Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Vitamin İlaçları » A ve D Vitamini » D Vitamini Analogları » Alfakalsidol
Formülü:
Bir kapsül 0,25mcg-1 mcg Alfakalsidol (etken madde) ve D.L-alfatokoferol (antioksidan) içerir. Kapsüllerin bileşiminde titan dioksit (boyar madde) ve potasyum sorbat (antimikrobial koruyucu) bulunur.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Endojen 1,25-dihidroksivitamin D3 üretiminin azalması sonucu ortaya çıkan kalsiyum metabolizması dengesizliklerinin neden olduğu hastalıklarda endikedir. Renal osteodistrofi, postoperatif veya idiopatik hipoparatiroidizm, psödohipoparatiroidizm, tersiyer hiperparatiroidizm tedavisine yardımcı olarak; D-vitaminine dirençli raşitizm, neonatal hipokalsemi veya raşitizm, kalsiyum malabsorpsiyonu, osteoporoz, malabsorptif veya nütrisyonel raşitiazm ve osteomalazi'de kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı önceden oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
One-Alpha ile tedavi süresince, düzenli olarak serum kalsiyum düzeylerinin izlenmesi önemlidir. One-Alpha, serum kalsiyum düzeylerinin ve diğer ilgili biyokimyasal parametrelerin düzenli olarak izlenebileceği ortamlarda kullanılmalıdır. Hastanın durumuna bağlı olarak, plazma kalsiyum düzeyleri, haftalık ile aylık aralar ile ölçülmelidir. Tedavinin ilk devrelerinde (özellikle plazma kalsiyum düzeyleri relatif olarak yüksek düzeyde bulunurken) ve kemiğin iyileşmesinin saptanabildiği son devrelerde; sık sık izleme yapılması gereklidir. Hipoparatiroidizm gibi kemik ile önemli bağlantısı olmayan hastalıkların başlangıç tedavilerinde de plazma kalsiyumu düzenli olarak izlenmelidir.
Eğer hiperkalsemi gelişirse, serum kalsiyum düzeyi normal düzeye gelinceye kadar (yaklaşık bir hafta) One-Alpha alımına derhal ara verilmeli ve eski hale dönmesinden sonra, önceki dozun yarısı kullanılmalıdır. Hiperkalsemi riski; mineralizasyon bozukluğunun düzeyine, renal fonksiyon ve kullanılan One-Alpha dozu gibi faktörlere bağlıdır. Kemikte iyileşme olduğu biyokimyasal olarak tespit edildiğinde (örneğin plazma alkalin fosfataz düzeyinin normale dönmesi), One-Alpha dozu uygun olarak azaltılmaz ise hiperkalsemi görülebilir. Uzun süren hiperkalsemiden özellikle kronik böbrek rahatsızlığı olanlar kaçınmalıdır. Renal kemik hastalığı olan hastalarda metastatik kalsifikasyon riskini arttırdığı bilinen hiperfosfatemiyi önlemek amacıyla, One-Alpha, fosfat bağlayıcı bir ajan ile birlikte kullanılmalıdır.
GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIMI: One-Alpha, gebelik ve laktasyonda, ancak doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Hiperkalsemi dışında herhangi bir yan etki tespit edilmemiştir.
İlaç etkileşimleri:
Barbiturat veya diğer antikonvülzan ilaçlar kullanan hastalarda, istenen etkinin görülebilmesi için daha yüksek dozların kullanılması gerekebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Başlangıç dozu: Yetişkinler ve 20kg'dan daha büyük çocuklar: Günde; 1 mcg Hiperkalsemiyi önlemek için, dozun biyokimyasal cevaba göre ayarlanması önemlidir. Biyokimyasal cevap; serumda kalsiyum, alkalin fosfataz ve paratiroid hormonu düzeylerini, idrarda kalsiyum itrahını, radyografik ve histolojik tahlilleri içerir. Belirgin kemik hastalığı olanlar (böbrek yetmezliği hariç), hiperkalsemi gelişmeksizin daha yüksek dozlara tahammül edebilirler. Ancak osteomalazi hastalarında serum kalsiyum düzeyinin hızla yükselmeyişi, muhakkak daha yüksek dozların gerekli olduğunu belirtmez, çünkü artan barsak kalsiyum absorpsiyonundan elde edilen kalsiyum, demineralize olan kemikle birleşir. Hastaların büyük bir çoğunluğu, günde 1 ile 3 mcg doza cevap verirler. Bu doz gereksinimi kemik hastalığı olup ancak biyokimyasal ve radyografik olarak düzelmenin görüldüğü ve normal serum kalsiyum düzeylerine ulaşılan hipoparatiroid hastalarında genellikle azalır. Günlük idame dozlar ise, genel olarak 0,25-2 mcg arasındadır.
DOZ AŞIMI: Hiperkalsemi durumu, One-Alpha'nın kesilmesi ile tedavi edilir. Şiddetli hiperkalsemi görüldüğünde ilave olarak loop diüretiklerin, intravenöz sıvıların ve kortikosteroidlerin kullanılması gerekebilir.
Atc Kodu:
A11CC03
İthalatçı Firma:
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 354 18 00
Email: [email protected]