Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vincistine Dbl
{1 mg/1 ml enj.sol.}

Diğer»Kardiyovasküler ACE İnhibitörü

Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Vincristine sülfate akut lösemilerde endikedir. Hodgkin hastalığında, non-Hodgkio malign lenfomalarda (lenfositik, mikst hücreli, histiyositik,
indiferansiye,nodüler ve diffüz tiplerde), rhabdomiyosarkomlarda, nöroblastomda, Willms tümöründe, osteojenik sarkomda, Ewing sarkomunda, mikosis fungoidesde, uterus ve serviks karsinomlarında, meme kanserinde, malign melanomda, akciğerin yulaf hücreli kanserinde ve çocukluk çağı jinokolojik tümörlerinde de kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Charcot-Marie-Tooth sendromunun demiyelinizan tipinde vincristine sülfate verilmemelidir. Uyanlar ve önlemler bölümünde anlatılanlara dikkat edilmelidir. Vincristine, karaciğer üzerine radyasyon alan hastalara uygulanmamalıdır.
İnsanda fetal malformasyon artşına neden olabilecek, olan veya insidensi arttırması beklenen ilaçlardır. Vincristine gebe kadınlara verildiğinde fetusa zararlıdır. Hamile kadınlarda yeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.Bu ilaç hamilelikte kullanılırsa veya hasta bu ilacı alırken hamile kalırsa, ilacın zararlı etkileri konusunda aydınlatılmalıdır. Üretken çağdaki kadınlar hamile kalmamaları için uyarılmalıdırlar. Hamilelerde kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Vincristine sadece sitotoksik kemoterapide tecrübeli doktorlar tarafından kullanılmalıdır. İlaç çok irritandır ve intramüsküler, intatekal veya subkutan olarak verilmemelidir. Vincristine'in intratekal kullanılması genellikle fataldir. Kullanırken, bu ürünü içeren enjektörler ve şişeler "DİKKKAT İNTRATEKAL KULLANIM İÇİN DEĞİLDİR SADECE IV KULLANILIR." etiketiyle işaretlenmelidir.
Vincristine bir vesikandır ve ekstravazasyonunda ciddi lokal reaksiyona neden olur. Eğer IV vincristine uygulamasında çevre dokuya kaçak olursa, enjeksiyon hemen durdurulmalı ve dozun kalan kısmı başka bir venden verilmelidir. İlacı dağıtmak ve rahatsızlığı ve oluşabilecek doku hasarını engellemek için lokal hiyalüronidaz enjeksiyonu ve lokal ısı uygulaması yapılabilir.
Vincristine tedavisi sonrası lökopeni oluşma olasılığı diğer onkolitik ajanlarla görülenden daha azdır. Ama, görülebilme olasılığı nedeniyle doktor ve hasta infeksiyon komplikasyonları açısından dikkatli olmalıdır. Eğer lökopeni ve infeksiyon komplikasyonu varsa vincristine sülfate'nin bir sonraki dozu iyi planlanmalıdır.
Eğer hastada gut veya renal ürat taşı hikayesi varsa, risk/yarar konusunda iyi düşünülmelidir, çünkü onkolitik ajan tedavisi sırasında görülebilen akut ürik asit nefropatisi vincristine için de bildirilmiştir.
Vincristine'in kan-beyin bariyerini zayıf şekilde geçmesinden dolayı, santral sinir sistemi lösemilerinde ek ajanlar ve uygulama yolları da düşünülmelidir.
Vincristine intratekal olarak kullanılmamalıdır. Vincristine nörotoksik etkisi diğer nörotoksik ajanlar ve spinal kord ışınlaması ve nörolojik hastalıklarda daha fazla olarak görülebilir.
Daha önce sitotoksik ilaç veya irradiasyon sonrası nöromüsküler hastalık (sensoriyal perifeıik nöropeti ve steroid nedenli miyopati de dahil olmak üzere) gelişenler ve aynı zamanda nörotoksik potansiyeli olan ilaç kuİlanan hastalarda vincristine kullanıldığı zaman dozaja ve yan etkilere özellikle dikkat edilmelidir.
Ayrıca, nörotoksisiteye daha duyarlı olmaları nedeniyle yaşlılarda daha dikkatli olmak gerekir. (Dozaj ve Uygulama bölümüne bakınız. )

Vinka alkoloidlerinin uygulanması sonrası nefes kesilmesi ve ciddi bronkospazm bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar daha sık olarak vinka alkoloidleri mitomisin·C ile bereber kullanıldığında görülür ve özellikte daha önceden pulmoner hastaliğı olan hastalarda yoğun tedavi gerektirir. Bu reaksiyonların başlaması mitomisin dozundan 2 hafta sonraya kadar gecikebilir. Kronik tedavi gerektiren progressif dispne gelişebilir. Vincristine tekrar uygulanmamalıdır.
Vincristine'in hepatik metabolizması ve biliyer ekskreyonu nedeniyle karaciğer hastalığı ve ikteri olan hastalarda dozaj modifikasyonu gerekir.
İlacın gözlere değmemesi gerekir çünkü vincristine çok irritandır ve korneal ülserasyona neden olabilir. Gözler bir an önce suyla yıkanmalıdır.
Monitörizasyon ve Laboratuar Tetkikleri : Nörotoksisite doza bağımlı klinik toksisite olarak ortaya çıktığından, doz modifkasyonu için klinik değerlendiıme gerekir. Vincristine sülfate uygulaması sonrası, özellikle daha önceki tedavi veya hastalığın kendisinden dolayı azalmış kemik iliği fonksiyonu olanlarda lökositlerde ve trombositlerde bir düşme olabilir.
Bu yüzden her doz öncesi tam kan sayımı yapılmalıdır.Akut lösemide remisyon indüksiyonu sırasında ürik asit düzeyinde ani yükselmeler görülebilir. Ürik asit nefropatisini önlemek için tedavinin ilk 3-4 haftasında ürik asit ölçümleri yapılmalıdır. Bu testleri yapan laboratuarın normal değerleri öğrenilmelidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Bu ilacın kullanımı öncesi hasta ve veya ebeveynler/ hasta yakınları beklenmeyen etkiler olasılığı açısından aydınlatılmalıdırlar. Genelde yan etkiler reversibldır ve doza bağımlıdır. En sık yan etki alopesi ve en çok sorun yaratanlar nöromüsküler orjinlidir. Haftalık dozlarda tek ilaç şeklinde kullanıldığında, yan etkiler lökopeni, nöral ağrı ve konstüpasyondur ama kısa sürelidirler. Doz azaltıldığında bu etkiler azalır veya kaybolur. Hesaplanan ilaç miktarı bölünmüş dozlar halinde verildiğinde bu gibi reaksiyonların ciddiyetinin arttığı görülür. Aşağıda yan etkiler bildirilmiştir. Hipersensitivite :
Multidrug kemoterapi rejimleri içinde vincristine alan hastalarda vincristine'e bağlı anaflaktoid döküntü ve ödem gibi allerjik tipte reaksiyonlar seyrek de olsa bildirilmiştir. Gastrointestinal : Konstüpasyon ve paralitik ileus gibi otonomik toksisite Ender değildir ve sıklıkla abdominal kramplarla birlikte görülür. Gaite yumuşatıcılar, laksatifler ve lavmanlar yararlı olabilir. Vincristine alan hastalarda rutin profilaktik Iaksatif ve lavman rejimleri genellikle önerilmektedir. Konstüpasyon üst kolon kaynaklı olabilir ve fizik muayenede rektum boş olabilir. Kolik tarzda abdominal ağrı ile beraber boş rektum doktoru yanlış yönlendirebilir. Bu durumu ortaya koymak için direkt batın filmleri yararlıdırlar. Özellikle küçük çocuklarda parelitik ileus görülebilir. Vincristine'nin tedricen kesilmesi ve semptomatik tedavi ile ileus kendiliğinden geriler. Butantı, kusma, stomatit ve oral ülserasyonlar görülebilir. Genitoüriner : Özellikle non-Hodgkin lenfoma ve lösemilerde hiperürisemi görülebilir. Bazı hastalarda ürik asit nefropatisi gelişir. Bu etkiler yeterli hidratasyon, idrarın alkalileştirilmesi ve/veya allopürinol ile azaltılabilir. Mesane atonisine bağlı olarak poliüri, disüri ve üriner retansiyon görülebilir.Üriner retansiyon yapan diğer ilaçlar eğer mümkünse vincristine sülfate tedavisinin ilk birkaç günü kesilmelidir. Kardiyovasküler : Hipertansiyon ve hipotansiyon görülebilir. Vincristine sülfate içeren kemoterapi rejimleri daha önce mediastinal ışın almış hastalarda koroner arter hastalığı ve miyokart enfarktüsüne yol açabilir. Nedeni anlaşılamamıştır.
Nörolojik : Nöromüsküler yan etkilerin oluşması sıklıkla bir sırayı takib eder. Başlangıçta sadece duysal bozukuluk ve parestezi oluşur. Tedaviye devam edilince eşlik eden nöromüsküler olayları geri döndürecek bir ajan bulunamamıştır. Tedavinin sürdürülmesiyle derin tendon reflekslerinin kaybı, düşük ayak, ataksi ve paraliziler bildirilmiştir. Pulmoner : önlemler bölümüne bakınız. Endokrin : Vincristine tedavisi alan hastalarda antidiüretik hormon hipersekresyonu görülmüştür. Bu hastalarda renal veya adrenel bir hastalık, hipotansiyon, azotemi veya klinik ödem olmadan artmış üriner sodyum ekskresyonu ile beraber hiponatremi görülür. Sıvı kısıtlamasıyla hiponatremi ve renal sodyum kaybı düzelir. Hematolojik : Vincristine sülfate'nin trombositler veya kırmızı kan hücreleri üzerinde belirgin bir etkisi yoktur. Genellikle ciddi kemik iliği depresyonu doz sınırlaması için majör bir neden değildir. Ama, anemi, lökopeni ve trombositopeni bildirilmiştir. Trombositopeni eğer vincristine tedavisi başlanmadan önce varsa, kemik iliği remisyonundan önce düzelebilir. Deri/Saçlar : Vincristine alan hastaların % 20-70'inde alopesi geliştiği bildirilmiştir. İlaç kesildiğinde geriye dönüşümlüdür. Fotosensitivite ve döküntüler de bildirilmiştir. Diğer : Ateş ve başağrısı görülebilir. Aşırı terleme, miyoklonik kasılmalar, anormal valsalva cevabı, impotans ve libido azalması diğer yan etkileridir. Yüksek dozlarda kilo kaybı da bildirilmiştir.

İlaç etkileşimleri:

Allopürinol sitotoksiklere bağlı kemik iliği depresyonunu arttırabilir. Bunun mekanizması henüz anlaşılamamıştır. Vincristine nörotoksisitesi asparaginaz, izoniazid ve diğer periferik sinir sistemine etkili ilaçlarla additif etki gösterebilir. Doxorubicine'nin vincristine ve prednisolon ile beraber kullanımı miyelosupresyonu arttırır, bu kombinasyonun kullanılmaması önerilir. Vincristine, mehotrexate'nin malign hücrelerce uptake'ini arttırı ve bu prensip yüksek doz methotrexate tedavisinde kullanılır. Bu etkileşimin klinik önemi bilinmemektedir. Ayrıca vincristine yüksek doz metoerexate tedavisi başlandıktan 23 saat sonra verilirse, BOS'da metotrexate seviyesinin 2.5 kat arttığı bildirilmiştir. Bu etki yaklaşık 3 saat sürer. Vincristinesülfate tedavisi ile normal savunma mekanizmaları suprese olduğu için, tedavi sonrası canlı virüs aşısı yapılırsa aşı virusunun replikasyonu potansiyelize olur, aşının yan etkileri artabilir veya hastanın aşıya karşı antikor cevabı azalabilir.
Hastanın ölü virus aşılarına antikor cevabı da azalabilir. Vincristine alan veya almış olan hastaların hematolojik durumlarının çok iyi değerlendirilmesi ve vincristine tedavisinden sorumlu doktorun görüşleri alınarak çok dikkatli şekilde yapılabilir. İmmunsupresyona neden olan tedavi bitimi ve hastanın aşılara cevap verebilme yeteneğinin düzelmesi arasındaki süre birçok faktöre bağlıdır ve 3 aydan 1 yıla kadar değiştiği düşünülmektedir.
Vincristine uygulanmasıyla, antimikrobiyal ajan absorbsiyonunun azalmasına bağlı olarak, oral kinolonların antimikrobiyal etkinlikleri azalır.
Fenitoinin vincristine sülfate içeren antienoplastik kemoterapi kombinasyonları ile simultane olarak IV veya oral kullanılmasının, antikovülsanın kan düzeylerine azalttığı ve konvülsiyon aktivitesinin arttığı bildirilmiştir. Serum düzeyleri ölçülerek doz ayarlamaları yapılmalıdır. Bu etkileşimde vincristine'in rolü kesin olarak anlaşılmış değildir. Bu etki fenitoinin absorbsiyonunun azalması ve metabolizma ve eliminasyon hızının artmasından dolayı olabilir. Nifedipin vincristine'nin klirensini azaltır. Çalışmalar kanser kemoterapisinin ve radyasyon tedavisinin, tablet formunda alınan digitalis glikozidleri digoksin ve B-asetildigoksinin absorbsiyonun azalttığını göstermiştir.Kemoterapi öncesi ve kemoterapi sırasında ve sonrası digoksin kan düzeyleri ölçülmeli ve bunlara göre gerekli doz ayarlamaları yapılmalıdır. Laktasyonda Kullanım :Bu ilacm insan sütüne ekskrete olup olmadığı bilinmemektedir. Birçok ilacın insan sütüne geçmesi ve vincristine'in emzikli çocuktaki ciddi yan etki potansiyeli nedeniyle ilacın anne için de önemi düşünülerek ilacın kesilmesine veya ememzirmeye son verilmesine karar verilmelidir. Karsinogenesis, Mutagenesis ve Fertilite Bozuklukları : İn vivo veya in vitro laboratuar testlerinde vincristine sülfate'nın mutajenisitesi gösterilmemiştir. Malign hastalıklarda vincristine sülfate tedavisi sonrası fertilite insanlarda çalışılmamıştır. Vincristine içeren multiplajajn kemoterapi alan erkek ve kadınlardan elde edilen klinik raporlarla postpubertal hastalarda azospermi ve amenore görüldüğü ortaya konulmuştur. Kemoterapi bitiminden aylar sonra bazı hastalarda düzelme görülmüştür ama hepsi düzelmemektedir. Aynı tedavi prepubertal hastalara uygulandığında kalıcı azospermi ve amenore olasılığı çok daha azdır.
Vincristine ile beraber karsinöjenik olduğu bilinen antikanser ilaçlarla kombine kemoterapi alan hastalarda sekonder malignansiler gelmiştir. Vincristine sülfate'nin burdaki rolü belirlenememiştir. Sıçanlar ve farelerde vincristine'nin intraperitoneal uygulanmasının sonucunda karsinojenisite belirlenememiştir.

Kullanım şekli ve dozu:

Bu preperat, vincristine sülfate aygulamasında tecrübeli kişiler tarafmdan intravenöz olarak kullanılması içindir. Vincristine sülfate'nin intratekal kullanımı genellikle fataldir. Nörotoksisite doze bağımlıdır. Aşırı doz ciddi veya fatal sonuçlar doğurabileceğinden, vincristine sülfate dozunun hesaplanmasında ve uygulanmasında çok dikkatli olunmalıdır. Vincristine Sülfate Enjektabl, solüsyon ve şişe uygun olduğunda görsel olarak partiküllerin varlığı ve renk bozuklukları yönünden incelenebilir. Vincristine Sülfate Enjektabl H.P. önerildiği gibi sulandırıldıktan sonra, Vincristine Sülfate Enjektabl % 0.9 Sodyıım Kloıür veya % 5 glikoz infüzyonunun içinden veya setten veya direkt olarak bir venden yaklaşık bir dakikalık sürede verilebilir. Ekstrvazasyonun olmaması için çok dikkat edilmelidir.
Uyumsuztuklar :
% 0.9 Sodyum Klorür Enjektabl B.P veya % 5 Glikoz Enjektabl dışında hiçbir solüsyon ile karıştırılmamalıdır. Dozaj : Vincristine birçok değşik doz şemalarında ve başka ilaçlarla kombinasyonlar şeklinde uygulanabilir. Terapötik ve toksik düzeyler arasındaki aralığın dar olması ve cevaptaki değişmeler nedeniyle, dozaj bireyin ihtiyacına göre, dikkatle hazırlanmalıdır. Vincristine genellikle bir haftalık aralarla uygulanır. Çocuklar : Genellikle uygulanan 1.5-2.0 mg/m2 vücut yüzey alanıdır. 10 kg veya daha düşük ağırlıklı çocuklarda veya b.s.a.'sı 1 m den az olanlarda başlangıç dozu haftada bir 0.05 mg/kg olmalıdır. Serum bilirubin düzeyi 2 mg / 100 ml'den fazla olanlarda vincristine sülfate dozunun %50 azaltılması önerilir.
Erişkinler : Genellikle doz 1.4 mg/m2 'dir. Serum bilirubin düzeyi 2 mg/100 ml'den fazla olanlarda vincristine sülfate dozunun %50 azaltılması önerilir.
Yaşlılar : Normal yetişkin dozu kullanılır. Hastalar ve nörolojik hastalığıolanlar vincristine nörotoksik yan etkilerine daha duyarlıdırlar. Karaciğer hastalığı ve ikteri olanlarda da doz ayarlaması gerekebilir. Vincristine sülfate enjektabl sağlam, rahat giden bir intravenöz iğne veya kateterden uygulanmalıdırlar. Uygulama sırasında bir sızıntı veya şişme olmamasına dikkat edilmelidir.

Üretici Firma:

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon:

Vincistine Dbl Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:19.2.2022)

Vincistine Dbl
{1 mg/1 ml enj.sol.}

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 18488,57 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 53274,02 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.