Kalp Damar Sistemi » Kalp İlaçları » Kalp Hastalığında Kullanılan Vazodilatörler » Organik Nitratlar » İsosorbit Dinitrat
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Angina pektoris, koroner yetmezlik, miyokard enfarktüsünün tedavi ve proflaksisinde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Glokom, anemi, kafa travması, akut miyokard enfarktüsü, hipertansiyon ve serebral hemorajilerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra kullanılmalıdır. Baş ağrısına neden olursa önce doz azaltılır, sonra tekrar yavaş yavaş arttırılarak tekrar tedavi dozuna çıkılır. Alkolle birlikte kullanılmaz. Uzun süre kullanımından sonra ilaç birden bire kesilmemelidir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Miyelosüpresyon Carboplatin'in doz kısıtlayıcı toksisitesidir. Carboplatin tek ajan olarak önerilen fasılalarla kullanıldığında bu etki geneilikle geri dönüşümlüdür ve kümülatif değildir. Araştırmalarda şimdiye kadar tespit edilen yan etkiler aşajıdaki organ sistemleri başlıklarında toplanabilir. Hematopoietik sistem: Lökopeni (%SS), trombositopeni (%32), anemi ( % 59). Hastaların beşte birinde transfüzyon ile destek tedavisi gerekli olmuştur.
Gastrointestinal sistem: Bulantı ve kusma (%53), yalnızca bulantı (%25), diyare ( % 6) konstipasyon ( % 3). Bulantı ve kusma genellikle Carboplatin uygulamasından 6-12 saat sonra başlar ve 24 saatin sonunda kaybolur. Antiemetik ilaçlarla kontrol altına alınabilir (veya önlenebilir).
Böbrek sistemi: Kreatinin klirensinde azalma ( % 25); ürik asit ( % 25), BUN ( % 16) ve serum kreatinin (% 7) düzeylerinde artış Nörotoksisite: ( % 1 ). Tedaviden önce gözlenen paresteziler, özellikle Cisplatin tedavisine bağlı ise, Carboplatin tedavisi esnasında şiddetlenebilir. (Dikkat edilmesi gereken hususlara bakınız) Ototoksisite: Yüksek trekans (40008000 Hz.) alanında odiyogram ile tespit edilen subklinik işitme kaybı ( % 15); klinik ototoksisite, genellikle kulak çınlaması olarak (%1). Cispiatin ile işitme kaybına uğramış hastalarda bu durum daha da şiddetlenerek devam edebilir.
Hepatik sistem: Vakaların çoğunda karaciğer enzimlerindeki artış geçici olmuştur. Alkali fosfataz (ALP) (/39), aspartat aminotransteraz (AST) (% 15) bilirubin ( % 4).
AIIerjik reaksiyonlar: Hastatarın %2'sinden azında Cisplatindekine benzer reaksiyonlar, eritematöz döküntüler, ateş ve kaşıntı gözlenmiştir. Az sayıda vakada çapraz reaktivite saptanmamıştır.
Diğerleri: Alopesi ( % 2), flu benzeri sendromlar, enfeksiyon yerinde reaksiyon.
İlaç etkileşimleri:
Carboplatin alüminyum ile siyah bir çökelek oluşturulacak şekilde reaksiyona girer.
İlacın hazırlanmasında ve uygulanmasında iğne, enjektör, kateter veya i.v. uygulama setleri gibi Carboplatin ile temasa geçen malzemenin alüminyum ihtiva etmemesine dikkat edilmelidir. Nefrotoksik ilaçların birlikte kııllanılması halinde Carboplatin'e bağlı renal klirens değişiklikleri nedeniyle toksisite artış gösterebilir. Başka miyelosüpresif ilaçlarla kombine tedavi uygulandığında miyelosüpresif etkilerin eklenmesini asgaride tutabilmek için doz veya ilaç uygulama programında değişiklik yapılması düşünülmelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Tablet: Akut anginal ağrılar veya tedavisi için 20mgx2-3/gün, 40mgx1-2/gün dozda kullanılır. Sublingual tablet: Akut anginal ağrılar veya tedavisi için her 2-3 saatte bir 5-10mg dil altı ve profilaksisi için günde 4x10-30mg/gün dozda uygulanır. Konjestif kalp yetmezliğinde her iki saatte bir 5-15mg veya 4x10-60mg/gün dozda uygulanabilir. i.v. infüzyonda 2-7mg/saat hızda uygulanır.
Atc Kodu:
C01DA08
Üretici Firma:
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
Telefon: (362) 435 91 57