Diğer»Steril ve apirojen
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Gastrointestinal sıvı kayıpları; ağır kusmalar, gastrik süksiyon, viral ve bakteriel endotoksik diareler, villöz adenom, saliver, pankreatik ve bilier fistüller, malabsorpsiyon sendromu. Endokrin hastalıklar (üriner kayıplar); primer hiperaldosteronizm, adrenal hiperplaz Cushing sendromu adrenokortikal adenoma, karbenoksolon alımı, Bartter sendromu (Juxta glomerular apparat hiperplazisi), konjenital adrenal hiperplazi. Böbrek hastalıkları: Renal tübüler asidoz, kronik piyelonefrit,polisistik böbrek, interstisyel nefrit, postobstrüksiyon diuresis, postanürik diuresis.
İlaçlar - Diüretikler; Tiazidler, furosemid, etakrinik asid, organik civa diüretikleri, asetazolamid, amfoterisin B, gentamisin, intravenöz karbenisilin, familial hipokalemi (kronik kaliüri) Metabolik faktörler: Aşırı kardonhidrat alımı, alkolizm, anorexia nervosa, geophagi potasyumsuz sıvılarla intravenöz sıvı tedavisi, Potasyumun intrasellüler sıvıya geçmesi (Shift): Alkaloz (pH artması veya (H+) azalması), plasmada bikarbonat artışı, hiperinsülinemi, familial hipokalemik paralizi
Kontrendikasyonları:
Hiperkalemi, asidoz, hipekloremi, ağır doku yıkımı, triamteren, amilorid, spironolakton gibi potasyum tutucu, diüretik alanlar, kalp bloku, aritmiler, miyokard hasarı, ödem, su ve tuz retansiyonu, konjestif kalp yetmezliği, oligüri , anüri.
Uyarılar/Önlemler:
1-Tedaviden önce serum elektrolitleri, asid-baz durumu, glisemi incelenmeli, EKG çekilmelidir. 2- Potasyum enjeksiyonları sadece idrar akımı yeterli olan hastalara yapılmalıdır. Dehidrate hastalarda potasyum çözeltileri verilmeden önce potasyumsuz çözeltiler iIe gerekli hidrasyon sağlanmalıdır. 3- Hiperkloremik asidozda (Fanconi sendromu) potasyum klorür kullanılması sakıncalı Potasyum bikarbonat veya sitrat tercih edilmelidir.4- Total vücut potasyumu değişmediği halde asidozda potasyum hücre dışına çıkar ve hiperkalemi tablosu görülür, alkalozda ise hücre içine girer ve hipokalemi tablosu görülür. 5- Bazı hastalıklarda normokalemi görülmesine rağmen total vücut potasyumunda büyük açıklar mevcuttur. Kronik respiratuvar asidoz, karaciğer sirozu, üremi ve konjestif kalp yetmezliği böyle durumlar olup bunlara potasyum tuzları vermekle açık kapanmaz. Primer hastalığın tedavisi yönüne gidilmelidir. 6- Hiperkalemi semptomsuz olarak mevcut ölabilir ve sadece EKG'den anlaşılabilir: T sivrileşmesi, P kaybı, ST depresyonu ve QT uzaması hiperkalemi belirtileridir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Karbonhidrat toleransı azalmış hastalarda ve latent diabetiklerde glukoz solüsyon- ları hiperglisemi, glukozüri ve hiperusmolariteye sebep olabilir.
Serum potasyumunda yükselme (hiperkalemi) asimptomatik olabildiği gibi parestezi, parastezi, konfüzyon, eksitasyon, fibrillasyon, aritmiler ve kalp durması gibi belirtiler gösterebilir. Hastanın kardiyovasküler ve renal fonksiyonları çok kısıtlı ise verilen su ve tuz konjestif kalp yetmezliği, ödem ve akciğer ödemine sebep olabilir. Lokal enjeksiyon tekniğiyle ilgili olarak ateş, tromboz, flebit, ekstravazasyon gibi komplikasyonlar görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Yoktur.
Kullanım şekli ve dozu:
%5 Dekstroz, %0,45 NaCI,%0,30 KCl solüsyonu intravenöz enfüzyon şeklinde kullanılır. Doz hastanın durumuna ve ihtiyacına göre bireysel olarak tayin edilir. İdame tedavisi için yetişkinlerde günde 40 mEq potasyum yeterlidir. (1000 ml %5 Dekstroz, %0,45 NaCI, %0,30 KCl solusyonu) Potasyum kayıpları sonucu total vücut potasyumu azalmışsa ve serum potasyum seviyesi normalin altında ise 80 mEq (2000 ml)'ye kadar verilebilir. Pratik bir kural olarak plasma potasyumunu 1 mEq/L yükseltmek için 40-60 mEq potasyum gereklidir. İnfüzyon hızı saatte 10-20 mEq potasyum (250-500 ml %5 Dekstroz, %0,45 NaCl, %0,30 KCl solüsyonu ) ' dur . Plasma potasyumu 2, 5 mEq/L' nin üstünde ise 10 mEq/saat hızı kullanılmalıdır. 24 saatlik maksimal doz 200 mEq potasyumdur. Çocuklarda ve bebeklerde 24 saatlik total doz 2-3 mEq potasyum / kg (vücut ağırlığı)'dır.
Üretici Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: