Kan ve Kan Yapıcı Organlar » Kan ve Perfüzyon Solüsyonları » İrrigasyon (Yıkama) Solüsyonları » Diğer İrrigasyon Solüsyonları » Mannitol
Formülü:
Her 100 mL'lik solüsyonda,
Mannitol 5 g
Enjeksiyonluk su q.s.
Osmolarite (mOs/L): 275
pH: 6
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Suyun hemolitik etkilerini azaltmak, hemolize uğramış kanın genel dolaşıma geçmesi sonucu hemoglobinemi gelişimini ve ciddi böbrek komplikasyonlarını önlemek amacıyla transüretral prostat rezeksiyonlarında irigasyon (yıkama) solüsyonu olarak kullanılır.
Kontrendikasyonları:
1- Ağır akciğer konjesyonu, ya da akciğer ödemi.
2- Mannitol tedavisine başlandıktan sonra, ilerleyici böbrek hasarı veya disfonksiyonu (oligüri ve azoteminin artması).
3- Mannitol tedavisine başlandıktan sonra ilerleyici kalp yetmezliği veya akciğer konjesyonu.
Uyarılar/Önlemler:
1- Ağır kalp - akciğer ya da böbrek disfonksiyonu gösteren hastalarda ürolojik irigasyon solüsyonları ihtiyatla kullanılmalıdır.
2- Transüretral prostatektomi sırasında kullanılan irigasyon solüsyonlarının sistemik dolaşıma büyük hacimlerde geçtikleri saptandığından, bu solüsyonlar sistemik ilaçlar olarak kabul edilmelidir. Mannitol içeren sıvıların emilimine bağlı olarak meydana gelen ozmotik diürez, hastanın kalp-akciğer ve böbrek dinamiğini değiştirebilir.
3- Solüsyonda bakteri çoğalmasını ve pirojen oluşumunu önlemek için, solüsyon, torba açıldıktan sonra en kısa zamanda kullanılmalıdır.
4- Solüsyonda koruyucu maddeler bulunmadığından torbada kalan solüsyon tekrar kullanılmamalıdır.
5- Prostatın transüretral rezeksiyonunda irigasyon solüsyonu olarak mannitol kullanılacaksa, özellikle kalp hastalarında kardiyovasküler durum dikkatle değerlendirilmelidir. Prostatik venler aracılığıyla sistemik dolaşıma geçen mannitol solüsyonu ekstrasellüler sıvı hacminin artışına ve konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Sıvı ve elektrolitlere etkileri: Mannitol tedavisi sırasında görülen en önemli yan etkiler sıvı ve elektrolit düzensizlikleridir.
Özellikle yetersiz idrar çıkışı ya da yüksek dozların hızla verilmesi mannitolün birikimine neden olur. Dolaşımdaki aşırı yüklenme sonucu pulmoner ödem, su intoksikasyonu, kardiyak rezervi düşük hastalarda yetmezlik oluşabilir.
Ayrıca mannitol ile oluşturulan diürez sonucunda, bazı hastalarda asit-baz dengesinin bozulması ve solunum depresyonu oluşabilir.
Santral Sinir Sistemi: Özellikle asidozlu vakalara yüksek doz mannitol uygulanması sonucu, ilaç kan - beyin engelini aşar ve beyin omurilik sıvısının pH'sının idamesini engelleyebilir.
Diğer yan etkiler: Asidoz, ağız kuruluğu, susama, idrar tutukluğu, başağrısı, bulanık görme, ürikozüri, bulantı, kusma, kan basıncı değişiklikleri, taşikardi gibi yan etkiler oluşabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA
BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Mannitol lityumun idrarla atılan miktarını arttırdığından, lityum tedavisi altındaki hastalarda mannitol kullanılacağı zaman ilaca yanıtta azalma görülebilir.
Laboratuar Testleri ile Etkileşim:
Mannitol, elektrolit düzeyleri üzerinde oluşturduğu değişikliklere bağlı olarak laboratuar değerlerini etkileyebilir. Kandaki inorganik fosfor düzeylerini belirlemek için yapılan testleri etkileyebilir; düzeyler yüksek ya da düşük çıkabilir. Mannitol benzer şekilde kandaki etilen glikol düzeylerini belirlemek için yapılan testleri de etkiler.
Kullanım şekli ve dozu:
İrigasyon solüsyonu olarak % 5'lik mannitol solüsyonu gerektiği kadar kullanılır.
Atc Kodu:
B05CX04
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]