Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları) » Antimetabolitler » Pirimidin Analogları » Sitozin Arabinozid
Formülü:
100mg Sitarabin Ampul 1
25 ml Enjeksiyonluk su Ampul 1
150 mg Sodyum laktat Ampul 1
12 mg Sodyum laktat Ampul 1
5 ml Enjeksiyonluk su Ampul 1
0.8 mg Laktik asit Ampul 1
0.032 mg Laktik asit Ampul 1
500mg Sitarabin Ampul 1
250 mg Sodyum laktat Ampul 1
0.08 mg Laktik asit Ampul 1
20 ml Enjeksiyonluk su Ampul 1
1000mg Sitarabin Ampul 1
2 ml Enjeksiyonluk su Ampul 1
30 mg Sodyum laktat Ampul 1
40mg Sitarabin Ampul 1
0.4 mg Laktik asit Ampul 1
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Akut nonlenfoblastik lösemi, kronik myeloid löseminin blastik faza dönüşüm dönemleri, yüksek habasetli non-Hodgkin lenfomalarında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Etken maddeye aşırı duyarlılığı olan hastalarda, hamilelerde, laktsyonda ve kemik iliği depresyonu yapan ilaçları kullananlarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Gebeliklekullanımı konusunda çalışamalar yeterli değildir.Gebelikte fetusa zararlı etkiye sahiptir.Teadavi gebeliğin ilk 2 veya 3 ayında başladıysa risk daha düşüktür. Gebeliğin ilk üç ayında tedavi edilmesine rağmen normal çocuk doğumlarına rastlanmışsada bu çocukların ilerkii yaşalarda izlenmesi önerilir. İlcın anne sütüne geçip geçmediği belli değildir. Emzirme döneminde ya ilaca ya da tedavişnin sonlandırılmasına, anne için öneemi göz önüne alarak karar verilmelidir. Kemik iliği baskılanmış hastalarda sitarabin taedvisine başlarken dikkatli olunmalıdır. İndükasyon tedavisinede hastayı yakın tıbbi gözlem altında tutmak ve hergün lökosit sayımı yapmak gerekir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Kemik iliğini baskılayan ilaç olduğu için tedavi sırasınada anemi, lökopeni, trombositopeni, megaloblastoz, retikülositlerde azalma görülür.Bu reaksiyonlar şiddetli doza ve tedavi programına bağlıdır.Periferik yayma ve kemik ilği morfolojisinde hücresel değişiklikler görülebilir.
Enfeksiyonlar: Viral, bakteriyel, parazitik, tungal veya saprofitik enfeksiyonlar görülebilir. Bu enfeksiyonlar hafif olabileceği gibi ağı hatta ölümcül olabilir.
En sık görülen yan etkiler iştahsızlık, bulantı, kusma, diyare, oral veya anal enfeksiyonlar , üserasyo, karaciğer işlev bozukluğu, ateş,döküntü, kanama,
Cytarabin sendromu: Ateş , miyalji, kemik ağrısı, göğüs ağrısı makülapapüler.
konjektivit, halsizlikle kendini gösteren sendromdur. Bu sendromun önlenmesinde veya tedavisinde kartikosteroidle kullanılır.Ayrıca uygulama sırasında deri altı uygulama sahasında nadiren ağrı ve enflamasyon görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
-Cytarabine içeren kombine etdavilerde tedavi sonlandırıldıktan bir kaç gün sonrasına kadar digoksinin emilimi azalır .Digoksin ve digoksin ile etkileşimi yoktur.- Daha önceden L- asparaginaz ile tedavi görenlerde cytarabine tedavisine geçildiğinde akut pankreatit görülebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Akut lösemi : IV infüzyon yoluyla 100 mg/m²/gün olarak veya yine aynı günler boyunca Iv enjeksiyon şeklinde 12 saatte bir 100mg/m² olarak verilir.
Tedaviye dirençli akut lösemi: 2-3 haftada tekrarlanmak üzere her 12 saate bir 3g/m² olacak şekilde 4-12 doz verilir. Her iki haftada bir 4-64-6 doz uygulama ile her üç haftada bir 9 doz uygulama açısından aynı ve diğer uygulamalardan daha az toksiktir.
Meningoal lösemide intratekal uygulama: Doz 4 gün boyunca günde bir kez 5-75 mg/m² dir. En çok kullanılan doz şeması bayin- omurilik sıvıları normale dönene kadar her 4 günde bir 30 mg/m² dir. Bulgular noırmale döndükten sonra son bir uygulama daha yapılır.
Atc Kodu:
L01BC01
İthalatçı Firma:
Eczacıbaşı İlaç Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 282 59 43