Parenteral Solüsyon ve Setler»Steril ve apirojen
Formülü:
Her 100 ml'de
Dekstroz monohidrat 30.0 g,
İnjeksiyonluk su k.m.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
% 30'luk hipertonik dekstroz solüsyonunun başlıca endikasyonları şu gruplarda toplanabilir:1- Hipovolemiye bağlı olarak husule gelen oligüri ve anürinin tedavisi, 2- Hastaya parenteral karbonhidrat kalorisi sağlamak için kalorik besleyici olarak, 3- Hipogliserni hallerinde kan şekerini yükseltmek için, 4- İntakranial ve intraoküler basınç artmasında bu basıncı düşürrnek için, 1- Hipovolemi, oligüri ve anüri tedavisinde: Şok, travma, akut dehidrasyon (diare, kusma, yanık, gastrik ve intestinal aspirasyon, barsak veya mide dilatasyonu, parasentez, genişlemiş mesanenin ani boşalması, kanama) hipovolemiye sebep olarak renal perfüzyonu ve glomerüler filtrasyonu azaltır, oligüri ve anüriye yol açar. Bu durumda böbrek sodyum konservasyonuna gittiğinden sodyum klorü verilmesi diürezi başlatmaz. Diüretikler de etkisizdir. Hipertonik dekstroz solüsyonu bir yandan hipovolemiyi düzelterek (volume expansion), öte yandan da diürezi başlatarak (osmotik diüresis) faydalı olur. 2- Parenteral beslenme için: % 30'luk dekstroz solüsyonu hastanın su ve kalori ihtiyacının bir kısmını karşlar. 1 litresi 340 Kcal karbonhidrat kalorisi sağlar ve ketoasidozıın belirmesini önler. Uzun sürecek parenteral beslenme için aminoasidler, yağ emülsiyoınları, vitamin ve mineraller de gereklidir.3- Hipoglisemi tedavisi için: Fonksiyonel ve organik hipoglisemiler, diabetiklerde insülin reaksiyonları, şizofreninin insülin koma tedavisinde.4- İntrakranial ve intraoküler basıncı düşürmek için: İntrakranial hipertansiyon, beyin tümörleri, seröz menenjit, hipertansif ensefalopati, eklampsi, pseudotumor cerebri, glaucoma.
Kontrendikasyonları:
Diabetes mellitus, diabetik ketoasidoz, hiperglisemik hiperosmolar sendrom, hipertonik dehidrasyon, akut tübüler nekroza bağlı anüri.
Uyarılar/Önlemler:
1- Dekstroza karşı bazı durumlarda (ameliyat, sepsis, şok, pankreatit v.s.) intolerans ortaya çıkabilir. Bu hallerde hiperglisemi ve glukozüri görülür ve kanda kateşolamin, glukokortikoid ve glukagon seviyeleri yükselir. Bu vakalarda enfüzyon sıvısına her 25 g dekstroz için 1-2,5 ünite kristalize insülin katılmalıdır.2- Hipertonik dekstroz diğer osmotik diüretiklerde olduğu gibi nehotoksik ajanların ve renal iskeminin etkisiyle husule gelen akut tübüler nekroz ve anüride etkisizdir. Çünkü bu durumda tubuli epiteli nonelektrolitlere karşı selektif impermeabilitesini kaybeder.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Hipertonik %3 sodyum klorür solüsyonu hacim (su) veya elektrolit yüklenmesine veya her ikisine birden sebep olabilir. Volüm ekspansiyonu konjestif kalp yetmezliğine, akciğer ödemine ve hipertansiyona yol açabilir. Akut hipematremi subdural ve subaraknoid kanama yapabilir.İnjeksiyon sırasında solüsyonun damar cidarına veya dokulara sızması damar veya doku nekrozuna ve fleboromboza yol açabilir.Sodyum klorür fazla miktarda verilirse klorür iyonu bikarbonatın yerini alacağından bikarbonat rezervinin azalması sonucu asidoz görüebilir.
İlaç etkileşimleri:
yoktur.
Kullanım şekli ve dozu:
% 30'luk dekstroz solüsyonu yalnız intravenöz olarak ve tercihen büyük venlerden verilir. Dozaj verme hızı hastalığın cinsine ve hastanın durumuna göre bireysel olarak tayin edilir. Genel olarak 24 saatte 500 ml'ye kadar verilebilir. Verme hızı takriben 30-40 damla/dakika veya maksimum 150 ml/saattir.
Üretici Firma:
Biosel İlaç Sanayi Ve Ticaret A. Ş.
Telefon: (216) 320 45 50
Email: [email protected]