Çeşitli İlaçlar » Diğer Tüm Terapötik İlaçlar » Diğer Tüm İlaçlar » Detoksifikasyon Ajanları » Mesna
Formülü:
Her film tablet, 600 mg mesna ve boyar madde olarak titandioksit içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Uromitexan Film Tablet, ifosfamid ve siklofosfamid ile tedavi edilen hastalarda görülen hemorajik sistit, mikrohematüri ve makrohematüri gibi ürotoksik etkilerin profilaksisinde kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Mesna ve diğer tiyol bileşiklerine aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Kanser hastaları ile kıyaslandığında otoimmün hastalığı olanlarda, psödo alerjik reaksiyonların görülme sıklığının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Özellikle bu hastalarda kullanım sırasında bazı cilt ve mukoz membran reaksiyonları (prurit, kızarıklık, ürtiker, egzantem, enantem), transaminaz değerlerinde geçici artış, ateş, yorgunluk, bulantı ve kusma gibi spesifik olmayan genel semptomlar gözlenmiştir. Nadiren hipotansiyon ve taşikardi gibi dolaşımla ilgili reaksiyonlar meydana gelebilir. Bunun için Uromitexan ile ürotoksisiteden korunma, yalnızca tıbbi gözetim altında ve risk ve faydaları gözönünde bulundurularak uygulanmalıdır.
Uromitexan ile oksazafosforinler arasında, alkilleyici ajanların ürotoksik etkilerini önleme dışında başka bir etkileşim yoktur. Bu nedenle myelosupresyon, kusma, saç dökülmesi gibi sitotoksik tedavide görülebilen yan etkilerin ortaya çıkmasını önlemez.
Uromitexan, kusma görülen hastalara, oral yol yerine I.V. yolla verilmelidir. Aynı nedenle, yüksek doz siklofosfamid ile birlikte tüm vücut ışınlanması uygulanan hastalara oral yol yerine I.V. mesna verilmesi gerekebilir.
Gebelik ve laktasyonda kullanımı
Gebelik kategorisi: B Hamilelik ve emzirme, sitotoksik tedavi için kontrendikedir ve bu nedenle Uromitexan bu durumlarda kullanılmaz.
Hasta hamilelik sırasında oksazafosforin tedavisine girmek zorunda kalırsa, bu hastaya Uromitexan uygulanmalıdır. Hayvan çalışmalarında Uromitexan'ın sitostatik, teratojenik ve embriyotoksik etkilerinin olmadığı görülmüştür.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Potent sitotoksik preparatlarla birlikte kullanıldığından, mesnaya ait yan etkileri ayırmak zordur. Ancak tek doz olarak günde 60-70 mg/kg mesna alan sağlıklı gönüllülerde; ağızda kötü tad, bulantı, kusma, kolik, diyare, baş ağrısı, yorgunluk, kol, bacak ve eklem ağrıları, depresyon, iritasyon, enerji kaybı, döküntü, hipotansiyon ve taşikardi gibi yan etkiler görülmüştür.
Nadir olarak döküntü, kaşıntı, cilt ve mukozada kabarcık, ürtikerlerde görülen ödem, ani tansiyon düşmesi, taşikardi ve karaciğer transaminaz düzeyinde geçici yükselme bildirilmiştir. Bu gibi psödo alerjik reaksiyonlar, otoimmün sistemi bozulmuş hastalarda daha sık görülür.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.
İlaç etkileşimleri:
Uromitexan'ın hem oksazafosforinler hem de diğer sitostatikler ile in vivo etkileşimi yoktur.
Besinler mesnanın absorbsiyonunu ve üriner yoldan atılımını etkilemez.
Uromitexan tedavisi, keton cisimcikleri için yapılan idrar tahlillerinde (Rothera testi, N-multistix reaktifli şerit gibi) yanlış pozitif reaksiyonlara ve idrardaki eritrositler için yanlış pozitif ya da yanlış negatif reaksiyonlara neden olabilir. Ketonlar için renk reaksiyonları mordan çok, daha az stabil olan kırmızımsı mordur ve glasiyal asetik asit ilavesiyle renk aniden açılır. Idrarda eritrosit varlığını kesin olarak tayin etmek için üriner mikroskopi tavsiye edilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Oksazafosforinlerin ürotoksik etkilerinden hastayı korumak için, Uromitexan yeterli dozda kullanılmalıdır. Mesna tedavisinin süresi, oksazafosforin tedavisinin süresine ek olarak, oksazafosforin metabolitlerinin idrardaki konsantrasyonunun toksik olmayan düzeylere düşmesi için geçen zamanı da içermelidir. Bu süre, genellikle oksazafosforin tedavisinin bitiminden 8-12 saat sonraya tekabül ederse de oksazafosforin dozuna bağlı olarak da değişebilir. Mesnanın dozu hesaplanırken, miktar tek bir tabletin içerdiği miktara en yakın olacak şekilde yuvarlatılmalıdır. İdrar atılımı, tıpkı oksazafosforin tedavisinde de gerektiği gibi 100 ml/saat olmalıdır ve tedavi süresince idrarda hematüri ve proteinüri kontrolleri yapılmalıdır.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde, aşağıda belirtilen dozlarda kullanılır:
Aralıklı oksazafosforin tedavisi: Uromitexan, oksazafosforin dozundan 2 saat önce, oksazafosforin dozunun % 40'ı oranında oral olarak verilir ve aynı doz, oksazafosforin uygulamasından 2 ve 6 saat sonra da tekrarlanır. Eğer Uromitexan ilk önce I.V. ugulanıyorsa, -2. saatteki oral uygulama yerine, 0. saatte I.V. uygulama yapılmalıdır. Bu durumda I.V. doz, oksazafosforin dozunun % 20'sidir. Ek dozlar, her biri oksazafosforin dozunun % 40'ı oranında olacak şekilde oksazafosforin dozundan 2 ve 6 saat sonra oral yolla verilir.
24 saat ifosfamid ve mesna infüzyonu: Birlikte uygulanan ifosfamid ve mesna infüzyonu sona erdikten sonra, oral Uromitexan, uygulanmış olan ifosfamid dozunun % 40'ı oranında (en yakın tek bir tablete yuvarlatılarak) verilir. Aynı doz 2 ve 6 saat sonra tekrarlanır.
Uzun Süreli İfosfamid İnfüzyonu: İlk oral doz, infüzyon sona erince, son 24 saat içinde alınan ifosfamid dozunun % 40'ı oranında verilir. Aynı doz, 2 ve 6 saat sonra tekrarlanır.
İdrar yolları toksisitesi görüldüğünde, doz artırılabilir.
Çocuklarda: Çocuklarda sık idrara çıkma nedeniyle gerekirse, doz aralarının azaltılması ve/veya doz sayısının artırılması gerekebilir.
Yaşlılarda: Yaşlı hastalarda Uromitexan kullanımına dair spesifik bilgi yoktur. Klinik çalışmalarda Uromitexan verilen 65 yaşın üstündeki hastalara özgü advers reaksiyon bildirimleri bulunmamaktadır.
Yüksek risk altındaki hastalarda: Oksazafosforin ile daha önceki tedavilerden ya da pelvis ışınlanmasından dolayı urotelium hasarı olan ya da standart dozda Uromitexan ile yeterince korunmamış hastalar (örn. idrar yolu hastalığı geçirmiş olan hastalar): Oksazafosforin dozunun % 40'ı kadar mesna dozu 4 saatten daha kısa aralıklarda ve/veya doz sayısı artırılarak verilmelidir.
DOZ AŞIMI
Sağlıklı gönüllülere bolus şeklinde tek 70 mg/kg dozunda verildiğinde, majör toksik etki görülmemiştir. Mesnanın bilinen spesifik bir antidotu yoktur. Semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır.
Atc Kodu:
V03AF01
İthalatçı Firma:
Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş. (EİP)
Telefon: (212) 350 80 00
Email: [email protected]