Endokrin Sistem » Sistemik Kortikosteroidler » MONO KORTİKOSTEROİDLER » Glucocorticoids » Triamsinolon asetonat
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Kortikosteroidlere cevap veren dermatozların enflamatuar ve pruritik semptomlarında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Trimetoprim ve sülfonomidlere karşı aşırı duyarlığı bilinen kişilerde folat yetersizliğe bağlı megaloblastik anemisi bulunan hastalarda kontrendikedir. Sulfonamidler plasentaya çektikleri süt ile atıldıkları kernıcterus'a neden olabilecekleri için hamilelikte ve süt verme dönemlerinde kullanılmamalıdır. ayrıca iki aylıktan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Topikal kortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonu bazı hastalarda reversibl hipotalamik- hipoñzer-adrenal HHA eksen supresyonu, Cushing sendromu belirtileri, hiperglisemi ve glukozüriye sebep olabilmektedir. Sistemik absorbsiyona katkıda bulunan durumlar, yüksek potensli steroidlerin kullanılması, geniş yüzeylere uygulanması, uzun süreli kullanım ve kapalı uygulamadır. Bu nedenle güçlü bir topikal kortikosteroidin geniş bir yüzeye veya kapalı olarak uygulandığı dunımlarda, hastalar periyodik olarak HHA supresyonu açısından kontrol edilmelidir. Eğer HHA supresyon belirtileri veya vücut ısısında yükselme saptanırsa, ilacın kesilmesi veya uygulama sıklığının azaltılması, daha az potensli bir steroidin denenmesi veya kapalı uygulamanın aralıklı yapılması önerilir. Bunlar yapıldığında genellikle derhal supresyon belirtilerinin kaybolduğu ve vücut ısısının normale düştüğü görülür. Nadiren steroid kesilmesi belirtileri ortaya çıkabilir; bu durumda sistemik kortikosteroidlerle takviye gerekir. Çocuklarda daha büyük miktarlarda topikal kortikosteroid absorbe etme potansiyeli olduğundan sistemik toksik belirtilerin ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. İritasyon belirtileri görülürse, topikal kortikosteroid uygulanmasına son verilip, uygun olan diğer bir yönteme başvurulur. Dernıatolojik enfeksiyon varlığında uygun bir ati-fungal veya anti-bakteriyel ilaç verilmelidir. Beklenen etki hemen elde edilmezse, enfeksiyon kontrol altına alınana kadar kortikosteroid kullanımına ara verilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Bulantı, kusma, eritem, ürtiker, renal tübüler asidoz ve anoreksi yan etkilerdir.
İlaç etkileşimleri:
Sülfonamidler metotreksatı plazma proteinlerine bağlanma yerlerinden ayrılabilir ve bu durum serbest meto-treksat konsantrasyonlarını arttırır.Bu durumda antikoagülan tedavisi gören hastalara ilaç verileceği zaman bu durum akılda tutulmalı ve koagülasyon zamanı yeniden tayin edilmelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Lezyonlu bölgeye ince bir tabaka halinde günde 2-3 defa uygulanarak hafifçe ovulur.
Atc Kodu:
H02AB08
Üretici Firma:
Bristol-Myers Squibb İlaçları Inc.
Telefon: (212) 286 24 86