Diğer»Ürigozürik
Formülü:
1 Draje ;
Aktif madde : 0,5 mg Kolşisin içeren 15,6 mg Colchici tohumu kuru ekstresi ; Boyar madde : Ponceau 4 R, titandioksit, şeker.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Akut ve kronik gut (damla) hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi tedavisi ve Behçet sendromuna yardımcı olarak.
Kontrendikasyonları:
Preparatın bileşiminde bulunan herhangi bir maddeye karşı hassasiyeti olan kişilerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Diyarenin sürekli ve şiddetli oluşu halinde doktora gidilmelidir. Yaşlı ve halsiz hastalarda, özellikle böbrek, mide, barsak veya kalp hastalığı olanlarda, Colchicum Dispert kullanırken dikkat edilmelidir. Hamilelikte kullanımında fötal zararlara yol açabilir, gerçekten ihtiyaç olduğunda yarar zarar oranı göz önünde bulundurularak verilmelidir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Yüksek dozlarda önce bulantı, kusma, sulu ve kanlı diyare, karın ağrısı gibi gastroentestinal belirtiler oluşturabilir. Gene yüksek dozlarda hipovolemi, şok, hematüri ve böbreklerde "shut down" sonucu oligüri yapabilir. Dermatozlar görülebilir. Hipersensivite reaksiyonları oluşabilir. Uzun süreli tedavilerde kemik iliği depresyonu ile beraber agronülositoz, trombositopeni ve aplastik anemi oluşabilir.
İlaç etkileşimleri:
Kolşisin, B12 vitaminin reversible malabsorbsiyonuna neden olur. Asidik maddeler ile Kolşisin etkisi inhibe, alkali maddeler ile potansiyelize olur. Kolşisin SSS depresanlarına hassasiyeti artırabilir, sempatomimetik ajanlara cevap artabilir. Kolşisin terapi alkalin fosfataz seviyesinin yükselmesine sebep olabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Başka bir şekil tavsiye olunmamışsa, akut vakalarda yaklaşık olarak birer saatlik aralarla günde 6-7 draje alınır. Hafif diyare oluncaya kadar doz yükseltilebilir. Akut gut krizini önleyici olarak günde veya gün aşırı 1-3 draje alınır. 24 saatte 4 mg aşılmamalıdır. Colchicum Dispert Allopürinol ve ürikosürik preparatlar ile birlikte kullanılabilir.
Doz aşımı semptomları : Doz aşımı semptomları 1-2 saat sonra farkedilebilir. İlk belirti kusma, karında ağrı ve diyaredir. Diyare şiddetlenebilir, hemoraji görülüp metabolik asidozise sebebiyet verebilir, dehidratasyon, hipotansiyon ve şok görülür. Boğaz, mide ve ciltte yanma hissi duyulabilir. Hastada konvülsiyonlar, deliryum, kas seyirmeleri, SSS felci oluşturabilir. Ölüm; solunum sistemi depresyonu, KV kollaps veya kemik iliği depresyonu nedeni ile oluşabilir.
Doz aşımı halinde alınacak tedbirler : Diyarenin sürekli ve şiddetli oluşu halinde doktora gidilmelidir, Diyare, ilaç kesilerek veya Tentür d'opium ile önlenebilir. Hemarojik gastro enteritisten dolayı kanlı diyare, şok sonucu geniş damar hasarı olabilir. Şoku önlemek üzere gastrik lavaj ve ölçüm yapılır. Hemodializ ve peritoneal dializ önerilebilir. Diare ve krampları kontrol etmek üzere ağrı kesici verilir.
Üretici Firma:
Dr. F. Frik İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (216) 388 32 75
Email: [email protected]