Kas İskelet Sistemi » Vücut Yüzeyine Uygulanan Kas-Eklem Ağrısı İlaçları » Eklem ve Kas Ağrıları İçin Topikal İlaçlar » Topikal Nonsteroid Antienflamatuar » İbuprofen
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Juvenil artritte dahil romatimal hastalıklar ve iskelet kas sistemi hastalıklarıda analjezik ve antienflamatuar olarak, dismenore gibi hafif ve orta şiddetli ağrılarda, postoperatif ağrılarda ve çocuklarda analjezik, antipiretik olarak endikedir.
Kontrendikasyonları:
Bu ilaca karşı daha önceden aşırı duyarlılığı olan ve aspirin veya diğer nonsiteroid antienflamatuar ilaçlara bronkospazm, anjio ödem, ürtiker, rinit şeklinde reaksiyon gösterenlerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Gebelikde ve laktasyonda kullanılmaz. Kumarin tipi antikoagülanlarla birlikte kullanılmaz. Tedavi sırasında görme bozukluğu, bulanık görme, skotomata ve renk belirlenmesinde karışıklık görüldüğünde tedaviye ara verilir Hipertansiyon, kalp dekompansasyonu, kanama meyli, renal ve hepatik yetmezlik ve peptik ülserde dikkatle kullanılmalıdır. Aspirine duyarlı kişilerde kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal kanama, peptik ülser, baş dönmesi, sinirlilik, deri döküntüsü, kaşıntı, görme bozukluğu ve uykusuzluk gibi yan etkiler görülebilir
İlaç etkileşimleri:
Amidorane ile birlikte kullanılmaz.
Birliktre kullanımında dikkat edilecek hususlar:
Calcium kanal blokerlerei: Otomasite bozuklukları, S-A ve A-V ileti bozuklukları riskleri kardiak güçsüzlük olasılığı. Bu durumlarda klinik ve EKG takip tedavinin başında gereklidir.
Kinidin : Klinik ve EKg takip gerektiren ileti ve otomatiside bozuklukları riski.
Uçucu halojenik anestetikler: Beta-blokerler kompasasyonunun kardiovasküler reaksiyonlearını azaltır. Beta inhibisyonu, beta sitmülanının müdahalesi süresince otadan kalkabilir ve beta-blokerl tedavisini durdurmamak bu konuda anestezistin uyarılması gerekir.
Aliminyum hidroksid beta-blokerlerin sindirim sisteminden emilimimni azaltmaktadır. antsiatit preperatların bir süre sonra alınması uygundur.
İnsülin veya oral yoldan antidiabetik tedavi görenlerde oluşabilecek bir hipogliseminin artma riski az da olsa vardır. ve palpitasyon dışında bunu gösteren belirtiler görülebilir. Her diabetli hastada beta-bloker vakit. hastanın bu konudan haberdar edilmesi ve özellikle tedavinin başlangıcında kan takibi konusunda uyarılmalıdır.
Birlikte kullanımda dikkat edilmesi gereken hususlar:
Non steroid antienflamatuarlar: Diüretik ve/veyaantihipertansif etkiyi azaltma
Nörolopetikler: Antihipertansif etki ve artan ortostatik hipotansiyon riski
Nifedipine : Hipotansiyon riski, latent veya kontrol altına alınamamış kalp yetmazliği olanlarda kalbin gücünün azalmasıve ortostatik hipotansiyon riski.
Kullanım şekli ve dozu:
4-6x1-2 draje/gün dozda, yemeklerle birlikte kullanılır. Max. günlük doz 2400mg'dır. Kural olarak etkili olabilecek en düşük doz kullanılmalıdır.
Atc Kodu:
M02AA13
Üretici Firma:
Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş
Telefon: (0212) 350 80 00
Email: [email protected]