mg- 15 mg arasındadır. Ancak çoğunlukla günde 1 mg. lık dozlarda yeterli olabilmektedir. Daha sonra uygulanacak tedavinin doz ve süresi kan tablosu durumuna göre düzenlenir.
İthalatçı Firma:
Er-Kim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 275 39 68
Email: [email protected]