Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » 3. Kuşak Sefalosporinler » Seftizoksim
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Duyarlı Staphylococcus, Streptococcus, Klebsiella, E.coli, Proteus, Serratia, Enterobacter, Pseudomonas, Haemophilus, Neisseria, Bacteroidies, Acinetobacter, Corynebacterium, Shigella ve Providencia gibi mikroorganizmaların neden olduğu; Alt solunum yolu, deri dokularının enfeksiyonları, gonore, üriner sistem, karın içi, kemik ve eklem enfeksiyonları, septisemide endikedir.
Kontrendikasyonları:
Sefalosporin türü antibiyotiklere ve penisilinlere aşırı duyarlı hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Mide ve barsak hastalığı olanlarda ve kolit geçirmiş hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Renal fonksiyon yetmezliğinde doz ayarlaması, serum kreatinin düzeyine göre yapılır. Sefalosporinler ve aminoglikozitlerle birlikte kullanıldığında nefrotoksik etki görülebilir. Kesin gerekli görülmedikçe gebelerde ve laktasyonda kullanılmaz. Yeni doğanlarda ve çocuklarda kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Kızartı, kaşıntı, ateş, SGOT-SGPT ve alkali fosfatazda yükselme, eozinofili, trombositoz, flebit, lokal ağrı, nötropeni, lökopeni, BUN ve kreatinin düzeylerinde yükselme, diyare ve bulantı gibi yan etkiler görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Mide asisiditesini azaltan ilaçlar açlık durumu ile karşılaştırıldığında ilacın biyoyararlanımını azaltabilir ve yemek sonrası absorbsiyonundaki artışı ortadan kaldırabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Eritkinlerde: 2-3x1g/gün i.m. veya i.v. yoldan uygulanır. Gerektiğinde günlük doz 12g'a kadar yükseltilebilir. Gonore tedavisinde tek doz 1g i.m. yoldan uygulanır. i.v. uygulamalar 3 dakika içinde yavat olarak yapılmalıdır.
Atc Kodu:
J01DD07
Üretici Firma:
Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş
Telefon: (0212) 350 80 00
Email: [email protected]