Diğer»Adsorbe Tetanoz Toksoid Aşısı
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Palyatif bir tedavi olarakgörülmektedir. tek başına veya diğer uygun kemoterapik ilaçlarla birlikte aşğıdaki neoplazmaların tedavisinde yararlı olduğu gözlenmiştir. Skumoz hücre karsinomu: baş ve boyun, deri, penis, serviks . Önceden ışın tedavisine maruz kalmış kafa, boyun, ve kanserli hastalarda Bleomisine verilen tepki daha zayıftır. Lenfomalar: hodgkin retikulum hücresi sarkomu, lenfosarkom. Testis Karsinomları: Embriyo hücresi, koryokarsinoma ve teratokarsinoma
Kontrendikasyonları:
Bleomisine karşı aşırı duyarlık gösteren hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Bleom antineoplastik ajanların kullanımında deneyimli hekimlerin gözetimi altında uygulanmalıdır. Bleomisin alan hastalar terapi süresince ve terapi sonrasında dikkatle izlenmelidirler. Böbrek fonksiyonlarında ciddi bozulmalar gözlenen veya akciğer fonksiyonları zorlanan hastalarda büyük bir dikkatle kullanılmalıdır. Bleomisinin yolaçtığı non-spesifik pnömoni, pulmonerfibrozise ölümle sonuçlanabilir. Sık sık rontgen çektirilmesi önerilir. Böbrek veya karaciğer fonksiyon testlerinde bu fonksiyonlarda bozulmalar olarak baş gösteren böbreksel ve hepatik toksisiteler nadiren rapor edilmiştir ancak bu tosisiteler tedavinin başladığı andan itibaren herhengi bir anda meydana gelebilir. Pulmoner başlangıcını izlemek için göğüs röntgenleri her1 ila 2 haftada bir çekilmelidir. Akciğeree ait değişiklikler tespit edilirse, tedavi bu bu değişikliklerin ilaca bağlı olup olmadıkları tespit adilinceye kadar kesilmelidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar Bleomisin tedavisi sırasında karbonmonoksitin pulmoner difüzyon kapasitesinin (DLco) seri ölçümlerinin hefif seyreden pulmoner toksisitenin bir göstergesi olabileceğini ileri sürmektdir. DLco'nun pulmoner toksisitelerin tespitinde kullanılması halinde aylık olarak kontrol eilmesi ve bunun sonucunda DLco'nun tedavi öncesi değerinin %30 ila %35 altına düşmesi durumunda tedavinin kesilmesi önerilmektedir. Bleomisin akciğer dokusunu hassaslaştıdığından Bleomisin kullanmış bulunan hastalarda ameliyahanede oksijen verilmesi sırasında pulmoner toksisite gelişme riski daha yüksektir. Yüksek oksijen konsantrasyonlarına maruz kalma akciğer hasarının bilinen bir sebebiyken. Bleomisin uygulanmasından sonra akciğer hasarı normalde güvenli kabul edilen düşüklükteki oksijen konsantrasyonlarında da oluşabilir. Önerilen önleyici tedbirler şunlardır.
1) ameliyat sırasında ve ameliyat sonrası devrede F102'ı oda havasındaki konsantrasyon (%25) civarında tutun. 2) Sıvı gelişimini krıstalloidden ziyade kolloid uygulaması üzerinde odaklayarak devamlı olarak izleyin. Bleomisinin hamile kadınlar üzerinde kullanımı henüz araştırılmamıştır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Pulmoner hastaların %10'unda rastlanan en ciddi yan etkidir. En sık rastlanan şekli bazen pulmoner fibrozise dönüşen pnömonidir. tedavi gören hastaların %1'ı pulmoner fibrozisten ölmüşlerdir. Pulmoner toksisite /0 yaşın üzerindekilerde ve günlük toplam 400 ünitenin üzerinde ilaç alan hastalarda daha sık görülmek üzere yaşa ve doza bağlıdır. Ancak, bu toksisite önceden kontrol edilemez ve bazen genç ve düşük doz kullanan hastalarda da görülmüştür. Bleomisine bağlı pulmoner tosisiteye ilişkin en erken semtom nefes darlğıdır. Bunun ilk işareti hafif rallerdir. Radyografik olarak, Bleomisin'e bağlı akciğer iltihapları belirli bir özelliği olmayan, genellikle aşağı akciğer bölgelerine ait donuk lekeler oluştururlar. Pulmoner fonksiyon testlerinde en sık görülen değişiklikler toplam akciğer hacminde bir azalma ve hayati kaoasitede bir düşmedir. Ancak, bu değişikliklerle pulmoner fibrozis gelişimi kontrol edilemez. Bleomisin toksitlerine ilişkin mikroskobik doku değişiklileri, n reaktif makrofajlar, tipik olamyan alveoler epitel hücreleri, Fibrinli ödem ve intersisitisyel fibrozis oluşumunu kapsar. Akut faz kapillerde değişikliklerden vehyalin membran oluşumuna benzer bir değişiklik oluşturan ve Hamman-Rich sendromuna benzeyen yagın insersitisyel fibrozise dönüşen alveoler fibriönez eksüdasyonundan oluşabillr.Bleomisin enfüzyonu sırasında akut göğüs ağrısı sendromunun aniden baş göstermesi nadiren rapor edilmiştir. İdiyosewnkratik reaksiyonlar: Lenfomalı hastaların %1'inde klinik anaflaksiye benzer bir idiyosenkratik reaksiyon rapor edilmiştir. Hipotansiyon, menal konfüzyon , ateş üşüme ve hırlamayı içerir. Hacim artırıcı , presör ajanlar , antihistaminleri ve kortikosteroidleri kapsayan tedavi semptomatiktir. Deri ve mukoza membranları: Eritemeler, kızartılar, çizgiler, vezikülasyon, hiperpigmentasyon ve deri hassasiyeti oluşmaktadır. Ayrıca hiperkeratosis ,tırnak değişiklikleri, alopesi, kaşıntı, stomatitis rapor edilmiştir. Görülen diğer toksisiteler: ateş ürperti , kusma, anoreksi ve kilokaybı kaybıve nadiren tümör kesiminde ağrı flebitis ve diğer lokal reaksiyonlar bildirilmiştir.
i
İlaç etkileşimleri:
Daha önce bleomisin tedavisi gören hastalara gelen anestezik uygulaması hızla pulmoner bozukluğa yol açabilir. Diğer antineoplastikler ya da radyasyon bleomisinin toksiistesini arttırabilir. düşük dozlarda bile toksisiteyw yol açabilr. Vinkristin in bleomisinden önceuygulanması hücrelerin mitoziste tutularak bleomisine daha duyarlı olamalarını sağlar.
Kullanım şekli ve dozu:
Skuantoz hücre karsinoması, lenfosarkom, retikulum hücre sarkomu, testis karsinoması-0.25 ila 0.50 ünite /kg intravenöz., intramüsküler veya subkutan olarak haftada 1 veya 2 kez uygulanır. Hodgkin hastalığı : 0.25 ila 0.50ünite/kg intravenöz, intramüsküler veya subkutan olarak haftada 1veya 2 kez olarak uygulanır. %50'lik idame dozu intravenöz veya intramüsküler olarak uygulanmalıdır.
İthalatçı Firma:
Atafarm İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Telefon: (216) 326 69 65