Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Penisilinler » Betalaktamaz Sensitif Penisilinler » Penisilin g potasyum kristalize
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
KRİSTASİL Enjektabl, benzilpenisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda, hızlı ve yüksek penisilin konsantrasyonları elde etmek için kullanılır. Tedavi bakteriyolojik çalışmalar (duyarlılık testleri) ve klinik yanıtların rehberliğinde yapılmalıdır.
* Streptokokal enfeksiyonlar
Not: A, C, H, G, L ve M grubu streptokoklar benzilpenisiline çok duyarlıdır. Bazı D grubu organizmalar benzilpenisiline, yüksek serum düzeylerinde duyarlık gösterir.
Parenteral penisilin listede bildirilen Gram-pozitif türlerin duyarlı suşlarının neden olduğu bakteriyemi, ampiyem, ciddi pnömoni, perikardit, endokardit, menenjit ve diğer ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
* Pnömokoksik Enfeksiyonlarda
* Stafilokoksik Enfeksiyonlarda-penisilin G'ye duyarlı suşların neden olduğu enfeksiyonlarda
Diğer enfeksiyonlar:
- Şarbon
- Aktinomikozis
- Klostridia enfeksiyonları (tetanoz)
- Difteri (taşıyıcı durumun önlenmesi için)
- Erizipeloid (Erysipelothrix insidosa) endokardit
- Fusospiroketal enfeksiyonlarda- Fusobacterium fusiformisans spiroketlerinin neden olduğu orofarenksin (Vincent's), alt solunum yollarının ve genital sistemin ciddi enfeksiyonlarında
- Gram-negatif basil enfeksiyonları (E.coli, A.aeorogenes, A.faecalis, Salmonella, Shigella ve P. mirabilis)
- Listeria enfeksiyonları (Listeria monocytogenes)
- Menenjit ve endokardit
- Pasteurella enfeksiyonları (Pasteurella multocida)
- Bakteriyemi ve menenjit
- Sıçan ısırığı hastalığı (Spirillum minus veya Streptobacillus moniliformis)
- Gonoreal endokardit ve artrit (N.gonorrhoeae)
- Sifiliz (T.pallidum) - konjenital sifiliz
- Meningokoksik menenjit
- Bakteriyel endokardit profilaksisi
Kontrendikasyonları:
KRİSTASİL Enjektabl penisilinlere karşı aşırı duyarlı olan kişilerde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Geçmişinde penisilin ve/veya birçok allerjene aşırı hassasiyeti olan kişilerde penisilin kullanımına bağlı bazen fatal aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir. Bu reaksiyonlar parenteral uygulamada daha belirgindir. Sefalosporinlere şiddetli reaksiyon gösteren hastalar penisilinlere karşı da duyarlı olabilirler. Bu gibi hastalarda kullanılırken dikkatli bir araştırma yapılmalı ve hastaların bu ilaçlara karşı allerji hikayelerinin olup olmadığı tespit edilmelidir. Alerjik reaksiyon görüldüğünde penisilin tedavisi kesilerek, bu durumlarda genellikle kullanılan adrenalin, antihistaminikler ve kortikosteroidler ile uygun tedaviye başlanmalıdır. Anafilaktoid reaksiyonlar bu maddelerin ve adrenalinin acilen kullanımını gerektirir. Aynı zamanda hava yolunun açık tutulması sağlanmalı ve gerektiğinde entübasyon uygulanmalıdır.
Uzun süreli tedavilerde hematopoetik sistem, böbrek ve karaciğer fonksiyonları belirli aralıklarla izlenmelidir.
Tedavi süresince mikotik ya da bakteriyel süperenfeksiyonlar gelişebilir; bu gibi durumlarda penisilin tedavisi durdurulmalı ve süperenfeksiyona yol açan mikroorganizmalara etkili ajanların kullanılmasına başlanmalıdır.
Streptokok enfeksiyonlarında tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir.
Yüksek dozda (10 milyon İ.Ü.'nın üzerinde) intravenöz uygulamalarda ilaç çok yavaş olarak uygulanmalıdır. Çünkü içerdiği potasyumdan dolayı elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
Hamilelikte Kullanımı: Benzilpenisilin potasyumun hamilelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır. Bu yüzden kesin gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Emziren Annelerde Kullanımı: Benzilpenisilin potasyum anne sütüne geçer, bu nedenle emzirenlerde kullanıldığında bu özelliği göz önünde bulundurulmalıdır.
Pediatrik Kullanımı: Penisilinler başlıca böbrek yoluyla değişmeden itrah edilir. Böbrek fonksiyonları tam gelişmemiş olan yenidoğanlarda ve bebeklerde itrahı gecikebileceğinden uygulamada dikkatli olunmalı sistem fonksiyonları sıklıkla değerlendirilmelidir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Aşırı duyarlık reaksiyonları: Makülopapüler döküntülerden, eksfolyatif dermatite kadar uzanabilen deri döküntüleri; ürtiker; ve serum hastalığına benzer reaksiyonlar bildirilmiştir. Ciddi ve nadiren fatal olarak sonuçlanabilen anafilaktoid reaksiyonlar izlenebilir.
Genelde yüksek intravenöz doz uygulamasına eşlik eden; hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni, nefropati ve nöröpati, nadir olarak izlenebilen yan etkilerdir.
Özellikle renal yetersizliğe sahip hastalarda devamlı yüksek doz (10.000.000 - 100.000.000 İ.Ü./günde) intravenöz benzilpenisilin uygulanması ciddi potasyum zehirlenmesine yol açabilir. Hiperpireksi, konvülsiyon ve koma bu sendromun belirtileri olabilir.
Aynı zamanda kardiyak aritmiler ve kardiyak arest meydana gelebilir.
Sifiliz tedavisi esnasında Jarisch-Herxheimer reaksiyonu bildirilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Eritromisin, tetrasiklin gibi bakteriostatik antibiyotikler penisilinlerin bakterisid etkisini azaltabilir.
Probenesid penisilinlerin renal tübüler sekresyonunu bloke eder. Bu yüzden beraber uygulanmaları durumlarında penisilinlerin kan düzeylerinin yükselmesine ve vücutta kalış sürelerinin uzamasına yol açar.
Kullanım şekli ve dozu:
Uygun yoğunluklarda hazırlanmış olan benzilpenisilin potasyum intramüsküler (İ.M.), intravenöz (İ.V.), intraplevral, intratekal ve intraartiküler olarak uygulanabilir.
Stafilokok, pnömokok ve streptokokların duyarlı suşlarının neden olduğu ciddi enfeksiyonlar (bakteriyemi, pnömoni, endokardit, perikardit, ampiyem, menenjit ve diğer ciddi enfeksiyonlar): Günde minimum 5 milyon İ.Ü.
Sifiliz: Benzilpenisilin kazanılmış ve konjenital sifiliz tedavisinde kullanılabilir. Fakat dozların sık olması gerektiğinden tedavinin hastanede yapılması tavsiye edilir. Dozaj ve tedavinin süresini hastanın yaşı ve hastalığın durumu belirler.
Gonoreal endokardit: Günde minimum 5 milyon İ.Ü.
Meningokoksik menenjit: 2 saatte bir 1-2 milyon İ.Ü., I.M. veya günde 20-30 milyon İ.Ü.
İ.V. perfüzyon.
Aktinomikoz: Servikofasyal olgularda günde 1-6 milyon İ.Ü., torasik ve abdominal hastalıklarda günde 10-20 milyon İ.Ü.
Clostridia enfeksiyonları: Antitoksin tedavisine yardımcı olarak günde 20 milyon İ.Ü.
Fuzospiroketal enfeksiyonlar: Orofarenks, alt solunum yolları ve genital bölgenin ciddi enfeksiyonlarında günde 5-10 milyon İ.Ü.
Sıçan ısırığı hastalığı (Spirillum minus veya Streptobacillus moniliformis): 3-4 hafta süreyle günde 12-15 milyon İ.Ü.
Listeria enfeksiyonları (Listeria monocytogenes):
* Yenidoğanlarda: Günde 500.000 - 1 milyon İ.Ü.
* Menenjitli erişkinlerde: 2 hafta süreyle günde 15-20 milyon İ.Ü.
* Endokarditli erişkinlerde: 2 hafta süreyle günde 4-6 milyon İ.Ü.
Pasteurella enfeksiyonları (Pasteurella multocida):
* Bakteriyemi ve menenjit: 2 hafta süreyle günde 4-6 milyon İ.Ü.
Erizipeloid (Erysipelothrix insidosa):
* Endokardit: 4-6 hafta süreyle günde 2-20 milyon İ.Ü.
Gram-negatif basil enfeksiyonları (E.Coli, Enterobacter aerogenes, A.faecalis, Salmonella, Shigella ve Proteus mirabilis).
* Bakteriyemi: Günde 20-80 milyon İ.Ü.
Difteri (taşıyıcı durumunda): 10-12 gün süreyle günde 300.000-400.000 İ.Ü. bölünmüş dozlar halinde
Şarbon: Günde minimum 5 milyon İ.Ü. bölünmüş dozlar halinde, tedavi sağlanıncaya kadar.
Bakteriyel endokardit profilaksisi: Konjenital kalp hastalığı, romatizmal veya diğer kazanılmış valvüler kalp hastalığı olanların dental veya üst solunum yollarında bir operasyon geçirmeleri halinde, bakteriyel endokarditin profilaksisi için ameliyattan yarım ile 1 saat önce ve ameliyattan 6 saat sonra aşağıda belirtilen dozlarda uygulanır.Uygun yoğunluklarda hazırlanmış penisilin çözeltisi intramüsküler, intravenöz, intraplevral, intratekal ve intraartiküler olarak uygulanabilir. Yüksek dozda (10.000.000 İ.Ü. üzeri) intravenöz uygulamalarda ilaç çok yavaş olarak uygulanmalıdır. Çünkü içerdiği potasyumdan dolayı elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ:
Beta laktam antibiyotiklerin santral sinir sisteminde yüksek konsantrasyonlara ulaşmaları ile konvülsiyonlar gibi nörölojik yan etkiler meydana gelebilir. Doz aşımı durumunda tedavi kesilmeli, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Benzilpenisilin hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir.
Atc Kodu:
J01CE01
Üretici Firma:
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 285 22 90
Email: [email protected]