Diğer»Kortikosteroid
Formülü:
Her ml'de40 mg metilprednizolon asetat içerir
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Romatoid artrit, osteoartrit, bursit, tendinit, tenosinovit, epikondilit ve tendon üzerindeki gangliyonların enflamasyonunda;lokalize nörodermit, hipertrofik lichen planus, nummüler ekzema, necrobiosis lipoidica diabeticorum, alopecia areata, diskoid lupus erythematosus ve böcek ısırıkları gibi deri hastalıkları, ülseratif kolit, adrenogenital sendrom ve astımda kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Lokal enjeksiyonlar, akut enfeksiyonlarda; sistemik tedavi, iyileşmemiş tüberküloz, peptik ülser, akut psikoz, Cushing sendromu, herpes simpleks keratiti, canlı virüs aşılarının uygulanmasında ve su çiçeği hastalarında kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Eklem içi enjeksiyonlardan sonra ağrının artması, eklem hareketinin azalması, ateş ve halsizlik, artritin septik hale geldiğini gösterir. Uygun antibiyotik tedavisine geçilmelidir. Aktif tüberküloz, diabetes mellitus, osteoporoz, kronik psikotik reaksiyonlar, tromboflebite eğilim, hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliğinde dikkatli kullanılmalıdır. Fibroplazi üzerindeki inhibitör etkisi nedeniyle enfeksiyonu yapan bakterilerin yayılmasına yolaçabilir. Bu nedenle bütün hastalar enfeksiyon açısından izlenmelidir.İntravenöz veya intratekal kullanılmamalıdır. Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım: Tıbbi bir gerakçe olmadıkça gebelerde kullanılmamalıdır. Kortikosteroidler plasentaya ve anne sütüne geçer.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Sıvı ve elektrolit denge bozuklukları: Sodyum retansiyonu, yatkın hastalarda konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon, sıvı retansiyonu, potasyum kaybı, hipokalemik alkaloz. Kas-iskelet sistemi: Steroid miyopatisi, kas güçsüzlüğü, osteoporoz, patolojik kırıklar, kas kitlesinde azalma, vertebralarda kompresyon kırıkları, aseptik nekroz, tendon ruptürü. Gastrointestinal: Peptik ülser ve iyileşmesinde gecikme, perforasyon, hemoraji, pankreatit, abdominal distansiyon, ülseratif özofajit, bulantı, kusma, anoreksi, kilo kaybı, diyare, kabızlık. Dermatolojik: Yara iyileşmesinde gecikme, peteşi, ekimoz, deride incelme ve hassasiyet. Metabolik: Negatif azot dengesi. Nörolojik: Kafa içi basınç artışı, psödotümör serebri, psikiyatik bozukluklar, konvülsiyonlar. Endokrin: Adet düzensizlikleri, Cushingoid görünüm, hipotalamus-hipofiz-adrenal ekseninin baskılanması. Latent diyabet manifest hale gelebilir, diyabetlilerde insülin, oral hipoglisemik ilaçların dozunun yükseltilmesi gerekebilir. Çocuklarda büyüme baskılanabilir .Oftalmik: Posteriyor subkapsüler katarakt, göz içi basıncında artma, ekzoftalmi. Bağışıklık sistemi: Enfeksiyonların maskelenmesi, latent enfeksiyonların aktif hale gelmesi, oportunistik enfeksiyonlar, aşırı duyarlılık reaksiyonları, deri testlerinde reaksiyonların baskılanması. Kortikosteroidlerin parenteral uygulanmasına bağlı olarak, anafilaktik, alerjik reaksiyonlar, hiperpigmentasyon, hipopigmentasyon, deri, subkutan doku atrofisi, intrasinoviyal kullnanımlarda enjeksiyon sonrası alevlenmeler, Charcot benzeri artropati, steril olmayan tekniklerin kullanılması sonucu enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, steril apse, yüz, baş bölgesinde yapılan intralezyonel uygulamalara bağlı olarak nadiren körlük görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Metilprednizolon siklosporin fenobarbital, fenitoin, rifampin troleandomisin, ketokonazol, asetil salisilik asit ve antikoagülanlar ile etkileşebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Depo-Medrol, intramusküler, periartiküler, intraartiküler, intrabursal, intralezyonel ve tendon kılıfı içine uygulanabilir. İntratekal ve intravenöz yoldan kullanılmamalıdır.
İthalatçı Firma:
Eczacıbaşı İlaç Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 350 80 00
Email: [email protected]