Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » 3. Kuşak Sefalosporinler » Sefotaksim Sodyum
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
İlaç duyarlı bakterilerin neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Solunum sistemi enfeksiyonları: Akut ve kronik bronşit, pnömoni, plorezi, bronkopnömoni vb.
Kulak burun boğaz enfeksiyonları: Otitis media, sinüzit, farenjit, larenjit, trakeabronşit vb.
Abdominal enfeksiyonları: Peritonit, kolanjit, gastroenterit, kolesistit vb.
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Abse, flegmon, yara enfeksiyonları vb.
Obstetrik ve jinokolojik enfeksiyonlar: Postpartum sepsis, vulvovaginit, salpingoovarit vb.
Üriner sistem enfeksiyonları: Piyolenefrit, sistit, üretrit, orşit, prostetit vb.
Sinir sistemi enfeksiyonları: Purilent menenjt vb.
Generalize enfeksiyonları: Septisemi, Gram-negatif sepsis, anaerobik sepsis.
Kemik ve eklem enfeksiyonları: Osteomiyelit, purulent artrit vb.
Diğer: Gonore, endokardit, göz enfeksiyonları.
Profilaktik: Enfeksiyon tehlikesinin yüksek olduğu durumlarda perioperatif profilaksi ile vücut direnci zayıf hastalarda enfeksiyon profilaksisi.
Kontrendikasyonları:
İlaç sefalosporinlere karşı alerjisi olanlarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
1- Sefalosporinlerle penisilin arasında çapraz allerjisi olabileceği gözönünde tutularak İlaç penisiline allerjik şahıslarda dikkatli kullanılmalıdır.
2- Sefalosporinlerin ve diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı sırasında psödomembraz kolit vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında psödomembraz kolit vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında diyare görülen hastalarda psödomembraz kolit olasılığı dikkate alınmalıdır.
3- İlaç, gastrointestinal hastalık özellikle kolit hikayesi olan hastalarda önerilirken dikkat edilmelidir.
4- Kuvvetli diüretikler ve aminoglikozidlerle birlikte kullanılmasının böbrek hasarına yol açabileceği akılda tutulmalıdır.
5- böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda kreatinin klirensi 20 ml/dak. dan az ise doz azaltılmalıdır.
6- her ne kadar teratojenik bir etki gözlenmemişse de sefotaksim gebelik sırasında, özellikle gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalı, eğer kesin bir endikasyon var ise, beklenen yarara karşı risk faktörleri göz önüne alınıp değerlendirilirken sonra ve doktor gözetiminde dikkatle kullanılmalıdır.
7- Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi uzun süreli sefotaksim kullanımında da duyarlı olmayan mikroorganizmalar üreyebilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Sefotaksim genelde iyi tolere edilir. En sık rastlanılan yan etkiler, İ.V. ve İ.M. enjeksiyon bölgesimnde enflamasyon, ağrı, sertlik gibi lokal belirtilerdir.
Başlıca sistemik yan etkiler: Allerjik deri reaksiyonları kolit, diyare, bulantı, kusmadır. Nadiren; granülositopeni, geçici lökopeni, eozinofeli, nötropeni, moniliasis, vaginitis, başağrısı, geçici SGOT, SGPT, LDH ve alkalen fosfatas yükselmeleri, geçici BUN yükselmeleri bildirilmiştir.Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza baş vurunuz.
İlaç etkileşimleri:
İlaç penisilin ve bikarbonat içeren solüsyonlara katılmamalıdır. probenesid, sefotaksim'in renal ekskresyonu azaltıldığından birlikte kullanıldığında Doksetil'in serum konsantrasyonu seviyesinin arttırır ve süresinin uzatır. İlaç nefrotoksisite potansiyeli bulunan ilaçlar ile birlikte kullanıldığında hastaların böbrek fonksiyonları yakından takip edilmelidir. İlaç tedavisi sırasında direkt tedavisi sırasında direkt Coombs testinde ve enzimatik olmayan metodlarla idrarda glikoz arandığı zaman yalancı pozitif sonuçlar alınabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
İlaç 0.5 gr. İ.M. veya İ.V. olarak uygulanır. İntravenöz uygulama, Enfüzyon, İntramüsküler uygulama.
Yetişkinlerde: Duyarlı bakterilerin neden olduğu nonkomplike enfeksiyonlarda: 12 saat ara ile 1 gr.
Orta şiddetli ve ağır enfeksiyonlar: 8 saatte bir 1-2 gr.
Hayatı tehtit eden enfeksiyonlarda: 4 saatte bir 2 gr.
Gonore tedavisinde: İ.M. olarak 1 gr bir defa uygulanır.
Perioperatif profilaksi: Ameliyata başlamadan önce 1 gr. tek doz İ.V. uygulama önerilir. Enfeksiyon tehlilkesine göre aynı doz 12 saatlik aralıklarla tekrarlanabilir. Elektif ameliyatlarda ameliyatlarda profilaktik kullanımın etkili olabilmesi uygulama zamanına bağlıdır. Etkin doku konsantrasyonuna ulaşabilmek için ilaç ameliyattan 30-90 dk. önce verilmelidir.
Sezaryen ameliyatlarında: İlk doz 1 gr. İ.V.ikinci ve üçüncü 1 gr. lık dozlar İ.V. olarak ilk dozdan 6 ve 12 saat sonra uygulanır.
Böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalarda: Kreatinin klirensi 20 ml/dk. dan düşük olan hastalarda doz normal dozun yarısına düşürülür.
Çocuklarda:
0-1 hafta arası : 12 saatte bir 50 mg/kg. İ.V.
1-4 hafta arası : 8 saatte bir 50 mg/kg.İ.V.
1 ay 12 yaş arası : 50 kg.ın altında olanlar: günde 50-180 mg/kg. 4-6 eşit dozda İ.M. veya İ.V. 50 kg.ın üzerinde olanlar erişkin dozu uygulanır.
Atc Kodu:
J01DD01
Üretici Firma:
Biofarma İlaç Sanayi Ltd. Şti.
Telefon: (216) 398 10 63
Email: [email protected]