Solunum Sistemi » Burunla İlgili İlaçlar » Topikal Dekonjestanlar ve Diğer Nazal İlaçlar » Kortikosteroidler » Budezonid
Formülü:
Her ölçülü dozda 50 mcg. budesonid bulunur.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Mevsimsel alerjik ve alerjik, ya da alerjik olmayan müzmin rinitte, nazal poliplerin tedavisi, polipektomiden sonra nazal poliplerin önlenmesinde kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Bileşiminde bulunan maddelere aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Glukokortikosteroidlerin çok yüksek dozlarda ya da uzun süre kullanılması, hiperkortisizm bulgu ve belirtilerine, hipotalamus-hipofiz-adrenal işlevlerinin baskılanmasına ve/veya çocuklarda büyüme geriliğine yol açabilir.
Nazal yoldan kullanılan steroidlerin uzun dönemdeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Hangi yoldan uygulanıyor olursa olsun, glukokortikosteroid alan çocukların büyümeleri yakından izlenmeli ve glukokortikosteroid tedavisinin yararları ile büyüme geriliği olasılığı kıyaslanmalıdır.
Karaciğer işlevlerinin azalması, kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkileyebilir. Bununla birlikte, sağlıklı insanlarda ve sirozlu hastalarda intravenöz yoldan uygulanan budesonidin farmakokinetik özellikleri benzerdir. Oral yoldan uygulanan budesonidin farmakokinetiği karaciğer fonksiyonları kısıtlanmış olanlarda değişir, sistemik yararlanımı artar. Ancak, Rhinocort ile uygulanan budesonidin sistemik biyoyararlanımında sindirim sisteminden emilen budesonidin katkısı çok az olduğundan, bu durumun klinik açıdan önemi sınırlıdır.
Akciğer tüberkülozlu hastalarda özel önlemler alınması gerekli olabilir.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım Diğer ilaçlar gibi, Rhinocort da gebelik döneminde uygularken annedeki yararları ve fetüs üzerindeki riskleri karşılaştırılmalıdır.
Budesonidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Araç ve Makine Kullanmaya EtkisiRhinocort araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Klinik araştırmalarda, sık olarak görülen belirli bir yan etki saptanmamıştır. Tıbbi literatüre ve deneyimlere göre aşağıdaki yan etkiler görülebilir:
- Nazal inhalatörün kullanılmasından hemen sonra aksırma ve burun kuruması gibi lokal semptomlar
- Hafif hemorajik sekresyon ve burun kanaması
- Deri reaksiyonları (ürtiker, eritem, dermatit, anjiyoödem)
Çok ender olarak, nazal glukokortikosteroid tedavisinde mukoza ülserleri ve nazal septum perforasyonu görüldüğü bildirilmiştir.
İlaç etkileşimleri:
Budesonidin, rinit tedavisinde kullanılan hiçbir ilaçla etkileşimi gözlenmemiştir. Kortikosteroidlerin metabolizmasındaki temel enzim olan sitokrom P450 3A'nın güçlü bir inhibitörü olan ketokonazol, oral yoldan uygulanan budesonidin plazma düzeyini yükseltir. Önerilen dozlarda, oral yoldan uygulanan budesonidin farmakokinetiği üzerinde simetidinin etkisi hafif, ancak klinik açıdan önemsiz, omeprazolün ise hiçbir etkisi yoktur.
Kullanım şekli ve dozu:
Doz hastanın durumuna göre ayarlanmalı ve semptomların kontrol altında tutulmasını sağlayan en düşük doz kullanılmalıdır.
Rinit
Erişkinler, yaşlılar, 6 yaş ve daha büyük çocuklar: Tedavi başlangıcında günde 400 mcg önerilir. Bu doz, sabahları her iki burun deliğine dörder uygulama (4x50mcg.) ya da sabahları ve akşamları ikişer uygulama (2x50 mcg.) şeklinde verilir.
Genellikle 1-2 hafta içinde istenilen klinik etki elde edildikten sonra, idame dozu semptomların kontrol altında tutulmasına yetecek en düşük doza kadar azaltılabilir.
Mevsimsel alerjik rinitin tedavisine, mümkünse alerjenle karşılaşılmadan başlanmalıdır. Alerjinin yol açtığı göz belirtileri için bazen ek tedavilerin de uygulanması gerekli olabilir.Nazal poliplerin tedavisi ve önlenmesi
Günde iki defa 200 mcg. önerilir.
DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER:
Çok yüksek dozlarda olsa bile, Rhinocort Aqua ile akut doz aşımlarının klinik açıdan sorun oluşturması beklenmez.
Atc Kodu:
R01AD05
Üretici Firma:
AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Telefon: 90 (212) 317 23 00
Email: [email protected]