Diğer»Antiprotozoal, Anaerobik
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Akut intestinal amebiyaz tedavisinde, Giardia lamblia'nın neden olduğu giardiazis tedavisinde,
Balantidiazis ve Blastocystis hominis enfeksiyonunda, Trikomoniyaz tedavisinde, Postoperatif anaerobik bakteriyel enfeksiyonların önlenmesinde,
Duyarlı anaerob bakterilerin sebep olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde:
Intraabdominal enfeksiyonlar, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, Jinekolojik enfeksiyonlar, Kemik ve eklem enfeksiyonları, endokardit, septisemi, akut netrotize ülseratif gingivit, akut dental enfeksiyonlarda endikedir.
Kontrendikasyonları:
Metronidazol veya imidazol türevlerine aşırı duyarlığı olanlarda ve gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Yüksek dozda ve uzun süre metronidazol kullanan hastalar dikkatle izlenmelidir. Anormal nörolojik belirtiler görülmesi halinde tedavi kesilmelidir. Merkezi sinir sistemi aktif hastalığı olanlara ilaç dikkatle verilmelidir.
Ağır hepatik hastalığı olanlarda metronidazol metabolizması yavaşladığından, metronidazol ve metabolitleri birikebilir. Tavsiye edilen mutad dozlar bu hastalara dikkatle verilmelidir.
Bilinen veya teşhis edilmemiş kandidiyaz vakaları tedavi sırasında daha belirgin hale gelip bir kandisidal ilaç ile tedaviyi gerktirebilir.
Metronidazol, bir nitroimidazol türevi olduğu için halen veya geçmişte bir kan bozukluğu olan hastalara verilirken dikkat edilmelidir.Tedavi sırasında hafif lökopeni görüldüğü bildirilmiştir, ancak ilaca atfedilen kalıcı bir hematolojik anormallik gözlenmemiştir.
Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı: Metronidazol, plasentadan fetal dolaşıma geçer.Kesinlikle gerekmedikçe hamilekerde kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçtiğinden dolayı emziren anneler bu ilacı aldıkları süre içinde ve ilacın kesilmesinden sonraki 24-48 saat emzirmeyi kesmelidirler.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Metronidazol genellikle iyi tolere edilir, seyrek olarak uyuşukluk ve döküntüler görülebilir. Kullanım süresine ve dozuna bağlı olarak aşağıdaki yan etkiler görülebilir:
Merkezi sinir sistemi : Baş ağrısı, uykusuzluk, zafiyet,baş dönmesi, uyuşukluk hali, depresyon, konfüzyon, ataksi ve preferal nöropati, irritabilite
Gastrointestinal sistem : Bulantı, iştahsızlık, ender olarak kusma, diyare, epigastrik sıkıntı, abdominal kramplar, kabızlık, proktit, keskin ve hoş olmayan metalik tat, glossit ve stomatit
Hematolojik sistem : Reversibi nötropeni (lökopeni)
Renal-genitoüriner sistem : Disüri, sistit, polirü, idrar tutamama, pelvik basınç hissi ve koyu kırmızı idrar
Aşırı duyarlık : Ürtiker, eritematöz kızartılar, ateş basması, nazal konjestiyon, ağız kuruluğu ve ateş
Periferal nöropati özellikle yüksek doz ve uzun süreli kullanımlarda görülmüştür.
İlaç etkileşimleri:
Metronidazol, warfarin ve kumarin sınıfı diğer oral antikoagülanların etkisini artırır. Fenobarbital, fenitonin gibi mikrozomal karaciğer enzimlerini indükleyen ilaçlar metronidazolün eliminasyonunu artırıp düşük plazma seviyelerine neden olurlar.
Simetidin gibi mikrozomal karaciğer enzim aktivitesini azaltan ilaçlar metronidazolün serum yarı-ömrünü uzatabilirler.
Metronidazol ile tedavi sırasında ve tedaviden sonra bir gün süre ile alkol alınmamalıdır, disülfirama karşı görülenlere benzer reaksiyonlar görülür.
Kullanım şekli ve dozu:
Nidazol 200 oral süspansiyon çocuklarda kolaylığı açısından özellikle Amebiyazis tedavisi ve ayrıca 3 gün süre ile günde tek doz uygulaması şeklindeki Giardiazis tedavisi için önerilmektedir.
Nidazol 50 Oral süspansiyon ise aynı nedenle daha sık kullanılan alternatif kullanım tablosu ile giardiazis tedavisinde, anaerob bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisi ve profilaksisi için ve Trikomoniyaz tedavisi için dizayn edilmiştir.
Nidazol süspansiyonunun yemeklerden 1 saat kadar önce alınması tavsiye edilir.
Genel doz uygulaması:
Amebiyaz tedavisinde:
Yetişkinlerde toplam doz 1.5 g'dır. 3 eşit doza bölünerek verilir. Çocuk dozları : 1-3 yaş grubu için yetişkin dozunun 1/4'ü, 3-7 yaş arası için 1/3 'ü ve 7-10 yaş grubu için 1/2'si ya da diğer bir ifade ile çocuklar için doz günde 35 - 50 mg/kg toplam doz 3 eşit doza bölünerek verilr.
Balantidiazis ve Blastocystis hominis enfeksiyonları metronidazol ile amobiyaziste kullanılan dozlar ile tedavi edilir.
Giardiazis tedavisinde:
1-Yetişkinler için mutad doz 3 gün süre ile tek doz olarak 2 g'dır. Bu uygulama protokolüne göre çocuk dozları yetişkin dozlarına göre amebiyaz tedavisinde verilen oranlarla hesaplanır.
2-Alternatif uygulamada ise yetişkinler için günde 3 defa 250 mg doz 5-7 gün süre ile verilir. Çocuklar için doz ise günde 15 mg/kg toplam doz 3 eşit doza bölünerek hesaplanır.
Trikomoniazis tedavisinde :
Yetişkinlerde Trikomoniyazis tedavisi tercihen nidazol'ün tablet formları ile yapılır. Çocuklarda trikomonial enfeksiyon tedavisi 7-10 gün süre ile 1-3 yaş için günde 3 defa 50 mg, 3-7 yaş için 2 defa 100 mg ve 7-10 yaş için günde 3 defa 100 mg metronidazol ile yapılır veya çocuk dozları günlük doz 15 mg/kg olarak hesaplanır ve 3 eşit doza bölünerek verilir. Semptomatik trikominiazis veya veya dirençli ürogenital trikominiazis veya dirençli ürogenital trikomonal kolonizasyonu olan bebekler, 4. haftadan itibaren 5-8 günde 30 mg/kg metronidazol ile tedavi edilir.
Anaerobik bakterilerin tedavisi ve profilaksisinde çocuklar için oral doz 8 saate bir 7.5 mg/kg'dır.
Doz aşımı tedavisi:
Çok yüksek dozda metronidazol alınması halinde doz aşımı belirtileri bulantı, kusma ve ataksidir. 5-7 gün süre ile günde 6-10.4 g kullanılması halinde nörotoksik etkiler bildirilmiştir. Metronidazolün spesifik bir antidotu yoktur. Zehirlenme halinde genel destekleyici ve belirtilere göre tedavi yöntemleri uygulanır.
Üretici Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: