Kalp Damar Sistemi » Renin - Anjiyotensin Sistemi » ACE İnhibitörleri
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Esansiyel ve renovasküler hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve sol ventriküler diskfonksiyonlar koroner iskemik hastalıklarında endikedir.
Kontrendikasyonları:
Etken maddeye duyarlılık ve gebelikte kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Renal yetmezlikte kullanılan doz miktarı azaltılmalı veya doz araları uzatılmalıdır. Diüretikler, beta blokörler ve metildopa enalaprilin etkisini arttırır. Analjazik ve nonsteroid antienflamatuarlar enalaprilin antihipertansif etkisini azaltabilir. Alkolle birlikte kullanılmaz. İlk kullanımdan sonra semptomatik hipotansiyon görülebilir. Kan basınçları normal veya normalin alt sınırında seyreden konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda enalapril tedavisi kan basıncını daha da düşürebilir. Renal yetmezliği olan hastalarda BUN ve kreatin değerleri yükselebilir. Çocuklarda ve laktasyonda kullanılmaz. Hepatik yetmezlik, aort stenozu, mitral stenozu, hipertrofik kardiyomiyopati, immün yetmezlik ve renal transplantasyonlarda dikkatle kullanılmalıdır. Kalsiyum antagonistleri ile birlikte kullanılmaz. Allopurinolle birlikte kullanımlarda kan tablosu düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Genel olarak iyi tolere edilmesine rağmen şiddetli hipotansiyon ve renal yetersizlik, aşırı duyarlılık reaksiyonları başlıca önemli yan etkilerindendir.
Anjionörotik Ödem : Ekstremiteler, yüz, dudaklar, dil, glottis ve larinkste anjio nörotik ödem görülmüştür. Acil durumlarda adrenalin subkutan olarak verilebilir.
Kardiovasküler : Miyokardial infarktüs, göğüste ağrı, palpitasyon, anjinapektoris ve ritm bozuklukları.
Gastrointestinal : İleus, pankreatitis, hepatitis, kolestatik sarılık, karın ağrısı, kusma, hazımsızlık, konstipasyon, anoreksi, stomatitis.
Psikiyatrik : Depresyon, konfüzyon, uyuklama ve uykusuzluk, sinirlilik, baş dönmesi, parastezi.
Solunum sistemi : Bronkospazm, astma, dispne, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük.
Diğerleri : İmpotens, kaşıntı, saç dökülmesi, kulak çınlaması, ateş, kızarıklık, görmede bulanıklık, tat duyusunda değişiklik (algılayamama), miyalji.
Laboratuar test bulguları : Kanda üre, plazma kreatinin artışı, şiddetli kalp yetmezliği, tek taraflı renal arter stenozu (özellikle renal yetersizliği olan hastalarda) hiperkalemi ve hiponatremi bildirilmiştir. İlacın bırakılmasıyla genellikle normale dönen serum biluribin ve karaciğer enzim seviyelerinin yükselmesine ilaveten hemoglobin ve hemotokrit değerlerinin düşüşü gözlenmiştir.
İlaç etkileşimleri:
Beta blokerler, metildopa, kalsiyum antagonistleri gibi diğer antihipertansiflerle beraber kullanımında antihipertansif etki artışı görülür. Propranolol Enalapril'in biyoyararlılığını düşürür. Lityumla beraber kullanımında lityumun klerensi düşer ve serum konsantrasyonu artarak lityum toksisitesi riski yükselir. Diuretik tedavi altında olan hastalar Enalapril maleat tedavisine başladıkları zaman hipotansiyon oluşabilir. Bu tür hastalarda doktor kontrolünde Enalapril'e başlanmalıdır. Potasyum tutan diuretiklerle kullanıldığı zaman serum potasyumunda artış olabileceği için serum potasyumunun sık kontrol edilmesi gerekir.
Kullanım şekli ve dozu:
Hipertansiyonda başlangıç için 1x5mg ve daha sonra elde edilen cevaba göre 1-2x10-40mg'dır. Hasta aynı zamanda diüretik tedavisi görmekte ise başlangıç dozu günde 2,5mg'dır.Konjestif kalp yetmezliğinde dijital ve/veya diüretik tedavisine yardımcı olarak başlangıçta 2,5mg ve daha sonra 10-20mg uygulanır.
Atc Kodu:
C09A
Üretici Firma:
Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon: