Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » RİFAMPİSİN/RİFAMİSİN » Fluorokinolonlar » Ofloksasin
Formülü:
1 Oflocide Fort filmtablet, etken madde olarak 400 mg ofloksasin, boyar madde olarak titanyum dioksid ve sarı demir oksid içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Oflocide Fol, otloksasine duyarlı mikroorganizmalardan ileri gelen aşağıdaki enteksiyonların tedavisinde kullanılır.
• Haemophilus influenzae, diğer grarn-negatif bakteriler ve multi-rezistan patojenler ile Staphylococcus aureusun neden olduğu akut, kronik veya tekrarlayıcı solunum sistemi erıfeksiyonları
• Pnömoniler: Ozellikle de Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas, Legionella veya Stafilokokların neden olduğu pnömoniler
• Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları: özellikle de Pseudomonas, Stafilokoklar ve gram-negatif patojenlerin neden olduğu kronik ve tekrarlayıcı kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları
• Küçük pelvis dahil olmak üzere karın boşluğunun enfeksiyonları
• Bakteriyel enteritler
• Böbrek, idrar yolları ve genital organların enfeksiyonları, gonore.
Kontrendikasyonları:
Ofloksasine ve diğer kinolonlara karşı aşırı duyarlığı olanlarda Oflocide Fort kullanılmamalıdır. Epilepsili hastalara Oflocide Fort uygulanmamalıdır.
Tendon hastalığı hikayesi olanlarda ve Serebral lezyonlarda Oflocide Fort kontrendikedir.
Çocuklara ve gelişimi henüz tamamlanmamış olan gençlere <18 yaş altı), gebe ve emziren kadınlara Oflocide Fort uygulanmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Tedavi sırasında veya daha sonra ağır ve sürekli ishaller görülecek olursa antibiyotiklerden ileri gelen ve hayatı tehdit edebilen psödomembranöz kolu düşünülmelidir. Böyle durumlarda Oflocide Fort derhal kesilmeli ve uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Peristaltik hareketleri inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.
Uzun süreli tedavilerde; böbrek ve karaciğer fonksiyonları ile kan tablosu periyodik olarak değerlendirilmelidir. Ollocide Fort usülüne uygun bir şekilde kullanılsa bile hastanın reaksiyon gücünü şehir trafiğine aktif olarak katılmasını ve makinaları kullanmasını engelleyecek kadar bozabilir. Birlikte alkol kullanımı bu riski arttırır.
Oflocide Fon tedavisi sırasında, hastalar şiddetli güneş ışığına ve UV (solaryum gibi) ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmelidir. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Mide-barsak kanalına etkisi: Mide-barsak kanalını ilgilendiren mide bozuklukları, karın ağrısı) iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle karşılaşılabilir.
Tedavi sırasında veya takibeden ilk haftalarda ağır, inatçı diare görülen vakalarda psödomembranöz kolit olasılığı gözönünde bulundurulmalıdır. Antibiyotik tedavisiyle ortaya çıkan bu intestinal entlamatuar durum, hayatı tehdit edici olabilir. Psödomernbranöz kolitten şüphelenilrnesi durumunda bile Oflocide Fort uygulaması derhal kesilmelidir. Bu tür kolit yakası bir hekim tarafından derhal ve uygun tedavi gerektirir. Böyle durumlarda intestinal motilitey (peristaltizm) azaltıcı ilaçlar alınmamalıdır. Sinir sistemine etkisi: Otlocide Fort tedavisi sırasında baş ağrısı, sersemlik hissi, uyku bozuklukları, huzursuzluk (yerinde duramama) ve konfüzyon görülebilir. Nadir vakalarda uyuşukluk, yürüyüşte düzensizlik ve santral sinir sistemi stimülasyonuna bağlı tremor (kas koordinasyon bozuklukları), uyuşma karıncalanma (paresteziler), bulanık görme, çift görme veya renk görmede anormallikler gibi görme bozuklukları, koku ve tat alma bozuklukları, işitme ve denge bozuklukları ile kulakta ses duyma ortaya çıkabilir. Çok nadir vakalarda canlı rüyalar görme (bazen kabusa dönüşen), bazen kendini tehlikeye sokan davranışlara kadar ilerleyebilen ajitasyon, anksiyete, depresyon ve halüsinasyon gibi psikotik reaksiyonlar ve konvülsiyonlar ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda bu tür reaksiyonlar, ilk dozdan sonra bile görülmüştür. Bu tür reaksiyonlar görülürse, Oflocide Fort derhal kesilmelidir. Kardiyovasküler sistem üzerine etkileri: Oflocide Fonun sindirimini takiben, kalp atım hızında anma (taşikardi) ve kan basıncında geçici düşüş görülebilir. Nadir vakalarda kan basıncında belirgin düşmenin bir sonucu dolaşım kollapsı ortaya çıkabilir. Kan tablosu üzerine etkileri: Çok nadir olarak kırmızı ve beyaz kan hücreleri ve/veya trombosit sayısında azalma (anemi, lökopeni, agranulosıtoz, trombosıtopenı, pansılopenı). Ornegın kemık liginde yeni hucre oluşumu azalmasına (kemik ılıgı depresyonu) baglı oFarak ortaya çıkabilir. Yıkımın artmasına bağlı olarak (hemolitik anemi) kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma da olabilir. Karaciğer ve safra yollarına etkileri: Çok nadir olarak; karaciğer fonksiyonunda geçici bozulma görülebilir: Sarılıkla beraber safra pigmentlerinin eliminasyonunun azalması (kolestatik sarılık) ve karaciğer entlamasyonu nedeniyle (hepatit) hepatik enzimlerin ve safra p kan düzeylerinin artışı görülebilir.
Deri ve mukoza membranları üzerine etkileri: Oflocide Fon ile tedavi sırasında kaşıntı ve deri döküntüleri (kişiye bağlı olarak vezikül veya cerahat dolu küçük veziküller) gibi deri ve mukoza reaksiyonları görülebilir.
Çok nadir vakalarda geçici kızarıklık (derinin ısı hissiyle beraber kızarması) ile, daha ağır seyreden bazen hayatı tehdit edici olabilen deri reaksiyonları (eritema multiforme, LyeIl sendromu) ve damar entlamasyonunun (vaskülit) deri belirtileri görülebilir. Vaskülit, kendini deri altı kanamaya bağlı küçük kırmızı noktalar (peteşi), hemorajik büller ve krut formasyonu küçük nodüller şeklinde belli eder ve iç organları da tutabilir. Oflocide Fon ile tedavi sırasında çak nadir vakalarda ışığa karşı aşırı duyarlılık ve ateş, eozinofili ve akciğerlerde allerjik erillamasyon (pnömonitis) gelişebilir.
Böbrek idrar yolları ve üreme organlarına etkileri: Çok nadir olarak böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kreatinin seviyesinin yükselmesi ve bazen akut böbrek yetmezliğine kadar gidebilen böbreklerin akut allerjik enflamasyonu (interstisyel nefrit) görülebilir. Idrar konsantrasyonunu arttırabileceğinden, oflosid alan hastalara bol su içmesi önerilir.
Anaflaktik veya anafilaktoid reaksiyonlar (bazen hayatı tehdit edici olabilen, alerjik veya alerji benzeri reaksiyonlar) çok nadir vakalarda, ancak bazen ilk dozdan sonra bile görülebilir. Bunlar, kan basıncında artma, gözlerde yanma hissi, gıcıklı öksürük, burun nezlesi şeklinde ortaya çıkarlar. Bununla bir bu tür durumlara Örneğin yüz, dil ve larinksi (ses kısıklığı, nefes almada güçlük) içeren deri ve mukoza membranlarında şişme eşlik edebilir. En ciddi vakalarda ağır respiratuar distres (buna bronşial spazm da neden olur) veya dolaşım kollapsı <şok> gelişebılir. Bu tür reaksiyonların görülmesi halinde Oflocide Fon derhal kesilmeli ve tıbbi tedaviye (örneğin şok içın) başlanmalıdır.
Çeşitli etkiler: Oflocide Foıtla tedavi sırasında, terleme ve çok nadir vakalarda zayıflık (örneğin myastenia gravis özellikle önemlidir) ile kas ve eklem semptomları (örneğin ağrı) ortaya çıkabilir.
Florokinolonlarla (Oflocide Fort'urı da dahil olduğu antibiyotik grubu> tedavi sırasında izole vakalarda (Örneğin aşil tendonu) entlamasyonu ve rüptürü görülebilir. Bu tür olaylar daha ziyade birlikte kortikosteroid tedavisi uygulanan hastalarda gözlenmiştir. Tendon iltihaplanması belirtileri qörülürse Oflocide Fort tedavisi derhal sonlandırılmalı ve etkilenen tendona yönelik qerekli tedavi başlatılmalıdır. Predispoze hastafarda Oflocide Fort'un bir porfiri atağını tetikleyebilme ihtimali gözardı edilemez. Özellikle diabetes mellituslu hastalarda kan şekerinin aşırı düşmesi ya da yükselmesi görülebilir. Antibiyotik tedavisi mantar üremesini artırabilir. Çok nadir (örneğin koku, tat ve işitme bozukluklarının gözlendiği izole olgular> vakalar dışında, gözlenen yan etkiler Oflocide Fort tedavisinin kesilmesinden sonra kaybolmuştur.
İlaç etkileşimleri:
Mide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antasidler) sükralfat veya demir preparatları aynı zamanda alındıkları takdirde Otlocide Fort'un etkisinde bir azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle Oflocide Fort, bu tür preparatları almadan 2 saat önce alınmalıdır. Sözü geçen ilaçlardan kullanılıyorsa çioktora danışılmalıdır.
Konvülziyon eşiğini düşüren ilaçlar (Orneğin teof ilin) ile birlikte verildiğinde yeni kinolonların (Oflocide Fonun de içinde bulunduğu antibiyotik grubu) serebral konvülziyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır.
Ofloksasin ile birlikte uygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir. Ofloksasin ile birlikte glibenklamid kullanan hastalar daha yakından takip edilmelidir. Diğer kinolonlarda da olduğu gibi Oflocide Fort tedavisi sırasında kumarin derivelerinin etkisinin artabileceği ihtimali gözardı edilemez. Bu sebeple birlikte kumarin deriveleri ile tedavi gören hastaların yakından takibi önenilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Oflocide Fort Film tabletin önerilen dozu oral yoldan 12 saatte bir 200-400 mg'dır. Bu doz normal renal fonksiyonu (kreatinin klerensi >50 ml/dk) olan hastalar için kullanılmalıdır.Oflocide Fort Film tablet kullanımının iki saat öncesi ile iki saat sonrasında dönemde kalsiyum, magnezyum veya aluminyum içeren antasitler; sükralfat; demir gibi divalan veya trivalan katyonlar, çinko içeren multivitaniin preparatları kullanılmamalıdır. Sirozlu Hastalar: Oflocide Fort Film tabletin ekskresyonu ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğunda azalır (örn ascitli veya ascitsiz siroz). Bu tip hastalarda günlük maksimum 400 mg doz aşılmamalıdır.Doz aşımı durumlarında mide yıkanmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır Spesifik arıtidotu yoktur.
Atc Kodu:
J01MA01
Üretici Firma:
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 354 18 00
Email: [email protected]