Duyu Organları » Kulak Hastalıkları » Kulak Enfeksiyonu İlaçları » Antienfektif İlaçlar » Ofloksasin
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Duyarlı Streptococ, Staphylococ. N. gonorrhoeae, N. menengitis, E. coli, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter, Hafnia, Proteus, Shigella, Salmonella, Acinetobacter, Y enterocolitica, Campylobacter, Aeromonas, Vibrio, Pseudomonas, H. influenzae, Chlamidia, Mycoplasma ve Legionella'ların neden olduğu; Üriner sistem enfeksiyonları, Alt solunum yolu enfeksiyonları, Gonore, üretrit ve servitisde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Ofloksasin ve diğer kinolonkarboksilik asit türevlerine duyarlı olanlar, epileptik hastalar, çocuklar, gebeler, laktasyon ve gelişimini tamamlamamış çocuklarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Renal yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Antasitlerle birlikte kullanılmaz. Tedavi döneminde hastalar gereksiz yere güneş ve UV ışılarına maruz kalmamalıdırlar.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Allerjik reaksiyonlar, hemorajik büller, papüller, vaskülit, yüzde ödem, dil şişmesi, glosit ödem, taşikardi, solunum güçlüğü, baş ağrısı, uyku bozukluğu, ,cift görme, irritabilite ve deri reaksiyonları gibi yan etkiler görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Oral kontraseptifler ve diğer ilaçlar arasındaki etkileşimler ara kanamalara ve/veya kontraseptif başarısızlığa yol açabilirler. Aşağıdaki etkileşimler literatürde bildirilmiştir.
Hepatik metabolizma: Mikrozomal enzimleri etkileyen ilaçlarla (ör. fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin rifampisin ve muhtemelen okskarbazepin, topiramat, felbamat, ritanovir, griseofulvin ve "St. John's wort" içeren ürünler) olan etkileşimler, seks hormonlarının klerensinin artması ile sonuçlanabilir.
Enterohepatik dolaşımla etkileşmeler: Belirli antibiyotik ajanların (ör. penisilinler, tetrasiklinler) verilmesi durumunda estrogenlerin enterohepatik dolaşımının azalabileceğini ve bunun da etinilestradiol düzeylerini azaltabileceğini savunan klinik raporlar mevcuttur.
Yukarıda belirtilen ilaçlardan herhangi biri ile kısa süreli tedavi edilmekte olan kadınlar, kombine oral kontraseptif dışında geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanmalı ya da başka bir kontrasepsiyon yöntemi seçmelidirler. Mikrozomal enzim indüksiyonu yapan ilaçlar ile birlikte kullanımları süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyunca bariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Antibiyotik tedavisi (rifampisin ve griseofulvin dışında) alan kadınlar, ilacın sonlanmasını takiben 7 gün boyunca bariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Eğer eş zamanlı tedavi kombine oral kontraseptif kutusundaki drajelerin bitiminden sonra devam ediyorsa, bir sonraki kutuya ara vermeden devam edilmelidir
Oral kontraseptifler diğer ilaçların metabolizmaları ile etkileşebilmektedir. Buna bağlı olarak plazma ve doku konsantrasyonları etkilenebilir (ör. siklosporin).
Not: Olası etkileşmeleri belirlemek amacıyla eşzamanlı kullanılacak ilacın prospektüsüne başvurulmalıdır.
Laboratuvar Testleri
Kontraseptif steroidlerin kullanılması, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametrelerini, kortikosteroid bağlayıcı protein ve lipid/lipoprotein fraksiyonları gibi (taşıyıcı) proteinlerin plazma düzeylerini ve karbonhidrat metabolizması, koagulasyon ve fibrinoliz parametrelerini içeren bir grup laboratuvar testinin sonuçlarını etkileyebilir. Değişiklikler genellikle normal laboratuvar değerleri sınırları içinde kalır.
Kullanım şekli ve dozu:
2x1 tablet/gün dozda kullanılır.Ağır enfeksiyonlarda günlük doz 3-4 tablete kadar çıkartılabilir.
Atc Kodu:
S02AA16
Üretici Firma:
Abfar İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 279 28 20
Email: [email protected]