Kas İskelet Sistemi » Vücut Yüzeyine Uygulanan Kas-Eklem Ağrısı İlaçları » Eklem ve Kas Ağrıları İçin Topikal İlaçlar » Topikal Nonsteroid Antienflamatuar
Formülü:
1 g jel
10 mg Nimesulid
Yardımcı madde olarak,
Metil paraben, propil paraben, etil paraben ve etanol içermektedir.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik özelliklerNimesulid bir nonsteroidal antienflamatuvar ilaçtır (NSAID). Kimyasal yapısındaki fonksiyonel sulfonanilid grubu, nimesulidi karboksil ve enol grupları içeren diğer NSAID'lerden ayırır.
Nimesulidin antipiretik, analjezik, antienflamatuvar özellikleri bulunmaktadır.
Farmakokinetik özelliklerEmilimNimesulid topikal uygulandığında deriden, kas ya da sinoviyal sıvı altına sürekli ve tedricen salınır ve hızla deri, kas ya da sinoviyal sıvı arasında denge sağlanır.
DağılımNimesulid sistemik dolaşıma yavaş yavaş salınır (Topikal uygulamadan sonra plazmada 30 dakikadan 8. saate kadar belirgin düzeylerde bulunmuştur). Topikal uygulamadan 8 saat sonra nimesulidin plazmadaki konsantrasyonları 14-57.5 ng/ml arasında değişmektedir.Proteinlere bağlanma oranı %99 ve tmax 120 dakikadır.
BiyotransformasyonNimesulid karaciğerde metabolize olmaktadır.
EliminasyonNimesulid böbrekler (%50.5-%62.5) ve feçes (%17.9-%36.2) yoluyla elimine edilmektedir.%O.1inden azı değişmemiş ilaç olarak atılmaktadır. Eliminasyon yarılanma ömrü ortalama 10 saat olarak hesaplanmıştır.
DoğrusallıkNimesulidin dogrusallığı hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Endikasyonları:
Nimelid jel aşağıda belirtilen durumlarda analjezik ve antienflamatuvar olarak endikedir:
Yumuşak doku romatizmal hastalıkların lokal tedavisinde
(osteoartrit,periartrit,tendonit,tendosinovit,bursit, romatoidartrit)
Posttravmatik durumlarda (burkulma, ezilme ile oluşan)
Ağrı, inflamasyon, kas gerginliği ile karakterize kas ve iskelet sistemi hastalıklarının lokal tedavisinde.
Kontrendikasyonları:
Nimelid jel, astım, rinit anjioödem, nasal polip ya da ürtiker sendromlarını indükleyen aspirin, ve diğer nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlara duyarlı hastalarda kullanılmamalıdır.
Nimelid Jel Nimesulide karşı bilinen hassasiyeti bulunan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Nimelid jel; sadece cilt üzerine uygulanmalıdır. Lokal irritasyon gelişirse jelin kullanımı kesilmeli ve gerek görüldüğü takdirde uygun tedaviye başlanmalıdır.
Nimelid jel; gözlere, mukozalara (genital, nazal, oral) ya da açık deri lezyonlara, dermatozlar ya da infeksiyonlu cilt bölgelerine uygulanmamalıdır. Kazara temas olduğu takdirde derhal su ile yıkanmalıdır. Eğer uygulama bölgesinde iritasyon, kırmızılık ya da kaşıntı gelişirse kullanımına ara verilmeli ve doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda kullanımı: Çocuklarda kullanımı için dozaj önerileri ve endikasyonları kanıtlanmamıştır. Bu nedenle çocuklarda kullanılmamalıdır.
Gebelik ve Laktasyonda KullanımıGebelikte kullanımıGebelik kategorisi: C1'dir.
Hayvan çalışmalarında nimesulidin fetusa zararlı bir etkisi görülmemiştir, ancak gebe kadınlarda yapılmış kontrollü çalışma yoktur. Gebelik sırasında nimesulid kullanımı oligohidroamnios, yenidoğanda böbrek yetmezliği ve duktus arteriozusun erken kapanması ile ilişkilendirilmiştir. Reçete edilmeden önce tedavi süresince sağlayacağı yararlarına karşı fetüs üzerindeki potansiyel riski değerlendirilmelidir. Nimelid jel gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyonda kullanımıNimesulidin anne sütüne geçişi ve anne sütü alan çocuğa muhtemel etkileri ilgili yeterli çalışma olmadığından, daha fazla veri elde edilene kadar emziren kadınlarda kullanılması önerilmemektedir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Lokal uygulamaya bağlı yan etkiler nadiren bildirilmiştir.
En çok görülen yan etkiler; hafif ya da orta derecede lokal iritasyon, deri döküntüleri, pullanma, kaşıntı gibi uygulama bölgesinde lokal reaksiyonlardır.
Giysileri boyama ihtimali bulunmaktadır.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.İlaç etkileşimleri:
Topikal uygulamada klinik bakımdan önemli herhangi bir etkileşim bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Nimelid jel yalnızca haricen kullanım için tasarlanmıştır. Uygulama bölgesinde bandajlama veya kapatma yapılmamalıdır. Jel etkilenen bölgede tabaka oluşturmayacak şekilde uygulanmalı ancak kuvvetle ovulmamalıdır.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; günde 3 ya da 4 kez etkilenen bölgeye uygulanmalıdır. Bununla birlikte doz etkilenen bölgenin büyüklüğüne ve yanıta bağlı olarak değiştirilebilir. 4 haftadan sonra tedavi tekrar gözden geçirilmelidir.
Atc Kodu:
M02AA26
Üretici Firma:
Deva Holding A.Ş.
Telefon: (212) 279 68 00
Email: [email protected]