Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » Birinci Kuşak Sefalosporinler » Sefazolin Sodyum
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Cefozin duyarlı mikroorganizmaların oluşturduğu aşağıdaki sistem enfeksiyonlarında kullanılır;
- Solunum yolu enfeksiyonları: Akut ve subakut bronşit, bronşektazi, bronkopnömoni, pnömoni, akciğerin cerahatlı hastalıkları (akciğer absesi), piyotoraks, plörezi, kronik solunum yolu hastalıklarına bağlı sekonder enfeksiyonlar, farenjit, larenjit, tonsilit.
- Safra yolları enfeksiyonları: Kolanjit, kolesistit.
- Peritonit, lenfanjit ve lenfadenit.
- Septisemi ve subakut bakteriyel endokardit.
- İdrar yolu enfeksiyonları: Piyelonefrit, piyelit, sistit, üretrit.
- Kemik ve eklem enfeksiyonları: Osteomiyelit, artrit.
- Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Follikülit, panaris, fronkül, fronküloz, antraks, erizipel, abse, ülser, flegmon, ameliyat sonrası yara enfeksiyonları, yanıklar, dekübit ülseri.
- Jinekolojik enfeksiyonlar: Bartolinit (bartolin absesi), servisit, endometrit, parametrit, pelvi-peritonit, doğum sonrası enfeksiyonları, mastit.
- Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları: Orta kulak iltihabı, sinüzit, parotit, kulak ve burun fronkülü.
Profilaktik Kullanım: Enfeksiyon oluşmasını ve postoperatif enfeksiyon insidansını azaltmak için Cefozin profilaktik olarak ameliyat öncesi (30-60 dakika önce) ve gerekirse ameliyatın tamamlanmasını takiben 3-5 gün kullanılabilir.
Kontrendikasyonları:
Sefalosporin grubu antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Cefozin sefalosporin, penisilin ya da diğer ilaçlara karşı allerjisi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Allerji durumlarında tedavi durdurulur ve hasta derhal epinefrin ve benzeri presöraminlerle, antihistaminiklerle veya kortikosteroidlerle tedaviye alınır.
Cefozin'in devamlı kullanılması duyarlı olmayan mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Psödomembranöz kolit belirtilerinin ortaya çıkması halinde ise ilaç kesilmeli ve uygun tedaviye geçilmelidir.
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda Cefozin dozu azaltılarak verilmelidir. Benedict, Fehling ya da Clinitest tabletleriyle yapılan idrar glukoz tayinleri yalancı pozitif reaksiyon verebilir.
Hamile ve Süt verenlerde Kullanımı: Cefozin gebelikte tıbbi zaruret olmaksızın kullanılmamalıdır. Emziren annelerde uygulanması halinde dikkatli olunmalıdır.
Prematüre ve Yenidoğanlarda: Cefozin prematürelerde ve bir aydan küçük çocuklarda kullanılmasının güvenirliliği ve etkinliği henüz bildirilmemiştir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal: Diyare, oral kandidiyazis, bulantı, kusma, karın ağrıları, anoreksi, antibiyotik tedavisi sırasında psödomembranöz kolit semptomları görülebilir. Bulantı ve kusma nadiren bildirilmiştir.
Allerjik: Anafilaksi, eozinofili, kaşıntı, ilaç ateşi, cilt döküntüsü.
Hematolojik: Nötropeni, lökopeni, trombositopeni.
Hepatik ve renal: Renal veya hepatik yetmezliğe bağlı olmaksızın SGOT, SGPT, BUN ve alkalen fosfataz seviyelerinde geçici artışlar bildirilmiştir.
Lokal reaksiyonlar: Enjeksiyon bölgesinde flebit oluşumu nadiren bildirilmiştir. İntramüsküler uygulanımı takiben enjeksiyon bölgesinde ağrı oluşumu nadirdir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Probenesid sefalosporinlerle birlikte kullanıldığında bunların böbrek tubuluslarından salgılanmasını azaltarak sefalosporinlerin kan düzeylerinin daha yüksek olmasına ve daha uzun zaman devam etmesine yol açar.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinlerde: Orta ve ağır şiddetteki enfeksiyonların tedavisinde 500 mg - 1.0 g Cefozin 6 veya 8 saatte bir uygulanmalıdır.
Duyarlı Gram-pozitif kokların etken olduğu hafif enfeksiyonlarda 250-500 mg Cefozin 8 saatte bir uygulanmalıdır.
Akut, komplike olmayan üriner sistem enfeksiyonlarında 1.0 g Cefozin 12 saatte bir uygulanmalıdır.
Pnömokoksik pnömoni tedavisinde 500 mg Cefozin 12 saatte bir uygulanmalıdır.
Ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonların tedavisinde (endokardit, septisemi gibi) 1.0 g-1.5 g Cefozin 6 saatte bir uygulanmalıdır.
Profilaktik kullanım:
Kontamine veya potansiyel olarak kontamine cerrahi müdahalelerde postoperatif enfeksiyonları önlemek için tavsiye edilen dozlar;
a) Cerrahi müdahalenin başlamasından 30-60 dakika önce 1.0 g Cefozin intravenöz veya intramüsküler yoldan uygulanır.
b) Uzun süreli cerrahi müdahalelerde (2 saat veya daha fazla ) ameliyat boyunca 500 mg - 1.0 g Cefozin intravenöz veya intramüsküler yoldan uygulanır.
c) 24 saat boyunca 6-8 saatte bir 500 mg -1.0 g Cefozin intravenöz veya intramüsküler yoldan uygulanır.
d) Enfeksiyon oluşması özellikle tehlike yaratabilecek cerrahi müdahalelerde, Cefozin'in profilaktik uygulanımına ameliyatın tamamlanmasını takiben 3-5 gün devam edilebilir.
Çocuklarda kullanım:
Hafif orta şiddetli enfeksiyonların tedavisinde günlük toplam doz 25-50 mg/kg 3-4 eşit doza bölünmüş olarak verilebilir. Ciddi enfeksiyonların tedavisinde doz kg başına 100 mg'a kadar arttırılabilir.
Atc Kodu:
J01DB04
Üretici Firma:
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 285 22 90
Email: [email protected]