Kas İskelet Sistemi » Antienflamatuar ve Antiromatikler » Non-steroid » Propiyonik asit türevleri » Naproksen
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
- Akut gut tedavisinde ve diğer iskelet kas hastalıkları, juvenil artrit dahil romatizmal hastalıklarda analjezik ve antienflamatuar olarak endikedir.
Ayrıca diş çekimi sonrası görülen ağrılarda, ağrılı dental problemlerde analjezik ve antienflamatuar olarak,- Bursit, tendinit, tendosinovit, sinovit, lumbago gibi kas-iskelet sistemi hastalıklarında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Naproksen sodyuma alerjisi olan kişilerde aspirin ve diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlara astım, rinit, ürtiker gibi alerjik reaksiyonlar gösteren hastalar ile peptik ülserli ve hipotansiyonlu olan hastalarda kullanılmalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Preparat tok karına kullanılmalıdır. Aşırı duyarlı hastalarda aspirin benzeri ilaçlara reaksiyon gösterenlerde, aktif mide veya duodenum ülseri bulunan hastalarda kullanılmaz.
Kalp yetmezliği ve böbrek ve karaciğer onksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılır. 17 ketosteroid ve 5-HIAA testlerinin sonuçlarını etkileyebilir.
Hidantoin, sulfonamid, sulfonilüre, betablokörler, furosemid ve lityum tuzları gibi ilaçların etkilerini artırır. Probenisid bu preparatın yarılanma ömrünü artırır. Antikoagülanlarla birlikte kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Midede yanma, bulantı, ödem, kulak çınlaması, hematori, baş dönmesi, allerji ve granülositopeni gibi yan etkiler görülebilir. Çokı seyrek olarak da hematüri ve gastro-intestinal kanamaya sebep olabilir.
İlaç etkileşimleri:
Naproksen sodyum ve diğer nonsteroid antienflamatuarlar propranolol ve diğer betablokerlerin antihipertensif etkisini azaltır. Probenesid, naproksen sodyumla birlikte verilirse naproksen sodyumun yarılanma ömrü belirgin olarak artar. Methotreksat ile birlikte kullanılırsa toksisitesini arttırabilir. Naproksen sodyum ve naproksen aynı anda kullanılmamalıdır. Zira her 2 ilaç da plazmada naproksen anyonu olarak dolaşır. Naproksen sodyum, hidatoin, sulfonomidler, sulfonilüreler gibi ilaçların etkilerini arttırabileceğinden doz ayarlanması yapılmalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Migren baş ağrısı profilaksisinde: Günde 2 defa 2'şer tablet, 4-6 hafta içinde düzelme olmazsa ilaç kesilmelidir.
Migren baş ağrısı tedavisinde: Muhtemel bir krizin ilk belirtisinde 3 tablet, gerekirse ilk dozdan en az yarım saat sonra verilmek üzere aynı gün içinde 1-2 tablet daha verilebilir.
Jinekolojik endikasyonlarda: Uterus relaksasyonu ve analjisi amacıyla başlangıçta 2 tablet daha sonra 6-8 saatlik araliklarla 1 tablet.
Yetişkinlerde dental problemler post-operatif ağrılar ve diğer ağrılarda analjezik ve antipiretik amaçla: Başlangıçta 2 tablet daha sonra 6-8 saatlik araliklarla 1 tablet.
Akut gutta ilk 3 gün tablet ile başlanır. 8 saat sonra 2 tablet verilir. Daha sonraki günlerde kriz geçinceye 8 saatte 1 tablet şeklinde devam edilir.
Atc Kodu:
M01AE02
Üretici Firma:
Osel İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (0216) 320 45 50
Email: [email protected]