Tussifed
{100 Ml Öksürük Şurubu}
Diğer»Şurup
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Bir nazal dekonjestan, bir histamin H1-reseptör antagonisti ve bir antitussif kombinasyonunun yararlı olduğu üst solunum yolları rahatsızlıklarında, kuru öksürükte sempotik rahatlama sağlanmasında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Tussifed öksürük şurubu daha önce bu ilaca ve ilacın bileşiklerine karşı tolerans göstermemiş olan bireylerde kontrendikedir. Ciddi hipertansiyon ve şiddetli arter koroner sorunu olan hastalarda kontrendikedir. Önceki 2 hafta içinde monoamin oksidaz inhibitöeleri almış olan veya almaya devam eden hastalarda kontrendikedir. Psödoefedrin ve bu tip bir ilacın kullanılması bazen kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Kodein ve momoamin oksidaz inhibitörleri ile şiddetli reaksiyonlar meydana gelmiştir. Bunlar genel olarak ani olarak görülen etkilerdir ve hipertansiyon, şok ve koma ile veya tam tersine hipertansiyon ve eksitasyon ile sonuçlanır. Antibakteriyel bir madde olan furazolidonun, monoamin oksidazı doz bağlı olarak inhibe etki ettiği bilinmektedir. Tussifed öksürük şurubu ve furazolidonun birlikte verilmesinin neden olduğu herhangi bir hipertansif kriz bildirilmemiş olmasına rağmen bunlar birlikte kullanılmamalıdır.Feokromosiyoma hastaları için kontrendikedir. Astıma bağlı öksürüğü olan hastalarda veya öksürükle birlikte aşırı sekresyon görülen durumlarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Uyku haline sebep olabilir ve işitme testlerinde performans bozukluklarına neden olabilir. Hastalar kendilerinin ilaca cevap verme düzeylerini tayin edebilecek hale gelene kadar araba kullnılmamalı ve makine çalıştırılmamalıdır. Objektif veriler olmamakla şurubu kullananlar aynı zamanda alkol ve MSS üzerinde etkili olan benzer sedatifler kullanılmamalıdır.
Normotansif hastalarda psödoefedrin kayda değer hiçbir presör etkisi olmamakla beraber antihipertansif maddeler trisiklik antidepresanlar veya dekojestanlar, iştah bastırıcı ilaçlar ve antifetamin-benzeri psikostimülanlar gibi diğer sempatotimetik ilaçları ilaçları alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Tekrarlayan veya denetimsiz tedaviye başlamadan önce bu gibi hastaların tek doz verilmesinden sonra kan basıncı gözlenmelidir. Hipertansiyon, kalp hastalığı, diabt, hipertridizm , yüksek intraoküler basınç, prostat büyümesi ve üretra striktürü olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Kodein veya diğer narkotikler akut batından şüphelinilen hastaların klinik gidişini veya tanıda karar verilirken yardımcı olabilecek belirtileri maskeleyebilirler. Renal veya hepatit işlem bozuklukları olan hastalarda şurup ile ilgili spesifik bir araştırma bulunmamaktadır.
Gebelik ve emzirme dönemlerine ilişkin kullanımlarda hekim kararı dikkatli almalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
MSS depresyonu veya eksitasyonu görülebilir; en sık bildirirlen yan etkiler uyku hali, sersemlik hissi ve baş dönmesidir. Uyku bozuklukları ve nadiren halusinasyonlar da bildirilmiştir. Tahrişli veya tahrişsiz deri döküntüleri, taşikardi, ağız, burun ve boğazda kuruma, konstipasyon, mide bulantısı ve kusma da bazı raporlarda belirtilmiştir. Psödoefedrin alan hastalarda üriner retansiyon da bildirilmiştir. Mevcut bir prostat büyümesi bunun önemli bir hazırlayıcı faktörü oabilir.
İlaç etkileşimleri:
Dekonjestanlar, trisiklik antidepresanlar, iştah bastırıcılar ve amfetamin-benzeri psikostimulanlar gibi sempatomimetik maddeler veya sempatomimetik aminlerin katabolizmasını engelleyen monoamin oksidaz inhibitörleri ile birlikte kullanılması bazen kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Psödoefedrin içermesinden dolayı bretilyum, betanidin, guanetidin, deprizokin, metildopa ve beta- adrenerjik bloke edici maddeler gibi sempatomimetik aktivite üzerinden etkili ilaöların hipotansif etkilerini kısmen tersine çevirebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinler ve 12 yaşın üzerindeki kişilerde: Günde 3 kez 10 ml,12 yaşın altındaki çocuklar: Günde 3 kez 5 ml,1-2 yaş: Günde 3 kez 1.25 ml,
2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmadan önce hekime danışılmalıdır.
Üretici Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: