Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Azacid
{200 Mg/5 Ml Oral Suspansiyon İçin Toz 30 Ml}

Diğer»Antimikrobik

Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

AZACİD, duyarlı mikroorganizmalarla gelişmiş; otitis media, sinüzit ve farenjit/ tonsillit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında (Streptococcus pyogenes'e bağlı farenjit/tonsillit tedavisinde penisilin tercih edilecek ilaçtır. Azitromisin tedavisi nazofarenksten streptokokların eradike edilmesinde genellikle etkilidir. Ancak daha sonra gelişebilecek akut eklem romatizması gelitmesinin önlenmesinde etkinliğini gösteren veriler henüz mevcut değildir); bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarının akut bakteriyel alevlenmeleri ve pnömoni gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında; cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında ve gerek kadınlarda, gerekse erkeklerde cinsel temasla bulaşan Chlamydia trachomatis'e bağlı komplike olmayan genital enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Ayrıca Neisseria gonorrhoeae'ya bağlı komplikasyonsuz gonore tedavisinde de kullanılabilir; ancak beraberinde Treponema pallidum enfeksiyonu bulunup bulunmadığının araştırılması gereklidir.

Kontrendikasyonları:

AZACİD, içerdiği maddelerden herhangi birine veya eritromisin ya da makrolid grubu antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

 


Uyarılar/Önlemler:

Azitromisin ayaktan oral tedavinin uygun olmadığı orta şiddette ya da ağır pnömoni vakalarında ve aşağıdaki risk faktörlerinden herhangi birini taşıyan hastalarda kullanılmamalıdır:
- nozokomiyal enfeksiyonu olan hastalar,
- bakteriyemisi olduğu bilinen ya da şüphelenilen hastalar,
- hastaneye yatması gereken hastalar,
- altta yatan ciddi bir sağlık sorunu bulunan hastalar (bağışıklık yetersizliği ya da fonksiyonel aspleni gibi). Azitromisinin de aralarında bulunduğu antibakteriyel ilaçlar ile tedavi sırasında ya da tedavi sonrasında psödomembranöz kolit görülebilir. Bu nedenle antibakteriyel ilaçların kullanımı sırasında ya da kullanımını takiben diyare ile karşılaşıldığında bu olasılık göz önünde bulundurulmalıdır. Azitromisin esas olarak karaciğer yolu ile itrah edilir. Bu nedenle karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Azitromisinin böbrek fonksiyonları azalmış olan hastalardaki kullanımı ile ilgili yeterli bilgi mevcut değildir; bu nedenle bu gibi hastalarda azitromisin önerilirken dikkatli olunmalıdır. Gebelikte Kullanımı: Yeterli klinik çalışma mevcut olmadığı için azitromisin hamilelikte mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır. Süt Veren Annelerde Kullanımı: Azitromisinin süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç anne sütüne geçtiğinden süt veren annelerde azitromisin uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Yaşlı Hastalarda Kullanımı: Böbrek ve karaciğer fonksiyonları normal olan yaşlılarda önerilen 5 günlük tedavi dozu uygulanırken doz ayarlaması gerekli değildir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Oral azitromisin tedavisi sırasında karşılaşılan yan etkiler hafif ya da ona şiddette olup; bildirilen yan etkiler genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal yan etkilerdir. Çok nadir olarak anjiyoödem (1 vaka) ve kolestatik sarılık (1 vaka) bildirilmiştir. Nadir olarak karşılaşılan diğer yan etkiler aşağıda gösterilmiştir. Sistemik Reaksiyonlar,Kardiyovasküler: çarpıntı, göğüs ağrısı; Gastrointestinal: dispepsi, şişkinlik, kusma, melena ya da kolestatik sarılık; Genitoüriner: mantar, vajinit ve nefrit; Sinir sistemi: sersemlik, baş ağrısı, baş dönmesi, uyuklama; Genel: bitkinlik; Alerjik: döküntü, güneş ışığına duyarlılık, anjiyoödem. Laboratuvar Bulgularında Değişmeleri Klinik deneylerde ortaya çıkan, ancak ilaç uygulaması ile sebep-sonuç ilişkisi saptanmamış olan laboratuvar bulgularındaki değişmeler şunlardır: Serum kreatinin fosfokinaz, potasyum, ALT (SGPT); GGT ve AST (SGOT) düzeylerinde artış; lökopeni, nötropeni, trombosit sayısında azalma; serum alkalen fosfataz, bilirubin, BUN, kreatinin, glukoz, LDH ve fosfat düzeylerinde yükselme.



İlaç etkileşimleri:

Alüminyum ve magnezyum içeren antasidier azitromisin emilimi sırasında serum zirve düzeylerini düşürürler, ancak emilen toplam ilaç miktarını etkilemezler. Azitromisinden 2 saat önce simetidin (800 mg) uygulanması azitromisin emilimini etkilemez. Azitromisin ile teofilinin etkiletimi konusunda yeterli bilgi mevcut değildir. Ancak makrolidler ile teofilinin birlikte uygulanması teofilinin serum konsantrasyonlarında artışa yol açabilir. Bu nedenle daha ayrıntılı bilgiler elde edilene kadar azitromisin ve teofilinin birlikte uygulanması gereken hastalarda plazma teofilin düzeyleri yakından izlenmelidir. Klinik uygulamada, varfarin ve makrolidlerin birlikte uygulanması antikoagülan etkide artışa yol açabilmektedir. Bu nedenle azitromisin ve varfarini birlikte kullanan hastalarda protrombin zamanının dikkatle izlenmesi uygun olur. Aşağıdaki ilaçların azitromisin ile etkileştikleri gösterilmediği halde, bu ilaçlar makrolid türevleri ile etkileştikleri için, daha ayrıntılı bilgi elde edilene kadar, azitromisin ile birlikte uygulandıkları zaman hastalar yakından gözlenmelidir: Digoksin - digoksin düzeylerinde artış, Ergotamine ya da dihidroergotamin - akut ergot toksisitesi (tiddetli periferik vazospazm ve dizestezi). Triazolam - triazolam klirensinde azalma (triazolamın farmakolojik etkisi artabilir). Sitokrom P450 sistemi ile metabolize olan ilaçlar - karbamazepin, siklosporin, hekzobarbital ve fenitoin serum düzeylerinde yükselmeler.

 

Kullanım şekli ve dozu:

AZACİD yemeklerden en az bir saat önce ya da iki saat sonra uygulanmalıdır; gıdalar ile birlikte alınmamalıdır. AZACİD günlük tek doz olarak uygulanmalıdır. Çocuklar: Çocuklarda doz, 3 gün süre ile tek doz şeklinde 10mg/kg/gün olmak üzere toplam 30mg/kg'dır. Alternatif bir tedavi şekli ise, aynı toplam dozun; ilk gün tek doz 10mg/kg, ikinci-üçüncü-dördüncü ve beşinci günlerde tek doz 5mg/kg şeklinde uygulanmasıdır. l5kg'ın altındaki çocuklarda ilacın dozu ölçekli kaşıkla mümkün olduğu kadar hassas ölçülmelidir. 45kg'ın üzerindeki çocuklara erişkin dozu uygulanır. Erişkinler: C.trachomatis'e bağlı üretrit/servisit tedavisinde ve duyarlı N.gonorrhoeae'ya bağlı gonore tedavisinde önerilen tedavi şekli tek bir kez 1 gram (1000mg)'lık doz kullanımıdır. Bunun dışındaki tüm endikasyonlarda 3 gün süre ile günde 1 kez 500mg (toplam 1.5g azitromisin) şeklinde uygulanır. Alternatif bir tedavi şekli ise, aynı toplam dozun; ilk gün tek doz 500mg, ikinci-üçüncü-dördüncü ve beşinci günlerde tek doz 250mg şeklinde uygulanmasıdır. AZACİD Süspansiyon-Kullanım Şekli : Toz bulunan şişeyi çalkalayarak tozu gevşetiniz. Daha sonra beraberinde bulunan plastik ampulün kapağını çevirerek koparınız ve içindeki 7.5mL saf suyun tamamını sıkarak toz bulunan şişeye ilave ediniz ve iyice çalkalayınız. Hazırlanan süspansiyon oda sıcaklığında (30oC'ın altında) muhafaza edilir ve aktïvitesini 5 gün muhafaza eder


Üretici Firma:

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon:

Azacid Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:Belirtilmemiş.)

Azacid
{200 Mg/5 Ml Oral Suspansiyon İçin Toz 30 Ml}

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Hesaplanan Referans Fiyatı: 0 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.