Kalp Damar Sistemi » Antihipertansif İlaçlar (Yüksek Tansiyon İlaçları) » Periferik Etkili Antiadrenerjik İlaçlar » Alfa-Adrenoreseptör Antagonistleri » Doksazosin Mesilat
Formülü:
Her tablet 2-4 mg Doksazosin´e eşdeğer Doksazosin mesilat ihtiva eder.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Hipertansiyon
KARDOZİN hipertansiyon tedavisinde endikedir. Çoğu vakada tek başına kullanılabilir. Tek bir antihipertansif ile kontrol altına alınamayan vakalarda tiazid grubundan diüretikler, beta blokerler, kalsiyum antagonistleri, angiotensin-dönüştürücü enzim inhibitörleri gibi diğer antihipertansifler ile kombine olarak da kullanılabilir.
Benign Prostat Hiperplazisi:
KARDOZİN, üriner obstrüksiyon ve BPH ile ilgili semptomların tedavisinde endikedir. KARDOZİN, ile tedavi gören BPH'li normotansif hastaların kan basıncında klinik açıdan önemli bir düşüş görülmemiştir. Öte yandan hem hipertansiyonlu hem BPH'li hastalarda KARDOZİN her iki durumu da tedavi etmiştir. Bu nedenle KARDOZİN hem normotansif hem de hipertansif BPH hastalarında kullanılabilir.
Kontrendikasyonları:
Kinazolin yapısında maddelere aşırı hassasiyeti olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Karaciğer fonksiyon bozukluğu: Tamamen karaciğerde metabolize olan her ilaç gibi Doksazosin de karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Yaşlılarda ve böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanım: Doksazosin'in farmakokinetiğinde bir değişiklik gözlenmediğinden, bu hastalarla ilgili olarak herhangi bir önlem gerekmez. Çocuklarda kullanım: Çocuklarda kullanımı hakkında yeterli deneyim yoktur. Araç ve makina kullanmaya etkisi: Özellikle tedavinin başlangıcında makina veya motorlu araç kullanımını olumsuz etkileyebilir. Hamilelik: Hamile kadınlar üzerinde yeterli çalışmalar tamamlanmadığından, ilacın yarar/zarar oranı göz önüne alınarak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Laktasyon: Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç süte geçtiğinden, bu husus göz önüne alınarak emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Hipertansiyon
Hipertansiyonlu hastalarda Doksazosin kullanımı ile en sık görülen yan etkiler postürel tipte (nadiren senkop ile birlikte) veya non-spesifik reaksiyonlardır. Bunların başlıcaları baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk, ödem, asteni, uyku hali, bulantı ve rinittir. Sürekli kullanımda, nadiren renin aktivitesinde artma ve taşikardi görülmüştür. Ender vakada karın ağrısı, diyare ve kusma, ajitasyon ve tremor bildirilmiştir. Son derece ender olarak inkontinans bildirilmiş olup bu etki Doksazosin'in farmakolojik etkisi ile bağlantılı olabilir. Doksazosin de dahil, alfa-1 antagonistlerinin kullanımına bağlı olarak izole priapizm ve impotens vakaları rapor edilmiştir. Ayrıca izole vakalar halinde deri döküntüsü, kaşıntı, purpura, sarılık, karaciğer transaminazlarında artış gibi allerjik reaksiyonlar ve epistaksis bildirilmiştir. Her ne kadar taşikardi, palpitasyon, göğüs ağrısı, angina pektoris, miyokard enfarktüsü, serebrovasküler olaylar, kardiak aritmi ve bulanık görme gibi advers etkilerle karşılaşılmışsa da, bu reaksiyonların, Doksazosin verilmeyen hastalarda görülebilecek semptomlardan ayırdedilebilmesi mümkün değildir.
BPH(Benign Prostat Hiperplazisi)
Doksazosin, BPH tedavisinde kullanıldığında da yukarıda belirtilen yan etki profili ile karşılaşılmıştır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Doksazosin plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır (% 98). İn-vitro veriler Doksazosin'in Digoksin, Fenitoin, Varfarin veya İndometazin'in proteinlere bağlanmasını etkilemediğini göstermektedir. Doksazosin ile tiazid grubu diüretikler, Furosemid, beta-blokerler, non-steroid antienflamatuarlar, antibiotikler, oral hipoglisemikler, ürikozürikler ve antikoagülanlar arasında hiçbir etkileşim görülmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Doksazosin sabah veya akşam alınabilir.
Hipertansiyon
Tedaviye günde 1 defa 1 mg KARDOZİN verilerek başlanmalı ve gereğinde 1-2 haftalık bir tedaviden sonra bu doz günde 1 defa 2 mg'a arttırılmalıdır. Tedaviden yeterli cevap sağlanana kadar günlük doz 1-2 haftalık aralarla giderek 4, 8 ve maksimum 16 mg'a kadar arttırılabilir. 16 mg'lık maksimum günlük doz aşılmamalıdır. Mutad günlük doz, tek doz halinde 2-4 mg'dır.
BPH(Benign Prostat Hiperplazisi)
Tedaviye günde 1 defa 1 mg KARDOZİN verilerek başlanır. Hastanın cevabına göre bu doz 1-2 haftalık bir süre sonra günde 1 defa 2 mg'a arttırılabilir. Gereğinde günlük doz yeterli cevap sağlanana kadar 1-2 haftalık aralarla giderek günde 4 mg ve maksimum 8 mg'a kadar arttırılabilir. 8 mg'lık maksimum günlük doz aşılmamalıdır. Mutad günlük doz, tek doz halinde günde 2-4 mg'dır. Böbrek Yetmezliğinde Kullanım: Böbrek yetmezliğinde Doksazosin'in farmakokinetiği değişmediğinden ve Doksazosin'in böbrek yetmezliğini kötüleştirdiğine ait bir bulgu olmadığından, böyle hallerde mutad dozlar kullanılabilir.
Doz Aşımı:
Aşırı dozaj hipotansiyona neden olduğu takdirde, hasta başı aşağıya gelecek şekilde sırtüstü yatırılmalı, gereğinde gerekli destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Doksazosin, yüksek oranda kan proteinlerine bağlandığından, dializ yarar sağlamaz.
Atc Kodu:
C02CA04
Üretici Firma:
Deva Holding A.Ş.
Telefon: (212) 279 68 00
Email: [email protected]