Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Diyabet (Şeker Hastalığı) İlaçları » Oral Antidiyabetik İlaçlar » Biguanidler » Metformin
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
-İnsüline bağımlı olmayan diabet; özellikle diyet tedavisinin başarılı olmadığı şişman hastalarda etkili olur. Glucophage başlangıç tedavisinde tek başına ya da sulfonilüre grubu bir ilaçla kombine olarak kullanılabilir.
- İnsüline bağımlı diabet; Glucophage insülin tedavisine yardımcı olarak özellikle semptomların iyi kontrol edilemediği hastalarda kullanılır.
Kontrendikasyonları:
- Diabetik koma ve ketoasidoz,
- Böbrek fonksiyon bozukluğu ( kreatinin >%1.5 mg),
- Kronik karaciğer hastalığı,
- Kalp yetmezliği,
- Yakın zamanda geçirilmilş miyokard infarktüsü,
- Alkolizim (akut ve kronik),
- Hipoksi ile seyreden durumlar,
- Laktik asidozla seyreden durumlar ( şok veya pulmoner yetmezlik gibi),
- Laktik asidoz hikayesi.
Uyarılar/Önlemler:
-Glucophage böbreklerle atılır, bu nedenle böbrek fonksiyonunu azaldığı hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tüm diabetiklerde böbrek fonksiyonları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
- Gebelik ve laktasyon dönemlerinde, dehidrasyona neden olabilecek durumlarda, ciddi enfeksiyon ve travma durumunda Glucophage kullanımı önerilmez.
- Cerrahi ya da ivp veya iv anjio gibi radyolojik çalışmalardan 2-3 gün önce Glucophage tedavisine son verilmelidir. Daha sonra böbrek fonksiyonu kontrol edilerek tekrar başlanmalıdır.
-Sürekli Glucophage kullanan hastalarda vit. B12 seviyeleri her yıl kontrol edilmelidir.
- Sulfonilüre grubu bir ajanla kombine tedavide hipoglisemi riski nedeni ile kan glukozu düzeni olarak izlenmelidir.
- Glucophage insülin ile birlikte kullanılacaksa hasta hospitalize edilerek ilaç dozları tespit eilmelidir.
- Glucophage antikoagülanlarla etkileşime girebilir ve antikogülen dozunu değiştirilmesi gerekebilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Glucophage genel olarak iyi tolere edilir. Ancak bazen gastrointestinal siteme ait hafif şikayetlere yol açabilir. İlacın yemekle alınmasıyla bu şikayetlerin çoğu kaybolursa da nadiren dozun geçici olarak azaltılması gerekebilir. Ortaya çıkan ilk intolerans şikayeti ile tedaviye son verilmesiyanlıştır. Zira yan etkiler genellikle kendiliğinden kaybolmaktadır. En sık görülen yan etkiler: Ağızda metalik tat epigastrik ağrı, bulnatı ve kusmadır. Nadiren diyare ve iştahsızlık ortaya çıkabilir.Glucophage tedavisi sırasında laktik asidoz oluştuğu bildirilen çok az sayıdaki vakada kontrendikasyonlara uyulmadığı saptanmıştır. ketoasidoz bulgusu (ketonüri ve ketonemi) olmaksızın metobolik asidoz görülen hastalarda laktik asidozdan şüphelenmeli ve Glucophage tedavisine son verilmelidir.
İlaç etkileşimleri:
Bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği taktirde; Erişkinler; Başlangıçta günde 2 kez 850 mg (2x1 tablet) yemeklerden sonra verilir. Diabet bir kaç gün içinde kontrol edilebileceği gibi tam bir etkinin ortaya çıkması 2 haftaya kadar uzayabilir. Normal dozla iyi kontrol sağlanamayan vakalarda günlük doz dikkatle maksimum 3 gr'a kadara arttırılabilir. Çocuklarda önerilmez. Yaşlılar; Bazı yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları azalmış olabileceğinden dikkatle kullanılmalıdır.
Atc Kodu:
A10BA02
Üretici Firma:
Merck İlaç Ecza Kimya Ticaret Ltd.Şti.
Telefon: (212) 290 34 70