Dermatolojik İlaçlar » Dermatolojik Antifungaller » Topikal Antifungaller » Topikal kullanım için diğer antifungal » Terbinafin hcl
Formülü:
Her tablet, 250 mg Terbinafin baz'a eşdeğer Terbinafin hidroklorür içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
- Dermatofit mantarların neden olduğu onikomikozlarda (tırnağın mantar enfeksiyonu)
- Tinea capitis
- Deri enfeksiyonlarında (tinea corporis, tinea cruris,tinea pedis) ve Candida cinsi (Candida albicans) mantarların neden olduğu maya enfeksiyonlarında, enfeksiyon bölgesinin şiddeti ve genişliği ile bağlantılı olarak oral tedavinin gerekli olduğu durumlarda.
Not: Topikal yolla kullanılan Laminox'le kıyaslandığında, oral yolla uygulanan Laminox, pityriasis versicolor'da etkili değildir.
Kontrendikasyonları:
Karaciğer yetmezliğinde kullanılmamalıdır.
Terbinafine ve kullanılan yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Daha önce stabil kronik karaciğer disfonksiyonu olan hastalar ilacı yarı dozda almalıdırlar. Bu hastalarda sınır oluşturulmalı ve hasta yakından izlenmelidir.
Eğer hastada açıklanamayan kalıcı bulantı, anoreksi, yorgunluk, sarılık, koyu renkte idrar, açık renkte dışkı gibi karaciğer fonksiyon bozukluğuna ait belirti veya semptomlar görülürse hepatik orijin değerlendirilerek Laminox tedavisine son verilmelidir. Böbrek fonksiyon yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi 50 ml/dak altında olanlar veya serum kreatinini 300 μmol/L üzerinde olanlar) ilacı yarı dozda almalıdırlar.
In-vitro çalışmalar, terbinafinin CYP2D6 metabolizmasını inhibe ettiğini göstermiştir. Bu nedenle , terbinafin ile birlikte trisiklik antidepresanlar, beta blokerler, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve B tipi monoamin oksidaz inhibitörleri gibi başlıca bu enzim tarafından metabolize edilen ilaçları kullanan hastalar eğer birlikte kullandıkları ilacın tedavi aralığı da darsa takip edilmelidir.
Gebelik ve emzirme : Gebelik kategorisi B'dir
. Gebe kadında klinik deneyim sınırlı olduğundan, muhtemel yararlanma beklentisi, muhtemel riskleri geçmediği sürece Laminox gebelik sırasında kullanılmamalıdır.
Terbinafin sütle atılır, bu nedenle oral yolla Laminox tedavisi gören kadınlar emzirmemelidir
Araç ve makine kullanımı :
Laminox'un araç ve makine kullanma üzerine etkisi hakkında bir bilgi mevcut değildir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal yan etkiler (gastrointestinal irritasyon, bulantı, kabızlık, ishal gibi) görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Terbinafin sitokrom P450 sistemi yoluyla metabolize olan ilaçların (örn. Siklosporin, terfenadin, triazolam, tolbutamid veya oral kontraseptifler) klirensini artırmak veya azaltmak üzere etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olduğunu göstermiştir.
Ancak, terbinafinin CYP2D6 ilişkili metabolizmayı inhibe ettiğini göstermiştir. Bu bulgu başlıca bu enzim tarafından metabolize edilen trisiklik antidepresanlar, beta blokerler, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve B tipi monoamin oksidaz inhibitörleri gibi bileşikler için eğer tedavi aralıkları da darsa klinik olarak önemli olabilir.
İnsan karaciğer mikrozomları ile yapılan in vitro çalışmalarda, terbinafinin tolbutamid, ethinilestradiol, etoksikumarin ve siklosporinin metabolizmasını inhibe etmediği görülmüştür. Sağlıklı gönüllü vakalarda yapılan ilaç etkileşim çalışmaları, terbinafinin antipirin ve digoksin klirensi üzerine etki etmediğini göstermiştir. Terbinafin, i.v. kafein uygulamasında klirensi % 19 oranında azaltır. Terbinafin, siklosporin klirensini % 15 oranında arttırır.
Oral kontraseptiflerle birlikte Laminox alan hastaların bazılarında adet düzensizlikleri bildirilmekle beraber, bu tür düzensizliklerin insidansı, oral kontraseptifleri tek başına kullandıklarında görülen düzensizlik oranı kadar olmaktadır. Öte yandan, terbinafinin plazma klirensi metabolizmayı indükleyen (ör. Rifampisin) ilaçlarla artırılabilir ve sitokrom P450'yi inhibe eden ilaçlarla (ör. Simetidin) inhibe edilebilir. Bu tür ilaçlarla birlikte kullanım gerekli olduğunda, Laminox dozu uygun biçimde düzenlenmelidir.
Terbinafin klirensi rifampin ile kullanımda % 100 artar, simetidin ile % 33 azalır.
Kullanım şekli ve dozu:
Tedavi süresi endikasyona ve enfeksiyonun şiddetine göre değişir.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Çocuklar: İki yaşın altındaki çocuklarda kullanımıyla ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.
İki yaşın üzerindeki çocuklarda Laminox tabletin iyi tolere edildiği gözlenmiştir.
20-40 kg arası çocuklar : Günde tek doz ½ tablet Laminox (125mg)
40 kg'ın üzerindeki çocuklar : Günde tek doz 1 tablet Laminox (250mg)
Yetişkinler: Günde tek doz Laminox 250 mg tablet verilir.
Deri enfeksiyonlarında tavsiye edilen tedavi süreleri:
Tinea pedis (interdijital, planter/mokasen tipte) : 2-6 hafta
Tinea corporis, cruris : 2-4 hafta
Cutaneous candidiasis : 2-4 hafta
Hastalık bulgularındaki tam düzelme mikolojik iyileşmeden sonraki birkaç hafta içinde görülebilir.
Saç ve kafa derisi enfeksiyonlarında tavsiye edilen tedavi süresi:
Tinea capitis : 4 hafta
Tinea capitis özellikle çocuklarda görülür.
Onikomikoz
Başarılı tedavi süresi çoğu hastalarda 6-12 haftadır.
El tırnağı onikomikozu: Çoğu vakada el tırnağı enfeksiyonları için 6 haftalık tedavi yeterlidir.
Ayak tırnağı onikomikozu: Çoğu vakada ayak tırnağı enfeksiyonları için 12 haftalık tedavi yeterlidir. Tırnak büyümesi yavaş olan bazı hastalarda daha uzun tedavi gerekebilir. Optimal klinik etkinliğe, mikolojik iyileşmeden ve tedavinin sonlandırılmasından birkaç ay sonra ulaşılır. Bu durum sağlıklı tırnak büyümesi için gerekli süre ile ilgilidir.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda değişik dozaj gerekliliğine ve gençlerde görülebilen yan etkilerden değişik bir bulgu söz konusu değildir. Bu yaş grubunda hastalara tablet reçete ederken, önceden mevcut bir karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olabileceği akılda tutulmalıdır.
DOZ AŞIMI :
Birkaç doz aşımı olgusu (5 g'a kadar) bildirilmiştir, baş ağrısı, bulantı, epigastrik ağrı ve baş dönmesi oluşmuştur. Doz aşımının önerilen tedavisi esas olarak aktif kömür uygulayarak ilacın eliminasyonu ve eğer gerekirse, semptomatik destekleyici tedaviden ibarettir.
Atc Kodu:
D01AE15
Üretici Firma:
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 354 18 00
Email: [email protected]