Diğer»Kalsiyum Antagonist
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Anjina pektoris, enfarktüs sonu paroksismal supraventriküler aritmiler ve hipertansiyonda endikedir.
Kontrendikasyonları:
Kardiojenik şok, komplike taze enfarktüs, ağır uyarı iletim bozukluğu ve sinüs düğümü sendromunda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Preparat yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra kullanılmalıdır. Karaciğer bozukluğu olanlarda doz ayarı yapılmalıdır. Beta blokör kullanan hastalarda i.v. yoldan kullanılmaz. Gebeliğin ilk 3 ayında ve laktasyonda kullanılmaması önerilir. Taşıt kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapılmamalıdır. Antiaritmikler inhalasyon narkotikleri, kan basıncını düşüren ilaçlar ve digoxinle birlikte kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Veraljin'in başlıca yan etkileri, aşırı duyarlık reaksiyonlarından ileri gelmektedir. Bunların en önemli şok ve agranülositoz, lukopeni, trambositppeni gibi kan tablosu bozukluklarısır. Her iki reaksiyon da ender görülür. Ancak hayatı tehtit edici olup komplikasyonsuz uygulamadan sonrabile ortaya çıkabilir. Uzun süreli kullanımlarda kan kontrolleri yapılmalıdır. Agranülositoz, titreme, yüksek ateş yutma güçlüğü boğaz ağrıs,ağız- burun - boğaz-genital ve anal bölgelerde enflamatuar lezyonlar gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. İlaca hemen son verildiğinde, belirtiler tekrar normale döner. Bu nedenle genel durumda beklenmedik bir bozulma olursa, özellikle ağız burun ve boğazda ağrılımukoza değişiklikleri görülür veya ateş düşmez aksine yükselirse, veraljin kullanımına hemen son verilmelidir. Trombositomi kendini kanam eğiliminde artış veya/ve deri mukozalarda peteşi şeklinde kanamalar belli eder. Diğer önemli aşırı duyarlılık reaksiyonu olan şok, soğuk ter, baş dönmes bulantı, deri renginin solması, uıyuşukluk,aolunum güçlüğü şeklinde ortaya çıkabilir. Kaşıntı yüzde şişkinlik, kalp bölgesinde darlık hissi, anbızda artış kol ve bacaklarda soğukluk hissi olabilir.Bu bellirtiler ilaç alındıktan hemen sonra veya bir saat içinde ortaya çıkabilir. Belirtilerin bir veya birkaçı farkedildiğinde hemen bir doktora baş vurulmalıdır. Doktor gelinceye kadar hasta, başı aşağı gelicek şekilde yatırılmalı ve solunum yolu açık tutulmalıdır. Nadir olgularda, özellikle anamnezinde böbrek hastalığı olanlarda veya şaırı dozlarda idrar yapımının azalması (oligür) tamemen durması (anuri) ve protein itrahında artış (protei nüri), böbrek dokusunda iltahap (entersisyel nefrit) gibi geçici böbrek bozuklukları gözlenmiştir. Diğer istenmeyen etkiler, konjunktivada, burun ve boğz mukozalarında, deride (ürtikel şeklinde döküntüler gibi) çok nadir vakalrda ise şiddetli, bazen hayatı tehtit edici mukozaların da tutulduğu bülloz deri reaksiyonları dibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Bu tür deri reaksiyonları görüldüğünde, ilaç derhal kesilmeli ve bir doktora baş vurulmalıdır. Astma öyküsü bulunan hastalar astma atağına karşı dikkatle takip edilmelidir.
İlaç etkileşimleri:
Siklosporin ile birlikte kullanıldığında, siklosporin seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle düzenli kontrol yapılması gereklidir. Etken madde olan metamizol ve alkol birbirinin etksini arttırabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinlerde günlük ortalama doz 3x40-160mg yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra kullanılır. Max. günlük doz 400mg'dır. Çocuklarda günde 2-3x20-80mg kullanılır.
Üretici Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: