Dermatolojik İlaçlar » Dermatolojik Kortikosteroidler » Kortikosteroidler » Güçlü Kortikosteroidler (Grup 3) » Betametazon
Formülü:
Her bir gram kremde, propilen glikol içeren bir baz içinde,
0.5 mg betametazona eşdeğer betametazon dipropiyonat............. 0.64 mg
Boyar madde: Titanyum dioksit
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Kortikosteroidlere yanıt veren dirençli ve ciddi dermatozların, özellikle psoriasis ve atopik dermatitlerin tedavisi.
Kontrendikasyonları:
Diprolene krem, betametazon dipropiyonata, diğer kortikosteroidlere veya bileşimindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Diprolene krem uygulanması sırasında iritasyon veya duyarlılık oluşursa tedavi kesilmeli ve uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Enfeksiyon varlığında uygun bir antifungal veya antibakteriyel ilaç kullanılmalıdır. Eğer tarn ve etkin bir sonuç elde edilemezse, enfeksiyon tam kontrol altına alınana kadar kortikosteroid tedavisine ara verilmelidir. Özellikle yeni doğanlarda ve çocuklarda olmak üzere, adrenal baskılanması ya da sistemik kortikosteroid kullanımı sonrasında görülebilen diğer yan etkilerin herhangi biri topikal kortikosteroid kullanımıyla da görülebilir. Vücut yüzeyinin büyük bir kısmına tropikal kortikosteroid uygulanması sistemik emilimi artırır. Bu durumlarda veya yenidoğanlar ile çocuklarda uzun süreli kullanım gerektiğinde uygun önlemler almmalıdır. Uzun süreli kortikosteroid tedavileri, çocukların büyüme ve gelişmelerini etkileyebilir. Kortikosteroidin sistemik emilimini arttıracağından, Diprolene kremin kapalı pansuman şeklinde uygulanması önerilmez. Vücut yüzeyinin büyük bir bölümüne, yüksek dozlarda, güçlü topikal kortikosteroid uygulayan hastalar, hipotalamus-hipofiz-adrenal ekseni baskılanma riski açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Diprolene krem göz için uygulanmaz. PDR'da Hamilelik kategorisi, C olarak bildirilmiştir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
En fazla bildirilen yan etkileri, deride yanma-iğnelenme hissi, kuruluk, kaşıntı ve iritasyondur. Bu yan etkiler hafif-orta derecede ve geçicidir.
Nadiren deride karıncalanma, iğnelenme hissi, gerilme veya çatlama, sıcaklık hissi, tabaka halinde ve lezyon çevresinde pullanma, foliküler döküntü, atrofi, eritem ve telenjiyektazi gibi yan etkiler de bildirilmiştir.
Topikal kortikosteroidlerin kullanımıyla ilgili olarak bildirilen diğer yan etkiler deride kaşıntı, folikülit, kıllanmada artma, akne benzeri oluşumlar, pigmentasyonda azalma, ağız çevresinde dermatit, alerjik kontakt dermatit, derinin maserasyonu, sekonder enfeksiyon gelişimi, stria ve miliariadir.
İlaç etkileşimleri:
DİPRİVAN sipinal ve epidural anestezi ile yaygın olarak ameliyat öncesi ilaçlarla, nöromüsküler blokerler, inhalasyon ajanları ve aneljeziklerle birlikte kullanılmıştır ve hiç bir farmakolojik geçimsizlik ortaya çıkmamıştır.
DİPRİVAN klinik uygulamadan oluşan konsantrasyonlarında adrenokortikal hormonların sentezini önlemez.
Geçimsizlikleri
Diprivan uygulanmadan önce PVC torbalarındaki veya cam infüzyon şişelerindeki %5 Dekstroz veya plastik şırıngalardaki Lignokain enjeksiyonu veya alfentanil enjeksiyonundan başka enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri ile karıştırılmamalıdır (Dozaj ve Uygulama Bölümü'ne bakınız).
Nöromüsküler bloke edici ajanlar atrakuryum ve mivakuryum, Diprivan iyice temizlenmeden aynı i.v. kanaldan verilmemelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
Diprolene krem, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere hasta bölgeyi tamamen kaplayacak şekilde ince bir tabaka halinde kullanılmalıdır. Bütün güçlü topikal kortikosteroidlerde olduğu gibi, tedavi dermatolojik hastalık düzelir düzelmez sonlandırılmalıdır. Klinik cevaba göre, tedavi süresi birkaç günden daha uzunca bir süreye kadar değişebilir. Tedavi süresi, hastalık yeniden değerlendirilmeden 4 haftadan fazla uzatılmamalıdır.
Atc Kodu:
D07AC01
Üretici Firma:
Schering Plough Tıbbi Ürünler Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 351 63 89