Diğer»Sitostatik, antineoplastik
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Lösemiler,özellikle kronik lenfositer ve miyeloid lösemi, maliyn lenfomalar, paraptoinemiler, Waldenström hastalığı, maliyn solid tümörler,özellikle over ve meme kanseri,nöroblastoma, seminoma, Ewing sarkomu, kemoterapiye duyarlı tümörlerin postoperatif ajuvan tedavisi. Ramatoid artrit, dahil otoimmün hastalıklar, arthropati psoriatica, lupus eritamatosuz, skledormia, Myasthenia gravis, otoimmünhemolitik anemi, soğuk aglütinasyon hastalıkları, nefrotik sendrom gibi " otoimmün hastalıklar", organ trnspllantasyonları.(500-1 gr flakon-50 mg draje için)
200 mg flakon için (eriticili): Başlangıç tedavisi genel olarak intravenöz zerkler şeklinde olmalıdır. Endoxan gerktiğinde adele içine, periton ve plevra boşluğuna zerkedilebilir, intralenfatik ve intratekal uygulanabilir. Tatmin edici cevap alındıktan sonra Endokxan draje ile idame tedavisine geçilmesi salık verilmektedir.
Kontrendikasyonları:
Siklofosfamide aşırı duyarlığı bilinenlerde, kemik iliği depresyonu olanlarda, hamilellerde kullanılmamalıdır.(500-1 gr flakon-50 mg draje için)
Uyarılar/Önlemler:
Siklofosfamid tedavisi sırasında düzenli olarak kan sayımı yapılmalıdır. Lökosit sayısında anlamlı azalma genellikle yüksek doz uygulamasıyla meydana gelmektedir. gerektiğimde doz azaltılmalı, tedaviler arasındaki süre artırılmalı veya tedavi kesilmelidir. Siklofosfamid uygulamasından sonra görülen lökopeni geri dönüşümlüdür. Sadece ağır lökopeni vakaların kan tranfüzyonu ve gamma-globulin uygulaması gerekebilir.Kullanım öncesinde mevcut kemik iliği depresyonu yoksa, trombosit ve eritrosit yapımı çok az etkilenir.Nadiren trombositopeni ve anemi gelişir. Bu hematolitik etkiler ilacın dozunu azaltarak veya tedaviyi keserek geri çevrilebilir. Siklofosfamid ile tedavi edilen hastalarda idrar yolları ile ilgili bazı reaksiyonlar gelişebilir. Bu nadenle idrar sedimenti takip edilmelidir. Sistit oluşumunu önlemek için ENDOXAN uygulaması sırasında veya hemen sonrasında bol miktarda sıvı alımı tavsiye edilir. Gerektiğinde idrar çıkışını arttırmak için önlemler alınmalıdır. 10 mg/kg veya daha yüksek dozlarda ve bu konuda yüksek risk taşıyan hastalarda ayrıca mesna ile korunmalıdırlar. Eğer mesna ile profilaksi uygulanmamışsa veya yetersiz ve sistit ya da idrarda kan görülürse ENDOXAN'la tedaviye son verilmelidir. Özellikle yüksek doz siklofosfamid uygulaması sırasında immün sistemin baskılanacağı göz önünde tutulmalıdır. Bunun sonucu olarak fetal enfeksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle özellikle yüksek doz uygulandığında uygun antibiyotik ve antimikotik koruma önemlidir. Endoxan şeker hastalarına dikkatle verilmelidir. Yaşlılarda ve güçsüz hastalarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, adrenelektomi geçirmiş hastalarda azaltılmış dozlar uygulanmalıdır. Tedavinin başlangıcında normal olan böbrek ve karaciğer fonksiyonları siklofosfamid etkisi ile bozulmaz. Kullanım sırasında nadiren görülen mide bulantısı ve kusmayı önlemek için antiemetik verilmesi önerilir. Hamilelerde kullanılmamalı, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlara siklofosfamid ile tedavi sırasında hamile kalmaktan kaçınmaları önerilmektedir. (500-1 gr flakon için)
Yan etkiler/Advers etkiler:
ENDOXAN'a genel ve lokal tolerans iyidir. Sıklıkla ve özellikle yüksek dozlar kullanıldığında, mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı gözlenmiştir.Siklofosfamidle tedavi edilen hastalarda sıklıkla alopesi meydana gelir. Renkte farklılık olamkla beraber tedavi sirasında veya sonrasında saçlar tekrar uzar. Kaza deride renk değişimi ve tırnaklarda değişiklikler meydana gelebilir. Gonad fonksiyonlarında azalma görülebilir. Yüksek dozda uygulandığından interstiyel Pulmoner fibrozis ve kardiyak toksisite görülebilir. (500-1 gr flakon-50 mg draje için)
200 mg flakon( eriticili):
ENDOXAN'a genel tahammül iyi olmakla beraber bazen, özellikle yüksek dozlu uygulamada, bulantı, kusma ve baş ağrısı görülebilir. Böyle vakalarda ya bir analjezik veya bir antienemik kullanılabilir. Bazı ahvalde reverzibl saç dökülmesi meydana gelebilir. Tedavinin başında hastaya saçlarının dökülebileceğini bildirmek salık verilir. Büttün stotatiklerde olduğu gibi ENDOXAN uygulaması sırasında da kan tablosumuhtazam olarak kontrol edilmelidir. Özellikle yüksek dozlu tedavi sırasında lökositlerin azaldıkları görülebilir. Bu gibi durumlarda doz azalştılmalı, gerekirae tedavi durdurulmalıdır. ENDOKSAN'a bağlı lökopenilerin bir özelliği süratle reverzibl oluşlarıdır. Ancak ciddi lökopenilerde gerekirse kan nakline ve kortikosteroid uygulamasına baş vurulmalıdır. Tedavi sırasında non-bakteriyel hemorajik sistit görülebilir. ENDOXAN gebeliğin ilk üç ayında kontrendikedir.
İlaç etkileşimleri:
Oral antikoagülanların etkisini arttırır.
Kullanım şekli ve dozu:
İ.V yolla siklofosfamid başlangıç tedavisi aşağıdaki dozlarda önerilir; Günde 3-6 mg/kg vücut ağırlığı (200-400 mg) veya 2 veya 5 gün aralıklı yoğun tedavi için 10-15 mg/kg vücut ağırlığı (500-1000 mg) veya 10-20 gün aralıklı yoğun tedavi için 20-40 mg/kg vücut ağırlığı idame tedavisi için günde 50-200 mg/kg siklofosfamid (1-4 draje) oral yolla verilebilir. ENDOXAN sabahları uygulanmalıdır. Uygulama esnasında ve haman sonrasında hastaya bol sıvı verilmelidir. (500-1gr flakon-50 mg draje için)
200 mg flakon için(Eriticili): Doz hastanın genel durumu veb lökosit sayısı göz önüne alınarak kişisel olarak düzenlenmelidir. Salık verilen başlangıç tedavisi doz şemaları aşağıda gösterilmiştir. Mutat doz şeması: Bir defada yeterli doz verilemediğinden ve her gün uygulama gerektiğinde bu tedavi şemasından halen vazgeçilmiş gibidir. Doz: 1 zerkte kg/3-6 mg. (total 200-400 mg) dır. Günlük doz lökozit sayısını 3000 de tutacak bir biçimde ayarlanır. Lökositler 2000'e düşünce tedavi durdurulur, 4000'e çıkınca yeniden başlanır. Kullanılan 200-400 mg lık günlük doz hastanın verdiği cevaba ve lökosit sayısına göre her gün ya da gün aşırı uygulanır. Bir kür ortalama 6-8 gr dır. Gerekirse 12 kg kadar çıkabilir.
Hutedil masif doz şeması: Bir defada yeterli doz verildiğinden ve hergün uygulama külfetini kaldırdığından halen tercih edilen şemadır. Doz: 1 zerkte kg/10-15 mg (total 500-1000 mg) dır.
Doz lökosit sayısı 5000'e varınca yapılır. Bir kür 6-10 zerkte biter.
Masif doz şeması: Bu tedavi için ancak tecrübeli uzmanlar tarafından hastanede yatan hastalara uygulanabilir. Doz: 1 zerkte kg/20-40 mg (total 1.4-2.8 gr) dır. Tedavi lökosit sayısını 500-1500 arasında tutacak şekilde ayarlanır. Zerkler 10 ya da 20 günde bir yani lökosit sayısı 4000'e varınca yapılır. Bir kür 4-6 zerkte yapılır.
İthalatçı Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: