Kan ve Kan Yapıcı Organlar » Kan ve Perfüzyon Solüsyonları » Damar İçine Enjekte Edilenler » Beslenme Serumu » Karbonhidrat
Formülü:
Her 100 mL'lik solüsyonda,
Dekstroz 5 g
Enjeksiyonluk Su q. s.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
1) Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemlerde ya da ağır karaciğer, böbrek, kalp ve mide - barsak hastalıklarında olduğu gibi ağızdan besin ve su alımının sınırlandığı durumlarda;
a- Dehidratasyon,
b- Aşırı doku proteini katabolizması,
c- Karaciğer glikojeni azalmasını önlemek amacıyla.
2) Açlık, diyare, kusma ya da yüksek ateşli durumlardaki ketozun önlenme ve tedavisinde.
3) Sodyum klorür ve diğer elektrolitlerin istenmediği toksemi hallerinde.
Kontrendikasyonları:
1) Karaciğer hastalıkları ve anoksik durumlar gibi laktat metabolizmasının ağır derece bozulduğu haller.
2) Addison hastalığı, (hiç tedavi edilmemiş vakalarda veya kriz esnasında potasyumsuz solüsyonlar tercih edilir.)
Uyarılar/Önlemler:
1) Elektrolitsiz dekstroz solüsyonları, kan transfüzyonu ile birlikte uygulanmamalıdır, eritrosit aglomerasyonuna sebep olabilirler.
2) Elektrolitsiz dekstroz solüsyonları deri altından uygulandığında, tuz
kaybetmiş olan hastaların daha çok sodyum ve su kaybetmelerine, sonuç olarak da periferik dolaşım kolapsı ve anüriye yol açabilirler.
3) Hastanın fazla suyla yüklenmemesi için vücuttaki sıvı kazancı ve kaybı iyi hesaplanmalıdır.
4) Dekstroz infüzyonları sırasında glikojenin karaciğerde depolanması kandaki potasyum düzeyini düşürür. Bu nedenle parenteral yoldan beslenen (böbrek fonksiyonları normal) hastalarda ve özellikle dijitalize olanlarda, hipopotasemiyi ya da hücre içi potasyum kaybını önlemek için dekstroz solüsyonu ile birlikte potasyum verilmelidir.
(Her litre dekstrozla 20 - 40 mEq potasyum)
5) Şekerli solüsyonlarla uzun süreli parenteral tedavi, pankreas adacıklarının aşırı yüklenmesine yol açabilir. Hem bu yükü azaltmak hemde tedavi sırasındaki hiperglisemi ve glikozüriyi önlemek için hızla verilen ya da yüksek konsantrasyonda kullanılan dekstroz solüsyonlarına insülin katılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Özellikle uzun süreli uygulamalarda ödem, hipokalemi, hipomagnezemi ve hipofosfatemi gibi sıvı ve elektrolit dengesizlikleri ortaya çıkabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Mide asiditesini azaltan ilaçlar Sefaktil'in biyoyararlanımını azaltabilir ve yemek sonrası
absorbsiyonda görülen artışı ortadan kaldırabilir. Sefuroksim ile tedavi edilen bazı hastalarda Coombs Testi pozitif bulunmuştur. Idrarda glukoz tayini için bakırın indirgenmesine dayanan testler kullanıldığında (Benedict, Fehling Solüsyonu, Clinitest) Sefuroksim aksetil bu testleri bozabilmekte ve yalancı pozitif sonuçlar alınmasına yol açabilmektedir. Sefuroksim aksetil, kan
şekeri tayininde kullanılan Ferri siyanid testinden de yalancı negatif sonuçlar alınmasına neden olabilmektedir. Antibiyotik, enzimatik esasa dayanan testleri etkilememektedir.
Kullanım şekli ve dozu:
Hastanın durumuna göre hekim tarafından ayarlanır. Ortalama doz 24 saatte bir litre ya da daha fazladır. Ortalama İnfüzyon hızı saatte 0.5 g dekstroz / kg'dır. Maksimum infüzyon hızı saatte 0.8 g dekstroz / kg'ı genellikle geçmemelidir. Mümkün olabilen her vakada damar yolu tercih edilmelidir.
Doktora danışmadan kullanılmamamılıdır.
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Oda sıcaklığında (25˚C) saklanmalıdır.
Atc Kodu:
B05BA03
Üretici Firma:
Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 329 62 00
Email: [email protected]