Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Bulantı ve Kusmada Kullanılan İlaçlar » Antiemetikler ve Bulantıyı Önleyici İlaçlar » Antiemetik İlaçlar
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Araç tutmaları, enfeksiyon, entoksikasyon, gebelik kusmaları, hepatit, ilaçların neden olduğu bulantı, kolesistit, migrende endikedir.
Kontrendikasyonları:
Epilepsi, Reye sendromu, parkinson, nedeni belli olmayan kusmalar, feokromsitoma, yeni doğanlar ve etken maddeye duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Olutabilecek uyku halinden dolayı motorlu araç vb. kullananlarla, yüksek yerlerde çalışan hastalar uyarılmalıdır. Benzamide duyarlı hastalarda kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Konvülsiyon aşırı duyarlılık reaksiyonları, parkinsonizm belirtileri, dermansızlık, inkoordinasyon, baş ağrısı, bulanık görme, irritasyon ve ağız kuruluğu gibi yan etkiler görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
-Trimetobentamitin önceden uygulanması apomorfine emetik cevabı azaltabilir, ayrıca 2 ilaçın birlikte kullanımı her 2 ilaçın MSS etkilerini potansiyelize edilebilir.
-Merkezi sinir sistemini deprese eden ilaçlarla kullanımı, etkilerde potansiyezasyona neden olabilir. Opistotonos, konvülsiyonlar, koma ve ekstrapiramidal semptonlara neden olabilir.
-Ototoksik ilaçlarla birlikte kullanımı bu ilaçların kulak çınlaması, baş dönmesi ve vertigo gibi ototoksiksite belirtilerini maskeleyebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Tablet: Eritkinlerde günde 3-4x1-2 tablet, gebelerde sabah uyanır uyanmaz 1 tablet uygulanır. Ampul: Eritkinlerde günde 3-4x200-300mg, 27-41 kg arası çocuklarda günde 3x100mg uygulanır. Supozituar: 27kg'a kadar olan çocuklarda 100mg 27kg'dan fazla olanlarda 200mg uygulanır. Günlük doz her 4 saatte bir 1 supozituardır.
Atc Kodu:
A04AD
Üretici Firma:
Akdeniz İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (322) 346 67 71 - 346 65 23 / 24