Sinir Sistemi » Psikoanaleptikler » Psikostimülan İlaçlar » Diğer » Pirasetam
Formülü:
1g/5ml Pirasetam Ampul 1
--- Sodyum asetat Tablet
0.005 g Sodyum asetat Ampul 1
--- Sodyum asetat 2 ml şurup
400 mg Pirasetam 2 ml şurup
800mg Pirasetam Tablet
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
- Psiko-organik sendromların hafıza kaybı, dikkat bozuklukları ve sürücülük
kabiliyetini yitirme gibi tedaviyle iyileşebilen özelliklerinin semptomatik tedavisi,
- Serebrovasküler aksedanların ve özellikle afazi gibi sekellerinin tedavisi,
- Şuur bulanıklığı, travmatik ya da vasküler komalar,
- Vazomotor veya ruhsal kaynaklı baş dönmelerinin dışındaki vertigo ve denge bozukluklarının tedavisi,
- Alkolizm tedavisinde; dezentoksikasyon tedavisini kısaltma amacıyla,
- Çocuklarda, logopedikler gibi uygun önlemlerle kombinasyon halinde disleksi tedavisi.
Kontrendikasyonları:
Pirasetama aşırı duyarlı olanlarda ve kreatinin klirensinin 20 ml/dak.'nın altında olduğu ağır böbrek yetmezliklerinde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Pirasetam böbrekler yoluyla vücuttan elimine olur, bu yüzden renal yetmezlik durumlarında dikkatli olunmalıdır. Bu hastalarda artan yarı ömür, kreatinin klirensiyle ters orantılıdır. Aşağıdaki tablo kreatinin klirensi 60 ml'dak.'nın altında olanlar için doz azaltımlarını göstermektedir.
Kreatinin Klirensi | Serum Kreatinin | Pozoloji
|
60 - 40 ml/dak | 1,25 mg - 1,7 mg/100ml | Normal Dozun 1/2'si |
40 - 20 ml/dak | 1,7 mg - 3 mg/100ml | Normal Dozun 1 / 4 ü |
< 20 ml/dak | 3 mg/10 ml | Kontrendikedir. |
Motorlu araç ve dikkat gerektiren cihazların kullanımı üzerinde herhangi bir
etkisi görülmemiştir.
Gebelerde ve Emzirenlerde Kullanım : Hayvanlarda yapılan araştırmalarda fetus üzerinde herhangi bir risk görülmemiş olmakla beraber, hamile kadınlarda böyle bir çalışma henüz yapılmamıştır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi, hamileliğin ilk üç ayında ve emzirme döneminde tedavinin muhtemel kazanç/risk oranının doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Klinik çalışmalarda insanlar üzerinde %2 veya daha düşük oranda ve genellikle ileri yaşlarda 2.4 g/gün'ün üzerine çıkıldığında anksiyete, uyku bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, sinirlilik, irritabilite, tremor, ajitasyon, yorgunluk gibi bazı yan etkiler tespit edilmiştir. Vakaların çoğunda bu yan etkiler dozun azaltılması ile ortadan kalkmıştır. Klinik çalışmalarda plasebo ile eşdeğer sıklıkta gastro-intestinal bozukluklar (bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı), başağrısı ve baş dönmesi bildirilmiştir. Nadiren ağız kuruluğu, libido artışı, kilo alma ve deride aşırı duyarlılık reaksiyonları görülmüştür.
İlaç etkileşimleri:
NOOTROPİL'in bilinen hiçbir ilaçla geçimsizliği saptanmamıştır. Sadece bir tek vakada pirasetam ve Tiroid Ekstreleri (T3 - T4) birlikte verildiğinde konfüzyon, irritabilite ve uyku bozukluğu görüldüğü bildirilmiştir. Klonazepam, karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton ve sodyum valproat gibi antiepileptik ilaçlarla hiçbir etkileşim bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Akut vekalarda İV form tercih edilmeli; İdame tedavisinde ve kronik patolojilerderde oral yol seçilmelidir. Tedavi süresi hastanın durumuna göre değişir. Yüksek dozlu parenteral kullanımda etki birkaç gün içinde görülür; kronik tedavilerde ise optimal etkiye 6-12 haftada ulaşılır. 3 aylık tedaviyi takiben, tedavinin sürdürülmesine gerek olup olmadığının belirlenmesi amacıyla bir değerlendirme yapılmalıdır.Günlük uygulama üç eşit doz halinde yapılmalıdır.
ENDİKASYONDOZ Başlangıç Dozu İdame DozuPsiko-organik sendromlar4.8 g/gün2.4 g/günSerebrovasküler aksedanlar9-12 g/gün4.8-6 g/gün(en az 15 gün sonra)Alkolizim12g/gün2.4 g/ günVertigo2.4-4.8 g/günÖğrenme güçlüğü3.2 g/gün (iki eşit dozda)
Atc Kodu:
N06BX03
Üretici Firma:
UCB Pharma A.Ş.
Telefon: (216) 538 00 00
Email: [email protected]