Duyu Organları » Göze Uygulanan İlaçlar » Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler » Beta Blokerler » Timolol Maleat
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
TİMOSOL Göz Damlası şu durumlarda kullanılır. Geniş açılı glokom veya oküler hipertansiyon, sekonder glokom, kronik geniş açılı glokom, afakili glokom, göz içi basıncı yüksek olup riske maruz olanlarda, glokoma karşı kullanılan çeşitli ilaçlara cevap vermeyen hastalarda diğer ilaçlara ek olarak.
Kontrendikasyonları:
TİMOSOL Göz Damlası, bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Bronşiyal astım, bronşiyal astım öyküsü, bronşiyal astım haricinde bronkospastik bir hastalık ciddi kronik obstruktiv pnömopati, kontrolsuz konjestiv kardiyak yetersizlik, kardiyojenik şok, yüksek dereceli atriyoventriküler blok, Raynaud olgusu, önemli bradikardi, Diabetes mellitus (özellikle labil diyabet), Tirotoksikozis, major cerrahi girişimler.
Uyarılar/Önlemler:
TİMOSOL Göz Damlası yerel olarak kullanılmasına rağmen, sistemik etki gösterebilir. Hastalar uygulama esnasında damlalığın ucunun göz ve çevre dokulara değmesinden sakınılması hakkında ve uygunsuz kullanımla solüsyonun kontaminasyonu sonucu gözde ciddi hasar ve görme kaybı olabileceği konusunda uyarılmalıdırlar. Kardiyak yetmezlik, tedaviye başlamadan önce yeterince kontrol altına alınmalıdır. Öyküsünde ağır kardiyak hastalık olan vakalar ve yaşlı kişiler, kardiyak yetmezlik işaretleri açısından gözlem altında bulundurulmalı ve sık olarak nabız kontrolü yapılmalıdır. Astımlı hastalarda bronkospazma bağlı, kardiyak hastalarda ise nadiren kardiyak yetersizlik sonucu ölüme neden olabilen, respiratuvar ve kardiyak reaksiyonlar bildirilmiştir. Sistemik betabloker kullanırken Timosol uygulanan hastalar, intraoküler basınçta veya betablokerlerin bilinen sistemik etkisindeki muhtemel aditif etkileşmeden dolayı gözetim altında bulundurulmalıdır. Dar açılı glokomlu hastalarda kullanılması gerekiyorsa timosol pupil çapına çok az etki ettiği veya hiç etmediğinden tercihen topikal bir miotikle kombine edilmelidir.
Konvansiyonel sert (PMMA) kontakt lens kullananlarda iyi tolere edilir.
Timosol'ün içerisindeki Benzalkolyüm klorid yumuşak kontakt lensler tarafından abzorbe edilebileceğinden, Timosol damla kullananlar topikal uygulanımdan sonra yumuşak kontak lens yerleştirmeden 15 dakika beklemelidirler.
Glokom tedavisi için birkaç ilaç kullanan hastalarda Timosol tedaviye eklendiğinde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Düzenlemeler bir seferde tek bir ilacı kapsamalıdır ve en az birer haftalık aralarla yapılmalıdır.
Emzirme döneminde tavsiye edilmemektedir.
Gebelerde kullanılması için beklenen yarar muhtemel tehlikelerden ağır basmalıdır. Çocuklarda etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmadığından kullanılmamalıdır.
Dar açılı glokomda kullanıldığında etkinlik ve güven sağlamamaktadır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
TİMOSOL Göz Damlası genellikle iyi tolere edilir. Oküler reaksiyonlar: En sık yanma ve batma hissi duyulması. Konjunktivit, blefarit, keratit, kornea hassasiyeti, bazı vakalarda miyotik tedavisinin durdurulmasına bağlı refraksiyon değişmeleri, diplopi, pitozis. Kardiyovasküler sistemde: Bradikardi, aritmi, hipotansiyon, senkop, artriyoventriküler blok, serebrovasküler aksama, konjestiv kardiyak yetersizlik, çarpıntı, kalp durması. Solunum sisteminde: Bronkospazm (özellikle, öyküsünde bronkokonstrüksiyon olan kişilerde), solunum yetersizliği, dispne.
Genel olarak: Başağrısı, asteni, bulantı, vertigo, depresyon, yorgunluk.
Deri: Lokalize ve jeneralize döküntü ve ürtiker dahil olmak üzere aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Tek başına veya topikal bir miyotikle (örn. pilokarpin), topikal dipivefrin, topikal epinefrin ve/veya sistemik bir karbonik anhidraz inhibitörüyle beraber kullanılabilir. Bu ajanlarla beraber kullanıldığında additif bir IOB düşürücü etki yapabilir. Adrenalin içeren bir kolir ile birlikte uygulanması durumunda, midriyazis riskine karşı, oftalmolojik gözlem gereklidir. Kalsiyum inhibitörleri, kateşolamin seviyesini düşüren ilaçlar, beta bloker ajanlar ile birlikte kullanılması halinde additif etkileşme ve hipotansiyon ve/veya bradikardi oluşma potansiyeli artar.
Kullanım şekli ve dozu:
Timosol göze topikal olarak uygulanır. Timosol Göz Damlası mutad olarak başlangıçta % 0.25'lik eriyikten günde 2 kez 1 damla olarak damlatılır, tedaviye yeterli cevap alınmaz ise günde iki kez 2 damlaya çıkılır yada % 0.5'lik eriyikten günde 2 kez 1 damlaya geçilir. Göz içi basıncının sabit bir duruma gelmesi 4 hafta sürebilir. Bu basınç yeterli düzeyde tutulabilirse doz günde 1 kez 1 damlaya indirilebilir. % 0.25'lik eriyikten günde 2 kez 2 damla yada % 0.5'lik eriyikten günde 2 kez 1 damla ile sonuca gidilemezse, birlikte yerel pilokarpin ve/veya epinefrin ve/veya sistemik karbonik anhidraz inhibitörü (asetazolamid) verilebilir. Glokomda tek ilaç tedavisinde Timosol'ün diğer bir beta adrenerjik bloker ajanın yerini alması isteniyorsa diğer beta adrenerjik bloker ajanın olağan günlük tedavi rejimi tamamlanır takip eden gün Timosol %0.25 günde iki kez bir damla olarak başlanır, gerekiyorsa doz ayarlaması yapılabilir. Glokomda tek ilaç tedavisinde Timosolün beta adrenerjik bloker bir ajandan başka bir ajanın yerini alması gerekiyorsa, diğer ajanla beraber 1 gün boyunca Timosol damla %0.25 2 defa 1 damla verilir. Takibeden gün Timosole devam edilir, diğer ajan kesilir.
DOZ AŞIMI:
Topikal uygulanımda önerilen dozlarda sistemik toksisite bildirilmemiştir.
Atc Kodu:
S01ED01
Üretici Firma:
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 285 22 90
Email: [email protected]