Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Gastrointestinal Fonksiyonel Hastalıklar » Bağırsak Hastalıkları » Üçüncül amino grubu ve Sentetik antikolinerjikler » Trimebutin Maleat
Formülü:
Her tablet; 200 mg Trimebutin maleat içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik ÖzelliklerTrimebutin, sindirim sisteminin fonksiyonel motilite hastalıklarında düzenleyici ve normalleştirici etki gösterir. Hipokinetik sindirim kaslarını stimüle ederek peristaltizmi arttırır, hiperkinetik kaslarda ise spazmolitik etkisi vardır. Trimebutin, sindirim düz kaslarında spontan faz 111 migratör motor kompleksleri başlatarak normal peristaltik dalgaların dönüşünü kolaylaştırır. Trimebutinin sindirim sistemi motilitesi üzerindeki bu düzenleyici etkisi kolinerjik sistem üzerinde modülatör olarak rol oynayan periferik enkefalinerjik reseptörler aracılığı ile gerçekleşir. Ayrıca doğrudan Ca2 ve K iyon kanallarını etkilemesi de mümkündür.
Farmakokinetik ÖzelliklerAbsorpsiyon: Trimebutin oral yolla alındıktan sonra çabuk absorbe olur ve 1-2 saatte plazmada doruk düzeylere erişir. Yoğun ilk geçiş etkisi nedeniyle değişmemiş molekülün biyoyararlılığı %46 kadardır. Besinler biyoyararlanımı etkilemez. Oral yolla alınan farmasötik formların biyoyararlanımı eşittir.
Dağılım: Trimebutin dağılım hacmi büyük olup yaklaşık 88 litre kadardır. Oto-radyografi kullanılarak yapılan araştırmalarda ilacın gastrointestinal sistemde yoğunlaştığı görülmüştür. Proteine bağlanması düşük olup %51in altındadır.
Metabolizma: Trimebutin karaciğerde metabolize olur. Başlıca aktif metaboliti monodesmetiltrimebutin olup verilen dozun %251i metabolite dönüşür. Eliminasyon yarı ömrü 4 saattir.
Atılım: Trimebutin'in büyük bölümü metabolitler şeklinde idrarla elimine edilir. Verilen bir dozun ortalama %7O'i 24 saat içinde idrarla elimine olur. Trimebutin vücutta birikmez.
Endikasyonları:
İrritabl barsak sendromuna bağlı olarak oluşan fonksiyonel tipte; karın ağrıları ve kramplar, spazm, şişkinlik, ishal ve/veya kabızlık periyotları ,
Fonksiyonel sindirim bozuklukları,
Gastrointestinal polimorf semptomlar.
Kontrendikasyonları:
Trimebutin'te ya da preparat içindeki bileşenlerden herhangi birine, asetil salisilik asit veya öteki COX inhibitörlerine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Gebelik ve Emzirme Döneminde KullanımıGebelikte kullanımı:
Gebelik kategorisi B.Deneysel araştırmalarda trimebutinin teratojen etkisi görülmemiştir. Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü araştırma bulunmamaktadır.
GİSMOTAL gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalı, daha sonraki aylarda ise beklenen faydaları potansiyel risklerine üstünse kullanılmalıdır.
Emzirme döneminde kullanımı: TrimebutinTin emzirme döneminde kullanılmasının güvenli olup olmadığı araştırılmamıştır. GİSMOTAL emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımına etkisiAraç ve makine kullanımına bilinen bir etkisi yoktur.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Seyrek olarak deri erüpsiyonu, ağız kuruluğu, baş ağrısı, bulantı, asteni, baş dönmesi görülebilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.İlaç etkileşimleri:
Bugüne kadar herhangi bir ilaç etkileşimi bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinler için günde 3 kez 1 tablettir.
Doz Aşımı ve TedavisiAşırı dozda alındığında hasta erken görülmüşse kusturulur ve midesi yıkanır, daha sonra genel semptomatik ve destekleyici tedavi yapılır.
Atc Kodu:
A03AA05
Üretici Firma:
Biofarma İlaç Sanayi Ltd. Şti.
Telefon: (216) 398 10 63
Email: [email protected]