Kas İskelet Sistemi » Antienflamatuar ve Antiromatikler » Non-steroid » Propiyonik asit türevleri » Naproksen
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Analjezik ve antienflamatuar olarak aşağıdaki durumlarda kullanılır.
- Romatizmal kökenli ve iltihaplı hastalıklar,
- Romatoid artrit, jüvenil artrit, ankilozan spondilit, abartiküler romatizma,
- Lokalizasyonları nerede olursa olsun, osteoartritler (artrozlar),
- Travmatik ve ortopedik kemik ameliyatları,
- Gut nöbetleri,
- Bazı ağrılar (diş çekimi ve ağız içi ameliyatlarına bağlı ağrılar, epizyotomi, nevralji, miyalji, siyatalji, bel fıtığı vb.).
- Dismenore,
- Bazı hastalıklar ve ameliyat sonrası durumlarda gelişen enflamasyonlar,
- Odonto-stomatolojik, pnömolojik enflamasyonlar,
- K.B.B. enflamasyonları.
Kontrendikasyonları:
- Naproksene duyarlı oldukları bilinen kişilerde,
- Aspirin ya da başka non-steroid antienflamatuar ilaç aldıklarında astma, rinit ya da ürtiker gelişenlerde,
- Aktif mide-duodenum ülseri bulunanlarda, ülserasyon ve kanamaya eğilimli olanlarda.
Uyarılar/Önlemler:
- Diğer nonsteroid antienflamatuarlara göre çok daha seyrek ve daha hafif olmakla beraber, naproksen, mide-barsak kanamasına ve ülserasyona sebep olabilir. Bu nedenle, anamnezinde mide-duodenum ülserinden söz eden hastalar yakından izlenmelidir.
- Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozuk olanlarda çok dikkatli kullanılmalı ve kreatinemi, kreatin klirensi ve albüminüri devamlı kontrol edilmelidir.
- Tedavi sırasında karaciğer fonksiyon testleri izlenmeli, herhangi bir anomali görülürse ilaç kesilmelidir.
- Kalp yetmezliği bulunan ya da kalbin çalışması bozukluk gösteren hastalarda, dispne, çarpıntı, ödem belirirse dikkat edilmeli, gerekirse doz ayarlanması yapılmalıdır ve tuzsuz rejim uygulanması ihmal edilmemelidir.
- Sürrenal fonksiyon testleri yapılacak hastalarda, İnaprol tedavisine 48 saat önce geçici olarak ara verilmelidir. Zira naproksen 17-ketosteroid testlerini ve idrarda 5-hidroksi indol asetik asit tayini sonuçlarını bozabilir.
- Platelet egregasyonunu azaltır, kanama süresini uzatır.
ÖNLEMLER:
- İnaprol tableti uzun süre kullanacaklarda veya böbrekleri bozuk olan hastalarda dikkatle kullanılmalı, kanlarının kimyasal analizleri, böbrek fonksiyon testleri periyodik olarak yapılmalıdır. Herhangi bir bozukluk saptandığı taktirde tedavi derhal kesilmelidir.
- İnaprol tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon testleri bozulabilir, karaciğer bozukluğu olan kişilere, ancak çok gerekli olduğu zaman verilmeli ve uzun süre bu ilaçla tedavi görenlerin karaciğer fonksiyon testleri periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Gebelikte Kullanımı: Hayvanlarda teratojenik etki saptanmamış olmakla beraber İnaprol, gebe kadınlarda denenmemiş olduğundan, gebelik sırasında verilmemelidir. Ayrıca nonsteroid antienflamatuarlar fetüste duktus arteriozusun kapanmasına neden olabildiklerinden doğumu geciktirebileceği ve fetüste sarılığa sebebiyet verebileceği için, gebeliğin son döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Emzirenlerde Kullanımı: İnaprol süte, plazmadakinin %1'i oranında geçebileceğinden ve yeni doğanlarda istenmeyen reaksiyonlar gösterebileceğinden, emziren kadınlara verilmemelidir.
Çocuklarda Kullanımı: Analjezik ve antipiretik olarak 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Eğer kullanılması zorunlu ise sadece jüvenil romatoid artritte 5 yaşından büyük çocuklarda 10 mg/kg/gün dozda kullanılabilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
- Sindirim sisteminde: Mide ağrısı ya da yanması, bulantı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, kan sızıntısı ya da kanama,
- Santral sinir sisteminde: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk dikkatını toplayamama,
- Dolaşım sisteminde: Çarpıntı, dispne, ödem,
- Genel olarak: Susama,
- Duyularda: Kulak çınlaması, işitme ve görme bozuklukları,
- Kanda: Seyrek olarak granülositopeni, trombositopeni, hemolitik anemi, aplastik anemi,
- Deride: Alerjik belirtiler, kaşıntı, purpura, terleme,
Non steroid antienflamatuar ajanların yan etkileri yaşlı kimselerde daha sık olarak görüldüğünden, bu kişilerde, her zaman etkili olan düşük doz kullanılmalıdır.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Nonsteroid antienflamatuar ajanların diğer ilaçlarla etkileşmeleri diğer rahatsızlıkların tedavilerini etkileyebilir.
İnaprol kan proteinlerine yüksek oranda bağlanan ilaçları (hidantoin, sülfonamidler, sülfonilüre, furosemid, beta blokerle, lityum tuzları vb.) bağlarından koparıp kendisi yerleşebileceğinden, onları serbest hale geçirerek etkilerini güçlendirebilir ve dolayısıyla yeni ayarlamalar gerektirebilir.
Oral antikoagülan alanlarda da ayarlama gerektirebilir.
Probenecid, İnaprol ile bir arada alınırsa, naproksenin plazma konsantrasyonu ile yarılanma zamanı artar.
Keza metothrexate ile birlikte kullanılırsa, metothrexate'ın tübüler sekresyonu azalır, toksisitesi artabilir, dikkat edilmesi gerekir.
Kullanım şekli ve dozu:
- Akut ya da kronik kas-iskelet ve yumuşak doku iltihaplarında: (Romatoid artrit, ankilozan spondilit, abartiküler romatizma, artroz, travma, kemik ameliyatları). Başlama dozu sabah-akşam birer tablet (500 mg), ya da yarımşar tablet (250 mg) İnaprol olarak önerilir. İdame tedavisi olarak günlük doz 12 saatlik aralarla günde iki kez olmak üzere verilebilir. İlk doz sabah kahvaltısından sonra, ikincisi 12 saatlik aralarla günde iki kez olmak üzere verilebilir. İlk doz sabah kahvaltısından sonra, ikincisi 12 saat sonra tok karnına alınır. Uzun vadeli uygulama sırasında hastanın klinik cevabına göre doz değiştirilebilir. Artritte, semptomatik iyileşme görülmezse, ek iki haftalık bir uzatmaya gidilmelidir.
- Ağrılı durumlarda ve primer dismenorede: Tavsiye edilen başlama dozu bir tablet (500 mg)'dır. Toplam günlük doz iki buçuk tablet (1.250 mg)'ı aşmamalıdır.
- Akut-gut nöbetinde: Tavsiye edilen başlama dozu bir buçuk tablet (750 mg)'dir. Daha sonra nöbet dininceye kadar 8 saatte bir yarım tablet (250 mg) ile devam edilir.
AŞIRI DOZAJ:
Belirgin aşırı dozaj kendini baş dönmesi, mide yanması, hazımsızlık, bulantı ya da kusma ile gösterir. Bir kişi bilerek ya da bilmeyerek çok sayıda tablet yutarsa, midesi boşaltılmalı (kusturma, lavaj) ve mutad destekleyici önlemler uygulanmalıdır. Hayvan irdelemeleri, 5 g aktive edilmiş kömürün derhal uygulanmasının, ilacın absorbsiyonunu belirgin ölçüde azalttığını göstermiştir.
Atc Kodu:
M01AE02
Üretici Firma:
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 285 22 90
Email: [email protected]